Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Emily Hemendinger, The Conversation
Медиумските влијанија и конвенционалните стандарди за убавина долго време го мачат општеството.
Ова прашање доби нова итност во мај 2023 година кога американскиот генерален хирург издаде голем јавен совет за врските помеѓу социјалните медиуми и менталното здравје на младите.
Истражувањата покажуваат дека сликите на убавината прикажани во филмовите, телевизијата и списанијата може да доведат до ментална болест, проблеми со нарушено јадење и незадоволство од сликата на телото.
Овие трендови се документирани кај жените и мажите, во ЛГБТК+ заедницата и кај луѓе од различно расно и етничко потекло.
Експертите долго време се сомневаат дека социјалните медиуми можеби играат улога во растечката криза на менталното здравје кај младите луѓе. Сепак, предупредувањето на генералниот хирург е едно од првите јавни предупредувања поддржани со робусни истражувања.
Незадоволството од телото кај децата и адолесцентите е вообичаено и е поврзано со намален квалитет на живот, влошено расположение и нездрави навики во исхраната.
Како специјалист за нарушувања во исхраната и анксиозност, редовно работам со клиенти кои искусуваат симптоми на нарушување во исхраната, проблеми со самодовербата и анксиозност поврзани со социјалните медиуми.

Американскиот генерален хирург вели дека кризата со менталното здравје кај младите е „дефинирачки предизвик за јавното здравје на нашето време“.
Исто така, имам искуство од прва рака со оваа тема: Јас сум 15 години по закрепнувањето од нарушување во исхраната и пораснав кога луѓето почнаа нашироко да ги користат социјалните мрежи. Според мое мислење, влијанието на социјалните медиуми врз шемите на исхрана и вежбање треба дополнително да се истражи за да се информираат идните насоки на политиката, програмирањето на училиштата и терапевтскиот третман.
Менталното здравје на адолесцентите и тинејџерите опаѓа во изминатата деценија, а пандемијата COVID-19 придонесе за влошување на менталното здравје на младите и го стави во центарот на вниманието. Како што се зголемува кризата со менталното здравје, истражувачите внимателно ја разгледуваат улогата на социјалните медиуми во овие зголемени грижи за менталното здравје.
Околу 95% од децата и адолесцентите во САД на возраст од 10 до 17 години речиси постојано ги користат социјалните медиуми.
Истражувањата покажаа дека социјалните медиуми можат да бидат корисни за наоѓање поддршка од заедницата. Сепак, студиите исто така покажаа дека употребата на социјалните медиуми придонесува за социјални споредби, нереални очекувања и негативни ефекти врз менталното здравје.
Покрај тоа, оние кои имаат веќе постоечки состојби на ментално здравје имаат тенденција да поминуваат повеќе време на социјалните медиуми. Луѓето од таа категорија имаат поголема веројатност да се самообјектираат и да го интернализираат идеалот за слабото тело. Жените и луѓето со веќе постоечка загриженост за сликата на телото имаат поголема веројатност да се чувствуваат полошо за своето тело и за себе откако ќе поминат време на социјалните мрежи.
Неодамнешниот преглед покажа дека, како и со масовните медиуми, употребата на социјалните медиуми е фактор на ризик за развој на нарушување во исхраната, незадоволство од сликата на телото и нарушено јадење. Во овој преглед, се покажа дека употребата на социјалните медиуми придонесува за негативна самодоверба, социјални споредби, намалена емоционална регулација и идеализирана самопрезентација што негативно влијаеше на сликата за телото.

Според извештајот на Центрите за контрола и превенција на болести, 42% од средношколците велат дека се чувствуваат „упорно тажно“ и „безнадежно“.
Друга студија, наречена Dove Self-Esteem Project, објавена во април 2023 година, покажа дека 9 од 10 деца и адолесценти на возраст од 10 до 17 години се изложени на токсична содржина за убавина на социјалните мрежи и 1 од 2 велат дека тоа има влијание врз нивниот ментален здравје.
Нарушувањата во исхраната се сложени ментални болести кои се развиваат поради биолошки, социјални и психолошки фактори. За време на пандемијата драстично се зголемија хоспитализираните пореметувања во исхраната и потребата за лекување.
Некои причини за ова вклучуваат изолација, недостаток на храна, досада и содржина на социјалните мрежи поврзани со зголемување на телесната тежина, како што е „карантинот15“. Тоа беше референца за зголемувањето на телесната тежина што некои луѓе го искусуваа на почетокот на пандемијата, слично на верувањето „бруцош 15“ дека некој ќе добие 15 килограми во првата година на колеџ. Многу тинејџери чии рутини беа нарушени од пандемијата се свртеа кон однесувањето на нарушувања во исхраната заради често лажно чувство на контрола или беа под влијание на членовите на семејството кои имаа нездрави верувања околу храната и вежбањето.
Истражувачите, исто така, открија дека зголеменото време дома за време на пандемијата доведе до поголема употреба на социјалните медиуми од страна на младите луѓе и затоа поголема изложеност на токсична слика за телото и диета на содржината на социјалните мрежи.
Додека социјалните медиуми сами по себе нема да предизвикаат нарушувања во исхраната, општествените верувања за убавината, кои се засилени со социјалните мрежи, можат да придонесат за развој на нарушувања во исхраната.
Стандардите за токсична убавина онлајн вклучуваат нормализирање на козметичките и хируршките процедури и содржината за пореметување во исхраната, која промовира и романтизира нарушувања во исхраната. На пример, сајтовите на социјалните мрежи промовираат трендови како што се „thinspo“, кој е фокусиран на слабиот идеал и „fitspo“, кој го овековечува верувањето дека постои совршено тело што може да се постигне со диета, додатоци и прекумерно вежбање.
Истражувањата покажаа дека содржината на социјалните мрежи кои поттикнуваат „чисто јадење“ или диета преку псевдонаучни тврдења може да доведат до опсесивно однесување околу шемите на исхрана. Овие неосновани „велнес“ објави може да доведат до возење велосипед со тежина, јо-јо диета, хроничен стрес, незадоволство од телото и поголема веројатност за мускулна и слабо-идеална интернализација.

Не сите тинејџери се на социјалните мрежи.
Некои објави на социјалните мрежи содржат содржина за пореметување во исхраната, што директно или индиректно поттикнува нарушено јадење. Други објави промовираат намерна манипулација со сопственото тело, користејќи штетни цитати како „ништо не е толку вкусен како слабото чувство“. Овие објави обезбедуваат лажно чувство за поврзаност, дозволувајќи им на корисниците да се поврзат со заедничката цел за губење тежина, менување на изгледот и продолжување на шемите на нарушено јадење.
Иако младите луѓе честопати можат да ги препознаат и разберат ефектите на токсичните совети за убавина врз нивната самодоверба, тие сепак може да продолжат да се занимаваат со оваа содржина. Ова е делумно затоа што пријателите, влијателите и алгоритмите на социјалните медиуми ги поттикнуваат луѓето да следат одредени сметки.
Законодавците ширум САД предлагаат различни регулативи за сајтовите на социјалните медиуми.
Препораките за политики вклучуваат зголемена транспарентност од компаниите за социјални медиуми, создавање повисоки стандарди за приватност за податоците на децата и можни даночни стимулации и иницијативи за општествена одговорност што би ги обесхрабриле компаниите и продавачите да користат изменети фотографии.
Малите чекори дома за да се намали потрошувачката на социјалните мрежи, исто така, може да направат разлика. Родителите и старателите можат да создадат периоди без телефон за семејството. Примери за ова вклучуваат ставање телефони додека семејството заедно гледа филм или за време на оброците.
Возрасните можат да помогнат и со моделирање на здрави однесувања на социјалните мрежи и охрабрување на децата и адолесцентите да се фокусираат на градење врски и ангажирање во ценети активности.
Внимателната потрошувачка на социјалните медиуми е уште еден корисен пристап. Ова бара да се препознае што чувствува за време на лизгањето на социјалните мрежи. Ако поминувањето време на социјалните мрежи прави да се чувствувате полошо за себе или се чини дека предизвикува промени во расположението кај вашето дете, можеби е време да го промените начинот на кој вие или вашето дете комуницирате со социјалните медиуми.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview