Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
by Karolinska Institutet
Медицинскиот третман за спиење може да го намали самоповредувањето кај младите луѓе со анксиозност и депресија, сугерира опсервациската студија од Институтот Каролинска во Шведска. Ризикот од самоповредување се зголемувал во месеците пред препишувањето на мелатонин и се намалувал потоа, особено кај девојчињата. Студијата е објавена во Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Мелатонин е хормон кој го контролира циклусот сон-будење и е најчесто препишан лек за пореметување на сонот кај децата и адолесцентите во Шведска. Употребата на мелатонин драстично се зголеми во последниве години, а тој е достапен без шалтер во Шведска од 2020 година.
„Со оглед на воспоставената врска помеѓу проблемите со спиењето, депресијата и самоповредувањето, сакавме да истражиме дали медицинскиот третман за спиење е поврзан со помала стапка на намерно самоповредување кај младите луѓе“, вели д-р Сара Берген, докторка на Катедрата. за медицинска епидемиологија и биостатистика, институт Каролинска, кој ја водел студијата.
Студијата идентификувала над 25.500 деца и тинејџери на возраст меѓу 6 и 18 години на кои им бил препишан мелатонин во Шведска. Над 87 проценти имале барем едно психијатриско нарушување, главно растројство на хиперактивност со дефицит на внимание (АДХД), анксиозни нарушувања, депресија или нарушување на спектарот на аутизам. Самоповредувањето било околу пет пати почесто кај девојчињата отколку кај момчињата.
Истражувачите ги процениле ризиците од самоповредување кај истиот поединец додека земал или не земал лекови, споредувајќи го ризикот во последниот месец без лекови со дванаесет месеци по започнувањето на третманот со мелатонин. Со тоа, тие можеа да ги земат предвид позадинските фактори кои може да влијаат на асоцијациите, како што се генетиката, сериозноста на нарушувањето на спиењето или психијатриските нарушувања.
Ризикот од самоповредување се зголеми непосредно пред да се препише мелатонин и се намали за околу половина во месеците по започнувањето на третманот. Намалувањето на ризикот беше особено очигледно кај адолесцентните девојчиња со депресија и/или анксиозни нарушувања.
„Во моментов има ментална криза кај младите, а ризикот од самоповредување и самоубиство е голем“, вели Сара Берген. „Нашите наоди ја поддржуваат хипотезата дека интервенциите за спиење може да го намалат самоповредувањето кај оваа популација, особено кај девојчињата.
Како што беше набљудувачка студија, не може да воспостави причинско-последична врска помеѓу мелатонин и намалените стапки на самоповредување. За да се провери дали употребата на други лекови би можела да влијае на наодите, беа направени и анализи кои ги исклучија корисниците на антидепресиви. Резултатите беа слични.
„Ова сугерира дека мелатонин може да биде одговорен за намалените стапки на самоповредување, но не можеме да исклучиме дека употребата на други психијатриски лекови или психотерапија може да влијаела на наодите“, вели д-р Марика Леоне, прв автор на студијата и поранешен д-р. студент во истражувачката група на Сара Берген.
Повеќе информации:
Употребата на мелатонин и ризикот од самоповредување и ненамерни повреди кај млади со и без психијатриски нарушувања, Журнал за детска психологија и психијатрија (2023). DOI: 10.1111/jcpp.13785
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview