Итни случаи:  

Повикај доктор

Адолесцентите кои чувствуваат поголемо чувство за цел може да бидат посреќни и позадоволни од животот од врсниците кои се чувствуваат помалку намерни, сугерира неодамнешното истражување на повеќе од 200 тинејџери. Студиите со возрасни сугерираат дека чувството за цел во животот е составен дел на благосостојбата што поттикнува надеж и оптимизам и има различни позитивни ефекти врз физичкото и менталното здравје на поединците.
Сепак, помалку се знае за ефектите од намерноста кај адолесцентите, кои, иако карактеристично се надеваат, се во мака на развивање на нивниот идентитет, правејќи избори што одразуваат кои се и кои се стремат да бидат, се вели во студијата.
Проф.
„Тинејџерите кои намерно постигнале високи резултати биле позадоволни од својот живот и доживеале повеќе позитивни емоции и помалку негативни емоции“, вели Ратнер, кој ги собирал податоците додека работел како постдокторски соработник на Универзитетот Корнел. „Поважно, откривме дека во деновите кога овие адолесценти се чувствуваа понамерно од вообичаено, тие исто така имаат тенденција да искусат поголема благосостојба.
Нејзините коавтори го вклучија Ентони Л. Буроу, професор на семејството Ферис по студии за животни курсеви и директор на Центарот за преведувачки истражувања Бонфенбренер; и Кинги Ли и Гаоксија Жу, и двајцата тогашни постдокторски истражувачки соработници, сите од Универзитетот Корнел.
Објавен во Journal of Happiness Studies, проектот исто така испитува како субклиничките аутистички особини кои паднале под дијагностичкиот праг за аутизам – однесувањето и когнитивните обрасци како што се лошите социјални вештини и тешкотијата да се префрли вниманието – се поврзани со чувството за цел во животот на овие тинејџери и нивната севкупна среќа.
Секој ден во текот на 70 дена, учесниците – тинејџери на возраст од 14 до 19 години – беа замолени да оценат колку намерно се чувствуваат, колку се задоволни од својот живот и нивото на позитивни и негативни емоции што ги чувствуваат.
Сите оние во студијата беа учесници во GripTape, национална непрофитна организација во САД која се стреми да всади чувство на агенција кај младите со тоа што ќе им обезбеди ресурси за спроведување на 10-неделен проект за предизвик за учење по сопствен избор.
Апликантите чии предлози за предизвик за учење се прифатени добиваат грант до 500 американски долари и возрасен ментор кој ги поддржува во спроведувањето на проектот за кој се страстни, како што е започнување мал бизнис или истражување на ресурси за високо образование за тинејџери без документи, според студијата.
Мелоди Естевез, истражувачки менаџер во GripTape, исто така беше коавтор на студијата.
На почетокот на Предизвикот за учење, учесниците во студијата завршија анкета од 28 ставки што ги проценува нивните нивоа на субклинички аутистички особини. Повисокиот збирен резултат сугерираше дека тинејџерот има поголем број од овие особини, рече Ратнер.
Секој ден, учесниците завршуваа проценки, оценувајќи на скала од пет точки колку намерно се чувствуваат моментално. Тимот на Ратнер го пресметал просекот на овие дневни резултати на целта за да го одреди расположеното чувство за цел на секоја личност – нивното карактеристично ниво на оваа особина – во текот на 70-те проучувани денови.
Истражувачите, исто така, ги следеа секојдневните варијации во намерноста со одземање на резултатот за дневна намена на тинејџерите од нивното расположливо ниво на цел.
На дневните проценки, оние во студијата оценија колку чувствуваат четири позитивни емоции – содржина, опуштено, ентузијастичко или радосно – и четири негативни емоции – лути, вознемирени, троми или тажни.
Композитните резултати за позитивно и негативно емоционално влијание на учесниците, заедно со резултатите од нивното задоволство од животот, беа искористени за да се процени нивната психолошка благосостојба.
Чувството понамерно од вообичаено во секој ден беше единствена прогноза за емоционалната благосостојба на учесниците во тие денови, без оглед на нивното расположено ниво на намерност, откри тимот.
„Нашите наоди покажуваат дека без разлика каде сте во споредба со вашите врсници, кога се чувствувате понамерно од вообичаено, имате подобри резултати“, рече Ратнер. „Целта е достапна за секого. Она што треба да го направиме е да им помогнеме на поединците да се чувствуваат поцелосно од ден на ден“.
Ратнер и нејзиниот тим открија дека учесниците со поголеми нивоа на субклинички аутистички особини имаат тенденција да пријавуваат повисоки нивоа на негативни чувства и пониски нивоа на задоволство од животот и позитивни чувства од ден на ден. Сепак, силата на поврзаноста помеѓу благосостојбата и секојдневната намена не беше умерена од овие особини.
Со други зборови, оние кои имале повеќе од овие особини се чинеше дека можат да искористат придобивки за благосостојба на нивоа еднакви на нивните врсници кои имале помалку од овие особини, рече Ратнер. Таа, сепак, предупреди дека наодите може да се разликуваат за младите со познати клинички дијагнози на аутизам.
„Нашето 70-дневно истражување е едно од најконзистентните испитувања на намерноста на младите досега и помага да се зацементира благотворното влијание што го има врз нивната благосостојба“, рече Ратнер. „Со основата поставена од оваа студија, интервенциите кои промовираат целост може да бидат остварливи правци за подобрување на благосостојбата на многу млади луѓе, вклучително и младите од невродиверзитет.
Популацијата во студијата била 70% жени. Скоро 31% биле Азијци, 22% биле Афроамериканци или Црнци, 18% биле бели и 14% биле Хиспано. Истражувачите рекоа бидејќи примерокот не е репрезентативен за родовата и расната и етничката разновидност меѓу тинејџерите во општата популација на САД, наодите можеби не се генерализираат.
Повеќе информации:
Кејлин Ратнер и сор., Дневна адолесцентна цел, дневна субјективна благосостојба и индивидуални разлики во аутистичните особини, весник на студии за среќа (2023). DOI: 10.1007/s10902-023-00625-7
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview