Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Меган А Морено
Социјалните медиуми играат важна улога во животот на многу тинејџери и тинејџери. Повеќе од една третина (35%) од младите на возраст од 13 до 17 години изјавиле дека користат социјални мрежи како YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat и Facebook „речиси постојано“ во 2022 година. И додека многу платформи за социјални медиуми поставуваат минимум 13-годишна возраст за да се регистрирате, 38% од децата на возраст од 8-12 години велат дека користеле социјални медиуми.
Целата оваа медиумска употреба може да влијае на младите на различни начини. И со пријавен пораст на депресија и анксиозност кај тинејџерите, можеби се прашувате како социјалните медиуми можат да влијаат на менталното здравје на вашето дете. Истражувањата сугерираат дека зависи од тоа како тие го користат. Разбирањето на потенцијалните врски помеѓу социјалните медиуми и менталното здравје може да ви помогне да ги водите вашите деца кон здрави навики на социјалните мрежи.
Еден од начините на кои децата ги користат социјалните медиуми е за социјално поврзување. Споделувањето фотографии и коментари на платформите на социјалните медиуми може да им помогне да останат во контакт со врсниците и семејството кои живеат далеку, на пример. Тинејџерите исто така можат да се приклучат на групи кои претставуваат аспекти на нивниот идентитет или интереси, како што се групи околу спорт, театар, музика или ЛГБТК гордост и поддршка.
Друг позитивен начин на кој адолесцентите ги користат социјалните мрежи е да учат. Тие можат да истражуваат и следат организации како што се уметнички музеи, системи на локални паркови или блогери за рецепти. Некои платформи исто така им дозволуваат да креираат и споделуваат своја содржина. Адолесцентите опишаа дека споделуваат свои занаети, хоби и уметност со публиката на социјалните мрежи.
Меѓутоа, прекумерното користење на социјалните медиуми може да ги исфрли другите важни активности. Примерите вклучуваат да бидете лично со пријателите и семејството или да спиете доволно.
Социјалните медиуми исто така може да ги изложат адолесцентите на содржини кои се насилни, опасни или неточни. Понатаму, социјалните медиуми можат да презентираат идеализирани слики на луѓе што може да доведат до проблеми со сликата на телото кај некои тинејџери.
Во последно време има многу вести за тоа дали преголемата употреба на социјалните мрежи придонесува за депресија. Некои студии покажаа дека младите луѓе кои користеле повеќе социјални медиуми имаат поголема веројатност да пријават симптоми на депресија. Важно е да се земе предвид дека овие студии не може да кажат дали поголемата употреба на социјалните медиуми влијае на депресијата или дали учесниците со депресија веќе користеле повеќе социјални медиуми. Причинско-последичната врска за социјалните медиуми и депресијата останува нејасна.
Исто така, постојат истражувачки студии кои не откриле врска помеѓу количината на користење на социјалните медиуми и симптомите на депресија. Во неколку други студии, истражувачите открија дека има мал ефект врз депресијата, но само со многу високи нивоа на употреба на социјалните медиуми.
Сите овие студии се фокусираат на количината на користење на социјалните медиуми; тие не се однесуваат на различните начини на кои секое посебно дете може да ги користи социјалните медиуми.
Друга важна грижа за социјалните медиуми и менталното здравје е како вашето дете ги користи социјалните медиуми.
Некои студии покажуваат дека тинејџерите кои ги користат социјалните медиуми на пасивен начин, како на пример со лизгање и гледање на содржината како што поминува на екранот, имале поголема веројатност да почувствуваат симптоми на депресија. Овие студии, исто така, покажаа дека адолесцентите кои ги користеле социјалните медиуми на поактивен начин, како на пример со лајкување или коментирање на објавите на луѓето, или правење свои објави и споделување, немаат негативно влијание врз менталното здравје.
Овие студии сугерираат дека не е само количината на времето што детето го поминува на социјалните мрежи, туку и квалитетот на времето со користење на социјалните медиуми.
Поновите истражувачки студии нè учат дека не сите адолесценти ги користат социјалните медиуми на ист начин. Исто така, учиме дека некои деца може да бидат изложени на ризик од негативни последици, додека други не. Овој пристап во истражувањето се нарекува „диференцијална подложност“. Ова значи дека адолесцентите имаат уникатни комбинации на ризици и силни страни до кои ги доведуваат и тоа влијание врз нивната употреба на социјалните мрежи.
Една неодамнешна студија ја разгледа употребата на технологијата и можните врски со однесувањето на здравјето и благосостојбата, менталното здравје и родителството. Две третини од адолесцентите во студијата се покажаа добро со нивната употреба на технологија и ментално здравје. Оваа група беше наречена „Тинејџери кои се ангажирани во семејството“, бидејќи тие пријавија добра комуникација со нивните родители за употребата на технологијата. Нивните родители, исто така, имаа ниско ниво на сопствена употреба на социјалните медиуми.
Помалата една третина група тинејџери учесници имаа повисоки стапки на негативни здравствени исходи како што се депресија и осаменост. Оваа група беше наречена „Тинејџери под ризик“. Оваа група на учесници тинејџери пријавила повисоки стапки на користење на социјалните медиуми од нивните родители, како и поретка комуникација со нивните родители за нивната употреба на социјалните медиуми.
Друга неодамнешна студија покажа дека адолесцентите кои имале повисоки симптоми на депресија изјавиле дека нивните родители поминуваат до 8 часа дневно на социјалните мрежи. Овие студии ја истакнуваат важната и позитивната улога што родителите можат да ја играат преку комуникација со своите деца за социјалните медиуми и служејќи како пример за следење на нивната сопствена употреба на социјалните медиуми.
Еве чекори што можете да ги преземете за да помогнете во промовирањето на позитивна употреба на социјалните медиуми за вашето дете:
2023 Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview