Итни случаи:  

Повикај доктор

Анксиозноста и депресијата кај децата и тинејџерите на училишна возраст во САД се на највисоко ниво. За жал, во 2021 година, менталното здравје на децата и адолесцентите беше прогласено за национална вонредна состојба. Иако се смета дека различни причини придонесуваат за овој пад на менталното здравје, новата студија на тројца истакнати истражувачи специјализирани за детски развој укажува на независна „детска игра“. Наодите, објавени во списанието за педијатрија, сугерираат дека порастот на нарушувањата на менталното здравје се припишува на намалувањето во текот на децении на можностите за децата и тинејџерите да играат, да шетаат и да се вклучат во активности независни од директен надзор и контрола од страна на возрасните. Иако е добро наменет, нагонот на возрасните да ги водат и заштитат децата и тинејџерите ги лиши од независноста што им е потребна за ментално здравје, придонесувајќи за рекордно ниво на анксиозност, депресија и самоубиства кај младите.
„Родителите денес редовно се предмет на пораки за опасностите што можат да ги снајдат децата без надзор и вредноста на високите постигања во училиштето. за независна активност, вклучително самонасочена игра и значајни придонеси за семејниот и заедницата, што се знаци дека им се верува, одговорни и способни. Тие треба да чувствуваат дека можат ефективно да се справат со реалниот свет, а не само со светот на училиштето “, рече Дејвид Ф. Бјорклунд, д-р, коавтор и професор на Катедрата за психологија на Научниот колеџ Чарлс Е.
Студијата, исто така, покажа дека слободата на децата да се вклучат во активности кои вклучуваат одреден степен на ризик и лична одговорност подалеку од возрасните, исто така, се намалува со децении. Ризичната игра, како што е искачувањето високо на дрво, помага да се заштитат децата од развој на фобии и ја намалуваат анксиозноста во иднина преку зајакнување на самодовербата за справување со итни случаи.
Меѓу многуте ограничувања кои влијаат на независната активност кај децата денес, идентификувани во студијата, вклучуваат зголемено време што тие го поминуваат на училиште и на училишна работа дома. Помеѓу 1950 и 2010 година, просечната должина на учебната година во САД се зголеми за пет недели. Домашните задачи, кои некогаш биле ретки или ги немало во основно училиште, сега се вообичаени дури и во градинка.
Покрај тоа, до 2014 година, просечното време поминато во одмор (вклучувајќи го секој одмор поврзан со периодот на ручек) за основните училишта беше само 26,9 минути дневно, а некои училишта воопшто немаа одмор.
„Главна категорија на самостојни активности, особено за малите деца, е играта“, рече Бјорклунд. „Истражувањето, како и секојдневното набљудување, укажуваат на тоа дека играта е директен извор на детската среќа.
Истражувачите сугерираат дека зголемувањето на училишното време и притисокот за постигнување во текот на децении може да влијае на менталното здравје не само со одземање на времето и можностите за независни активности, туку и затоа што стравот од академски неуспех или стравот од недоволно постигнување е директен извор на вознемиреност. .
„За разлика од другите кризи, како што е епидемијата на COVID, овој пад на независната активност, а со тоа и менталната благосостојба кај децата нè навлезе постепено, со децении, па многумина едвај го забележаа тоа“, рече Бјорклунд. „Покрај тоа, за разлика од другите здравствени кризи, оваа не е резултат на многу заразен вирус, туку резултат на добри намери однесени предалеку – намери да се заштитат децата и да се обезбеди она што многумина веруваа дека е подобро (интерпретирано како повеќе) школување. и во и надвор од вистинските училишта“.
За студијата, Бјорклунд и коавторите Питер Греј, д-р, главен автор и истражувачки професор на Катедрата за психологија на Бостонскиот колеџ; и Дејвид Ф. Ланси, д-р, почесен професор на Колеџот за хуманистички и општествени науки на Државниот универзитет во Јута, го сумираат големиот пад со децении на можностите на децата за независна активност; голем пад во текот на истите децении на менталното здравје на младите; ефектите на самостојната активност врз среќата на децата; и ефектите од независната активност во градењето на долгорочна психолошка отпорност.
Написот завршува со забележување дека грижата за безбедноста на децата и вредноста на водењето на возрасните треба да се ублажи со признавањето дека, како што растат децата, им требаат сè поголеми можности самостојно да управуваат со нивните активности. Написот предлага начини на кои тоа може да се постигне во денешниот свет и начини на кои педијатрите, матичните лекари и креаторите на јавните политики можат да помогнат во промовирањето на таквата промена.
Повеќе информации:
Питер Греј и сор., Падот на независната активност како причина за опаѓање на менталната благосостојба на децата: резиме на доказите, Журнал за педијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jpeds.2023.02.004
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview