Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Angela Nicoletti, Florida International University
Телездравствените програми за родители можат да ги подобрат проблемите во однесувањето на децата со доцнење во развојот, според новото истражување.
Професорот по психологија на Меѓународниот универзитет на Флорида (ФИУ) Даниел М. Багнер и неговиот тим во Центарот за деца и семејства на ФИУ ја водеа првата студија од ваков вид, објавена во JAMA Pediatrics, за да истражат како влијанието на користењето видеоконференции за обезбедување на обука во живо на интеракциите негувател-дете. деца со доцнење во развојот.
Тие открија дека програмата за телездравство доведува до помалку проблеми со однесувањето на децата, како што е агресијата, како и подобрувања во способноста на децата да ги следат упатствата и упатствата на нивните старатели – подобро да ги подготват за во градинка.
„Дури и со зголемувањето на телездравствените услуги за ментално здравје за време на пандемијата, има многу малку научни докази дека овој вид третман функционира, особено за семејствата со мали деца со доцнење во развојот“, рече Багнер. „Нашите наоди ги покажуваат придобивките од телездравството и ветувањето што може да го има во проширувањето на услугата и грижата, особено за недоволно услужените семејства и децата кои се изложени на ризик од посериозни проблеми подоцна во животот.
На децата им се дијагностицира доцнење во развојот кога заостануваат во одредени области, во споредба со нивните врсници. На пример, доцнењето на јазикот и говорот останува едно од најчестите доцнења во развојот, а повеќето деца во оваа студија имале доцнење во говорот и јазикот.
Претходните истражувања покажаа дека дијагнозата за доцнење во развојот ги става децата на три пати поголем ризик од развој на проблеми во однесувањето. Додека сегашните услуги за рана интервенција се фокусираат на лекување на доцнењата, тие не се занимаваат со поврзаните проблеми со однесувањето.
Тоа е местото каде што доаѓа терапијата за интеракција родител-дете (PCIT). Се смета за третман според златниот стандард за мали деца со проблеми во однесувањето, терапевтите за PCIT обезбедуваат во живо, во моментот, обука на старателите за тоа како да управуваат со однесувањето на своето дете и да го подобрат нивниот однос со нивното дете.
Во нивната студија, Багнер и тимот тестираа верзија на PCIT испорачана преку телездравство – наречена Терапија за интеракција помеѓу родители и деца (iPCIT) дадена преку Интернет, која го обезбедуваше истото тренирање во живо на родителите, само преку веб-камера.
Тие регрутираа 150 деца со доцнење во развојот и проблеми со однесувањето од системот за рана интервенција во Флорида, Рани чекори. Многу од учесниците беа од традиционално недоволно услужени семејства. Повеќе од 90% од децата припаѓале на етнички или расни малцински групи, а повеќе од половина живееле во сиромаштија.
Покрај тоа што децата покажуваат намалени проблеми во однесувањето по iPCIT, резултатите од студијата покажаа дека однесувањето на старателите се подобрило – што значи дека има намалување на суровата и неконзистентна дисциплина и зголемување на позитивното однесување, како што е пофалбата. Багнер вели дека ова откритие е охрабрувачко бидејќи се покажало дека овие родителски однесувања предвидуваат долгорочни позитивни исходи кај децата со доцнење во развојот, како што е нивната способност да се справат со фрустрирачки ситуации и позитивно да комуницираат со своите врсници.
„Родителите на деца со доцнење во развојот и проблеми во однесувањето се соочуваат со многу бариери додека бараат грижа, вклучително и транспортни пречки, јазични бариери, финансиски предизвици, недостиг од лекари за ментално здравје и страв од стигма“, рече Багнер. „Се надеваме дека оваа студија покажува дека телездравството може да биде ефикасна стратегија за решавање на многу од овие бариери.
Повеќе информации:
Даниел М. Багнер и сор., Телездравствен третман на проблеми со однесувањето кај мали деца со доцнење во развојот, ЈАМА педијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2022.5204
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview