Итни случаи:  

Повикај доктор
Портфолио

Имунизација

Имунизација

Високото ниво на вакцинација е многу значајно за да се обезбеди заштита на индивидуата, а исто така и да се постигне колективен имунитет за некои болести. Општи препораки за имунизација се:

Вакцина не смее да му се даде на дете помало од возраста за која таа е индицирана на календарот.

Вакцините што бараат ревакцинација не треба да се даваат на пократки интервали од тие што се наведени во календарот.

Ако од која било причина детето пропушти вакцина или вакцини, треба да ги прими подоцна. Нема потреба да се почнува одново.

Вакцините не треба да се дадат ако детето во моментот не е добро или ако има покачена температура.

Не треба да се дава вакцина ако детето имало сериозна реакција од претходната доза на истата вакцина.

Пет атенуирани вакцини (на пример, мали сипаници, заушки, рубеола, бесеже) не треба да се даваат на имунодефициентни деца, на деца кои се на цитотоксична терапија или на висока доза кортикостероиди, поради ризикот од тешка генерализирана инфекција.


Педијатриски прирачник за првите шест години

Периодот од раѓањето до петтата година е период на бурни промени во сите сегменти на развојот.
Четворица специјалисти во областа на педијатријата и детскиот развој го подготвија овој прирачник, за секој родител лесно да се снајде во решавање на секојдневните здравствени проблеми кај своето дете.

Консултирајте се со специјалист

Закажете преглед денеска и кажете збогум на сите Ваши проблеми.

Др. Ангелчо Андоновски

Главен доктор
и неговиот тим

9:00 - 16:00

Понеделник – Петок

Закажете онлајн термин

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview