Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Leiden University
Дизајнот на училишните игралишта делумно влијае на тоа дали децата играат заедно. Ова е особено важно за поранливите ученици, како што се децата со оштетен слух или аутизам. Истражувачите испитуваа дали новите предмети за играње можат да ги скршат групните шеми. Сепак, сензорите на детската облека открија дека овие предмети главно ја зајакнуваат положбата на популарните деца.
„Некои деца веќе чувствуваат стомачни болки во недела со помислата да одат на училиште следниот ден“, вели психологот Каролиен Рифе. Таа е водечки истражувач на проектот „Инклузивна училишна средина“, долгорочна студија за физичката и социјалната пристапност на училишните дворови.
Не сите деца се чувствуваат удобно во училишниот двор и често се наоѓаат сами како стојат за време на паузите. На пример, можеби нема да им биде дозволено да се приклучат на игрите или да се борат да бидат во чекор со другите. Ова е вознемирувачко бидејќи училишното игралиште е клучно место за нивниот развој.
Социјалната клима, но и физичката средина, понекогаш може да биде инхибиторна, според Рифе. „На пример, има лоша акустика поради високите ѕидови што го опкружуваат училишниот двор, кои рефлектираат звуци. Или игралиштето се наоѓа веднаш до прометниот пат, што го отежнува следењето на разговорите. Ова е особено предизвик за децата со оштетен слух и децата со аутизам, кои лесно се престимулираат“, забележува Рифе.
Психологот Адва Ајхенгрин е водечки автор на студијата објавена во списанието Child: Care, Health, and Development. Таа е делумно глува и знае од лично искуство колку е предизвик да се учествува во зафатена социјална средина.
Според неколку меѓународни студии, новите интервенции за игра може да доведат до различни групни модели. Затоа, научниците спроведоа истражување во едно холандско основно училиште за да испитаат дали привремените нови елементи за играње, како што се автомобилски гуми, кутии, предмети за домаќинството и буриња, можат да ја нарушат постоечката групна динамика.
Ајхенгрин вели: „Тоа се предмети кои немаат дефинирани цели и на тој начин можат да ја разбудат детската имагинација. Претходните студии покажаа дека таквите лабави делови може да ја зголемат кооперативната игра меѓу децата. Сакавме да тестираме дали овие креативни можности создаваат нови социјални можности за децата кои често се исклучени“.
За да го истражат ова, научниците користеа нов метод: поставија сензори на облеката на децата за јасно да ги мапираат сите интеракции. Тие ги надополнија податоците од сензорот со набљудувања на училишниот двор. Интердисциплинарниот тим, составен од бихејвиорални научници, научници за податоци и архитект, на тој начин откри различни модели
Исходот беше поинаков отколку што се очекуваше, велат Риф и Ајхенгрин. Новите елементи на играта навистина предизвикаа повеќе социјални интеракции, но тоа беше особено точно за децата со веќе многу контакти за игра. Рифе вели: „Веројатно затоа што тие веќе имаат силна позиција во групата и се таму први. Богатите стануваат побогати. За разлика од тоа, децата со оштетен слух и аутизам добија помалку интеракции. Затоа, мораме да погледнеме како функционира интервенцијата на индивидуално ниво“.
Сензорските клипови даваат вредни информации, како на пример како се користи училишниот двор, каде најчесто играат децата и кои места остануваат празни. „Го пријавуваме ова назад до училиштата, за да имаат подобро разбирање за пристапноста на нивниот училишен двор“, вели Рифе.
Голем интерес за истражувањето покажува и Министерството за образование, култура и наука (МОР). Научниците неодамна ги презентираа своите наоди во министерството на директорот за различност и инклузија, кој исто така е одговорен за прашањата за домување.
Ајхенгрин вели: „Треба да ги земеме предвид социјалните потреби на децата со попреченост при дизајнирање на структурата на училишните игралишта и улогата на возрасните или постарите врсници како социјални олеснувачи. На крајот сите деца ќе имаат корист од овие адаптации“.
Повеќе информации:
Адва Ајхенгрин и сор., Влијанието на играта со слободни делови врз социјалното учество во училишниот двор на децата со и без попреченост: студија на случај, Дете: грижа, здравје и развој (2023). DOI: 10.1111/cch.13144
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview