Итни случаи:  

Повикај доктор
Портфолио

Дерматовенерологија

Дерматовенерологија

Детската дерматолошка патологија  е застапена  за време на целиот раст и развој на едно дете , борбата е постојана и треба да се обрне големо внимание да не дојде до компликации и несакани исходи тоа е еден вид на хигиена која е апсолутно многу значајна . Постојаните контроли и консултации се потребни за било каква значајна промена која би ја приметиле кај вашето дете. Нај добро е секогаш и брзо да се консултирате со вашиот онлајн лекар.

Најчести кожни болести кај децата
Strophulus infantum (Urticaria papulosa infantum)
Што е strophulus infantum?

Strophulus infantum е рекурентна дерматоза предизвикана од каснување од инсект, која често се јавува кај деца на возраст од 2 до 7 години, главно во лето и наесен.

Како се манифестира болеста?

Промените на кожата се јавуваат како резултат на преосетливост на каснувања од инсекти (болви, комарци). Тие се наоѓаат главно на откриените делови (лице, горни и долни екстремитети), а се распоредени во групи и линеарно, на места на каснувања од инсекти. Тие се манифестираат во вид на црвеникави јазли (уртикаријални папули), на кои се формираат меурчиња (везикули), а во случаи на посилна хиперсензитивност, меурчиња (були). Поединечните елементи траат неколку дена, но новите епидемии може да го продолжат времетраењето на болеста. Поради интензивното чешање кое е присутно, промените често се чешлаат (еккортираат), а можна е и суперинфекција со бактерии (пиококи).

Како се дијагностицира болеста?

Дијагнозата се поставува врз основа на историјата и клиничката слика.

Како се лекува болеста?

Употреба за третман: орални антихистаминици и локално: антипруритични средства (мешавина на агитанда со 1% ментол), антисептички раствори (сол. Eosin aq. 2%), кортикостероидни креми со антибиотици (во тешки случаи – краткотрајни).

Општи мерки: заштита од убоди од инсекти (мрежи на прозорци, врати), репеленти.

Molluscum contagiosum
Што е Molluscum contagiosum?

Molluscum contagiosum е вирусно заболување на кожата предизвикано од Molluscum contagiosum вирусот (ДНК вирус од групата Poxvirus). Инфекцијата се јавува при директен контакт помеѓу здрава и заболена кожа или преку контаминирани предмети, играчки, постелнина…Можна е и автоинокулација. Инкубацијата е 3-7 недели.

Како се манифестира болеста?

Карактеристичната промена е проѕирна папула во облик на купола (јазол) со големина од 2-6 mm, боја на нормална кожа, папок во центарот. Кога ќе се притисне, може да се исцеди зрнест производ. Промените обично се групирани, а во случај на обемни форми, бројот на елементи може да биде неколку стотици. Спонтана инволуција на одредени елементи е можна по 2-3 месеци.Болеста се манифестира во три клинички форми:

Првата форма се јавува кај деца од 1 до 7 годишна возраст и е честа инфекција на таа возраст. Промените се локализирани на лицето, екстремитетите и трупот.

Втората форма се среќава кај возрасните како венерично заболување со локализација на абдоменот, задникот и гениталиите Третата форма е со екстензивни промени отпорни на терапија, а се јавува кај имуносупримирани лица (атопија, кортикостероидна терапија, СИДА).

Како се дијагностицира болеста?

Болеста се дијагностицира врз основа на клиничката слика. Примената на течен азот на лезијата ја подобрува и визуелизира карактеристичната папочна папула.

Како се лекува болеста?

Третманот се состои во уништување на промената. Се користи: криотерапија со течен азот, киретажа на промените со претходна примена на анестетик (ЕМЛА крем), ласерска терапија, а во некои случаи и локална терапија – подофилотоксин, имикимод, адапален, третиноин, тазаротен, кантаридин, салицилна киселина.

Пеленски дерматитис (дерматитис на салфетка, пелени дерматитис)
Што е пелени дерматитис?

Пеленскиот дерматитис е воспаление на кожата што се јавува кај доенчиња во пределот на пелената како резултат на иритација на хемиските производи од урината и столицата. Развојот на болеста е фаворизиран од влажна и топла средина под пелената и механичко оштетување на кожата поради триење. Фреквенцијата на пелени дерматитис е висока, имајќи предвид дека 2/3 од децата ја заболуваат оваа болест во еден период на носење пелени.

Како се манифестира болеста?

Пеленскиот дерматитис најчесто се јавува помеѓу 6-тиот и 9-тиот месец од животот. Во почетокот на кожата на пределот на пелената се појавува црвенило, кое може да биде со различен интензитет, најчесто на испакнатите делови на глутеалната регија, на гениталиите и на долниот дел на стомакот. Ако воспалението трае подолго, може да се појават плускавци, рани и рани. Често, кожата секундарно се инфицира со бактерии (Staphylococcus aureus) и габи од родот Candida.

Како се дијагностицира болеста?

Дијагнозата се поставува врз основа на клиничката слика, а по потреба се земаат брисеви за бактериолошко и миколошко лабораториско испитување.

Како се лекува болеста?

Одржување на местото на пелената чисто (миење со млака вода – избегнување влажни марамчиња) и суво (повремено изложување на кожата на воздух без пелена), со чести менувања на пелени (по мокрење и дефекација), Примена на заштитни креми со цинк и пантенол.

При поизразено воспаление се даваат краткотрајни благи кортикостероидни креми. Габичната инфекција се лечи со антигабични креми, а бактериската со антибиотски масти.

Импетиго контагиоза
Што е импетиго контагиоза?

Impetigo contagiosa е заразна, заразна, бактериска површна болест на кожата. Предизвикувачките агенси на болеста се Streptoccocus beta-haemolyticus група А и Staphylococcus aureus.

Атопичен дерматитис (Атопичен дерматитис)
Што е атопичен дерматитис?

Атопичен дерматитис (АД) е хронична релапсирана егзема, чии доминантни карактеристики се чешање и сува кожа. Заедно со астмата и поленската треска, спаѓа во групата на атопични заболувања кои се карактеризираат со тенденција за создавање висок титар на IgE, фамилијарна појава и комбинација на респираторни и кожни манифестации. Патогенезата на АД вклучува сложена интеракција на генетски, имунолошки и провокативни фактори.

Според различни студии, застапеноста на АД во Европа е од 8,5% до 20% со тенденција на зголемување. Атопичен дерматитис е првенствено дерматоза на детска возраст, каде 60% ја добиваат во првата година, 30% до 5-годишна возраст и 10% во периодот на пубертет и во зрелоста. Атопичен дерматитис е најчеста болест на кожата која влијае на 15%-20% од децата на предучилишна и училишна возраст.

Како се манифестира болеста?

Кожата на атопични пациенти е исклучително сува, досадна со зголемена пропустливост и зголемена pH вредност. Тоа е уставно раздразливо, а пруритус (чешање) е најраниот симптом и многу интензивен (покачен хистамин и намален праг за пруритус), што резултира со circulus vitiosus: чешање-гребење-чешање.

Кожните манифестации постојано се менуваат во хроничниот тек на АД со периоди на ремисија (смирување) и егзацербации (влошување) кои обично се поврзани со различни провокативни фактори: иритација (сапун, волна, пот), емоционален стрес, инфекција, алергија, (полен , dermatophagoides) , топлина.

Клиничката слика варира и по изглед и по локализација и во зависност од возраста на пациентот, така што атопичен дерматитис се класифицира во четири фази.

I Атопичен дерматитис кај доенчиња (од 0 до 2 години) – Егзема инфантум

Промените обично се локализирани на лицето во пределот на образите, челото и брадата, а центрофацијалниот регион е поштеден. На црвенилото се појавуваат меурчиња што прскаат, предизвикувајќи навлажнување, а подоцна и красти. Тие можат да се шират на скалпот, наборите и глуждовите. Во најтешките случаи болеста е генерализирана.Чешањето е обично интензивно и го нарушува сонот. Во 50% од случаите, симптомите исчезнуваат до втората година од животот (5).

II Атопичен дерматитис од детството (3. – 11.) – Пруриго Бесниер

Се создава со преминување од претходната форма, или de novo. Се манифестира со чешање и промени во форма на наслаги на кои кожата е задебелена, сува, со зголемено исцртување со лупење и екскоријации (траги од гребење). Влијае на свиоците: лактите, колената, вратот и зглобовите. Повремено, во овие региони може да се појават акутни епидемии на егзема.

III Атопичен дерматитис кај адолесценти и млади возрасни

Промените на егземата главно ги зафаќаат лицето, вратот, горната половина од трупот, но понекогаш и наборите, како и на кожата на рацете и стапалата. Кај повеќето пациенти, ремисија на болеста се јавува по пубертетот или на возраст од 30 години.

IV Атопичен дерматитис во возрасен период

Останува активен кај помал број заболени, а ретко се јавува за прв пат. Се карактеризира со лихенизирани плаки кои се појавуваат на целата кожа, промени во наборите и аноректалниот регион. Често се среќаваат пругинозни нодули, егзема на дланките и стапалата, промени во периокуларниот регион.

Како се дијагностицира болеста?

Збир на знаци и симптоми е важен за поставување на дијагнозата на АД, од кои се потребни најмалку три „главни“ и три „мали“ знаци/симптоми според поставените критериуми, а кои ги утврдува дерматологот при преглед на пациентот. и земање историја.

Како се лекува болеста?
Терапија – општи мерки:

а) да се обезбеди добар контакт со пациентот или родителите, б) да се објасни природата на болеста, в) да се отстранат провоцирачките фактори (волнена облека, долго капење, сапун, нервоза…/), г) да се обезбеди соодветна нега на кожата користејќи купки со масло и омекнувачки хидрантни креми со додаток 5-10% уреа. д) хипоалергична исхрана (без белки, млеко, кикирики, соја…).

Оваа диета им се препорачува и на мајките за време на бременост и доење со цел да се намали преваленцата на АД кај нивните деца.

Локална терапија

Локалните кортикостероиди во крем или маст брзо доведуваат до смирување на промените на АД, но со оглед на хроничниот тек на болеста и потенцијалните несакани ефекти од терапијата, тие треба да се администрираат внимателно и под надзор на дерматолог.

Во акутната фаза кога има влага се даваат кортикостероидни креми, а на промените се нанесуваат облоги од физиолошки раствор по 30-60 минути 2-3 пати на ден, како и антисептички бои (Сол. Eosini ак.2. %). Кај хроничните форми на АД, се даваат кортикостероидни масти, заедно со препарати од катран.

Кај пациенти (деца постари од 2 години и возрасни), кои не реагираат добро на конвенционалната терапија, локални имуномодулатори (локални инхибитори на калцинеурин) – маст за такролимус и крем пимекролимус – може да се користат под надзор на дерматолог.

Секундарните бактериски инфекции предизвикани од стафилокок се чест придружник на АД и треба да се третираат со фузидна киселина во форма на маст.

Системска терапија Во системската терапија се користат антихистаминици H1 и H2. Седативните Н1 антихистаминици се подобри од оние што не смируваат, бидејќи го смируваат чешањето и обезбедуваат подобар сон.


Педијатриски прирачник за првите шест години

Периодот од раѓањето до петтата година е период на бурни промени во сите сегменти на развојот.
Четворица специјалисти во областа на педијатријата и детскиот развој го подготвија овој прирачник, за секој родител лесно да се снајде во решавање на секојдневните здравствени проблеми кај своето дете.

Консултирајте се со специјалист

Закажете преглед денеска и кажете збогум на сите Ваши проблеми.

Др. Ангелчо Андоновски

Главен доктор
и неговиот тим

9:00 - 16:00

Понеделник – Петок

Закажете онлајн термин

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview