Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите ги здружуваат силите со прехранбената и здравствената индустрија за да ги зајакнат контролите и да ја подобрат исхраната за доенчињата и децата. Ако сме она што го јадеме, како што вели поговорката, квалитетот на храната е клучен за нашето здравје. И како што производството и трговијата со храна се зголемуваат како одговор на поголемата глобална побарувачка, контролите на безбедноста и квалитетот станаа уште поважни.
Влијанието на исхраната врз здравјето е тешко да се прецени. Дебелината во светот е речиси тројно зголемена од 1975 година и, во Европа, влијае на речиси 60% од возрасните и речиси едно од три деца. Дијабетесот исто така е во пораст и Европа има значително висок број на деца со тип 1-295.000 во 2021 година.
Јадењето разновидна и здрава исхрана може да ја подобри целокупната благосостојба и да го намали ризикот од долгорочни болести. Дополнително, потрошувачите бараат поголема транспарентност на синџирот на исхрана по инцидентите со измама со храна, како што е контаминацијата на формулата за млеко за доенчиња со меламин во 2008 година, откривањето на фипронил во јајцата во 2017 година и спорадичните епидемии на салмонела.
„Системите за безбедност на храна во Европа се генерално ефикасни, но веруваме дека е можно дополнително да се подобрат нивоата на безбедност и квалитет“, рече д-р Ерван Енгел, директор за истражување во Францускиот национален институт за земјоделство, храна и животна средина (INRAE).
Енгел го координира проектот SAFFI кој ги обединува големите истражувачки организации и производителите на храна за новороденчиња од Европа и Кина. Со оглед на тоа што бебињата, децата и младите се поранливи и имаат потреба од висококвалитетна исхрана за да растат, проектот истражува начини да обезбеди поголема безбедност во производството.
Освен мајчиното млеко, формулата за доенчиња и храната за бебиња се најважниот дел од исхраната на детето во првата година од животот. Спречувањето на микробна или хемиска контаминација во синџирот на обработка е приоритет.
SAFFI се однесува на храна за 15-те милиони деца во ЕУ и 45-те милиони во Кина на возраст под три години. Партнерите се фокусираат на четири популарни линии на храна за доенчиња: формула, стерилизиран мешан зеленчук со месо или риба, житарки за доенчиња и овошни пиреа.
Проектот изврши тестови во просториите на пет меѓународни компании за храна за доенчиња-учеснички – FrieslandCampina со седиште во Холандија, HiPP во Германија, грчкиот производител YIOTIS и две кинески компании, Beingmate и YFFC.
Целта е да се идентификуваат главните ризици и од микробиолошките опасности, вклучувајќи ги бактериите и потенцијалните хемиски загадувачи во синџирот на исхрана.
Хемиските загадувачи вклучуваат загадувачи на животната средина како што се диоксини или олово, остатоци од третман на земјоделски култури како пестициди и супстанции генерирани за време на обработката, вклучително и фуран.
„Треба да ја убедиме индустријата дека е важно да се фокусираме и на хемикалиите“, рече Енгел. „Иако ефектите врз здравјето не се толку непосредни како кај микробите, тие сепак можат да бидат значајни на подолг рок.
SAFFI, исто така, има за цел да им помогне на производителите на храна и властите да предвидат каде може да се појават потенцијални проблеми и, како резултат на тоа, да ја намалат заканата од контаминација во секоја фаза од производството.
Класичните процеси засновани на термички третмани, на пример, би можеле да се заменат со сушење со импулсно согорување, греење со радиофреквенција и обработка под висок притисок, кои се подобри во стерилизирањето на храната додека ја одржуваат оптималната хранлива вредност на свежите производи.
„Ја проверуваме ефективноста на овие иновативни технологии за обработка за да го контролираме растот, инхибицијата и инактивирањето на патогените, како и нивната способност да ја забават деградацијата на храната и да ја ограничат интеграцијата на одредени хемикалии“, рече Енгел.
Секторот за храна и пијалаци, кој вклучува храна за доенчиња, е главен придонесувач во економијата на ЕУ со извоз од 110 милијарди евра во 2019 година. Со инвестирање во обука и споделување знаење, SAFFI ќе помогне да се подобрат безбедносните стандарди во ЕУ и Кина и намалување на потенцијалните бариери во трговијата.
Ќе соработува со други истражувачки проекти во рамките на Водечката иницијатива за храна, земјоделство и биотехнологија (ФАБ) ЕУ-Кина, при што сите ќе бараат континуирано подобрување во контролата на безбедноста на храната.
Таквата соработка може да ја зголеми трговијата меѓу ЕУ и Кина и да им даде на европските прехранбени компании поголеми можности да се прошират на меѓународниот пазар. Покрај тоа, стандардите утврдени од SAFFI во секторот на храна за доенчиња може да се прошират и на други категории на храна, според Енгел.
Кога станува збор за здравјето, важно е и разновидноста и квалитетот на храната. Урамнотежената исхрана може да помогне да се спречи појавата на болести на прво место. Исто така, може да им овозможи на луѓето со сериозни болести да заздрават и да имаат постабилен живот.
Меѓутоа, луѓето различно реагираат на иста храна или хранливи материи, во зависност од генетските фактори и животниот стил. Тие вклучуваат стрес, нивоа на вежбање, индивидуален состав на микробиом и изложеност на отрови од околината.
Проектот NUTRISHIELD има за цел да создаде персонализирани диети прилагодени на поединечни биомаркери, со посебен фокус на децата со дебелина и/или дијабетес и на мајките кои дојат.
Проектот анализира низа биомаркери поврзани со исхраната и здравствените нарушувања, земајќи го предвид начинот на кој секое дете реагира на различни хранливи материи и видови храна.
NUTRISHIELD вклучува истражувачки и клинички партнери од цела Европа. Проектот е координиран од швајцарска компанија наречена Alpes Lasers, која има развиено специјализирана средноинфрацрвена ласерска технологија за употреба во клинички услови.
„За разлика од сегашните процеси кои се користат за анализа на телесните течности, ласерската технологија може да работи со многу мали примероци на урина – неопходност кога малите пациенти можат да произведат само минимални количини“, рече Милтос Василејадис, бизнис развивач и проект менаџер во Alpes Lasers.
Компанијата им обезбеди на партнерите во проектот ласерска технологија што се користи за изградба на анализатори за урина, здив и човечко млеко. Собраните примероци се анализираат на молекуларно ниво, дозволувајќи им на нутриционистите да дадат детални, персонализирани и лесни за следење совети.
Ова може да го вклучи количеството на секоја група на храна што му треба на поединецот и колку често, колку вежбање и сон се неопходни, па дури и која одредена разновидност на овошје или жито е потребна за правилна исхрана.
Во болницата „Сан Рафаеле“ во Милано, Италија, се спроведува студија за млади пациенти со дијабетес, додека Институтот за здравствени истражувања „Ла Фе“ во Валенсија, Шпанија работи со доилки и новороденчиња. Студиите спроведени на Универзитетот Radboud во Холандија имаат за цел да разберат како исхраната може да помогне и да го подобри когнитивниот развој кај децата.
Алатките развиени од NUTRISHIELD се дизајнирани да бидат преносливи и лесни за употреба, што ја прави анализата на биомаркерите побрза и поисплатлива. На подолг рок, тие може да се користат во различни медицински услови за да им помогнат на пациентите на која било возраст.
Политиката за истражување и иновации на ЕУ за ХРАНА 2030 има за цел да ги трансформира системите за храна и да обезбеди сите да имаат доволно прифатлива, хранлива и безбедна храна за да живеат здрав живот.
Иницијативата го опфаќа целиот систем на храна, поврзувајќи ги примарните производствени сектори (како што се земјоделството и рибарството) со преработката на храна, малопродажбата и дистрибуцијата, пакувањето, отпадот и рециклирањето, угостителските услуги и потрошувачката.
Повеќе информации:.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview