Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Идун Хауган, Норвешки универзитет за наука и технологија
Децата учат да го разбираат јазикот и да зборуваат главно независно од когнитивните функции како што се просторната свест, работната (краткорочна) меморија и перцепцијата (толкување и организирање на сетилните впечатоци), според воспоставената теорија и традиција во лингвистиката.
Професорката Мила Вулчанова ја предводи јазичната лабораторија на НТНУ и спроведува истражување за учење јазици. Нејзините истражувачки наоди во текот на неколку години ја предизвикаа оваа лингвистичка претпоставка и покажаа јасни асоцијации помеѓу развојот на јазикот и когнитивните вештини.
Најновото истражување на Вулчанова се заснова на податоците од најголемата кохортна студија спроведена во Норвешка. Кохортната студија за мајка, татко и дете (MoBa), под покровителство на Норвешкиот институт за јавно здравје, е едно од најголемите здравствени истражувања во светот, со податоци од 114.500 деца, 95.000 мајки и 75.000 татковци.
Мила Вулчанова и истражувачките колеги од NTNU, Универзитетот во Осло, Статпед и Универзитетот во Мелбурн сега каталогизираа нови врски помеѓу развојот на јазикот и когнитивните вештини.
Когнитивните вештини се колективен термин за нашата способност да се концентрираме, да обрнуваме внимание, да запомниме, нашата сетилна перцепција, логично расудување и решавање проблеми.
Тестовите за разбирање на јазикот се користат, природно, за да се испита дали децата имаат предизвици во развојот на јазикот. Истражувањето на Вулчанова покажува дека невербалните тестови се исто така многу важни за каталогизирање на јазичните потешкотии, какви видови јазични предизвици има детето, а особено за сериозноста на јазичните тешкотии.
Истражувачите анализирале податоци од повеќе од 500 8-годишни деца во истражувачкиот проект. Наодите се објавени во International Journal of Language & Communication Disorders.
„Анализиравме опсежни податоци за јазичниот и когнитивниот статус на децата со јазични потешкотии и ги споредивме со децата кои имаат типичен јазичен развој. Анализите покажуваат дека сериозноста на јазичните потешкотии може да се предвиди и врз основа на когнитивните маркери. Тоа се откритија кои трасираат нови патишта за истражување на ова поле“, вели Вулчанова.
Когнитивните маркери вклучуваат логично расудување, како што е препознавање сличности помеѓу концептите или откривање врски помеѓу графички обрасци. Когнитивните маркери се каталогизираат врз основа на вербални и невербални тестови.
Како рамнотежата помеѓу вербалните и невербалните когнитивни вештини влијае на јазичните вештини е поле кое беше релативно неистражено во минатото.
Кои когнитивни мерења и методи најдобро ја предвидуваат сериозноста на јазичните нарушувања кај децата сè уште не е добро познато.
Новите наоди од истражувањето придонесуваат за наоѓање одговори на овие прашања.
Раната проценка на јазичните потешкотии на детето и правилното идентификување на сериозноста на јазичните потешкотии е клучна. Тогаш може да се примени вистинската обука и поддршка, како на пример преку логопед, и да придонесе за подобар јазичен развој.
„Нашите наоди ја поддржуваат важноста од мерење и на вербалните и на невербалните когнитивни вештини. На овој начин можеме да идентификуваме кои димензии се засегнати и бараат посебно внимание кај децата со јазични тешкотии“, рече Вулчанова.
„Нашите наоди укажуваат и на потенцијалот за обука на когнитивните вештини како стратегија за поддршка на јазичните вештини“, вели Вулчанова.
Еден од шесте методи на тестирање што се користат за проценка на 8-годишниците се нарекува дизајн на блокови и вклучува препознавање на обрасци и гледање кои модели се вклопуваат во контекстот.
Друг тест ја проценува способноста на детето да препознае сличности и служи како мост помеѓу вербалните и невербалните вештини. Примерок прашање може да биде: „Каква е врската помеѓу морето и реката? Овде, детето треба да разбере што значат зборовите и исто така да поврзе дека и двете вклучуваат вода.
„Идентификуваме специфични вербални и невербални когнитивни тестови кои разликуваат типични деца и деца со јазични тешкотии, како и сериозноста на јазичните тешкотии“, вели Вулчанова.
„Она што ја разликува групата со благо јазично оштетување од групата со типичен јазичен развој беа резултатите на тестот за препознавање шаблони (дизајн на блок) и тестот за сличност (сличноста помеѓу, на пример, морето и реката), како и перформансите на логично размислување, вокабулар, разбирање дневни секвенци и задачи и не-повторување зборови“, вели таа.
Во тестот без зборови, децата треба да читаат кратки зборови и да ги подредат како вистински или не-зборови.
„Сите вербални когнитивни резултати може да предвидат сериозни јазични проблеми наспроти типичниот јазичен развој“, вели Вулчанова.
Тројца луѓе се собрани во канцеларијата на Вулчанова за да планираат обуки за тестирање јазик. Тие планираат да одржат курсеви за образовни професионалци, вклучително и персонал во градинка, луѓе во службата за ППТ во училиштата, логопеди и педагози во градинка и да ги научат методи кои можат да ги користат за испитување на јазичните вештини на децата.
Носителите на курсот се Вулчанова, Берит Сивертсен, образовен лидер во градинката Берг во Трондхајм и Елен Сакслунд, предавач во средно училиште во Берум. И Сивертсен и Сакслунд магистрираа на Катедрата за јазик и литература на NTNU и ја имаа Вулчанова како надзорник.
Истражувачите користат различни предмети во текот на нивниот курс, како што се сликовница, играчки и плишани животни – вклучително и мало мајмунче. Сите овие ставки се вклучени во новиот тест на Рејнел што Вулчанова и колегите го приспособија и стандардизираа за норвешкиот јазик.
„Извршиме различни дејства со мајмунот, како да го натераме да скокне, а потоа го замолуваме детето да ни каже што прави. Бараме детето да го идентификува дејството и да го користи точниот глагол“, вели Сакслунд.
Сивертсен извлекува зајак од вреќата со материјали за тестирање.
„Ние, исто така, го тестираме разбирањето на предлозите кај децата барајќи од нив да го стават зајакот на врвот, до или под друг предмет“, вели таа.
Мила Вулчанова вади сликовница со слики од фигури кои вршат различни дејства, вклучително и зајак кој четка мајмун. Овде децата треба да ги истакнат точните слики врз основа на прашања за тоа што прават фигурите и кој што прави. Употребата на глаголи во активен и пасивен глас е клучна за овој тест.
Вулчанова нагласува дека владеењето на јазикот е поврзано со сите когнитивни способности.
Во нивната анализа, истражувачите резимираат:
Нашите наоди ја поддржуваат важноста од мерење на вербалните и невербалните когнитивни вештини со цел да се идентификуваат најранливите димензии кај децата со јазични тешкотии, но и во однос на дијагнозата.
Наодите, исто така, укажуваат на потенцијалот за таргетирање на основните когнитивни вештини како стратегија за поддршка на јазичните вештини.
Предлагаме идните интервентни студии да се фокусираат на ефектот на невербалните когнитивни вештини врз јазичниот развој кај децата со јазични тешкотии.
Повеќе информации:
Фуфен Џин и други, Поврзаноста на когнитивните способности со јазичното нарушување кај 8-годишните деца: клинички примерок заснован на популација, Меѓународен весник за нарушувања на јазикот и комуникацијата (2023). DOI: 10.1111/1460-6984.12861
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview