Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Кембриџ
Родителите кои често практикуваат остра дисциплина со малите деца ги ставаат на значително поголем ризик од развој на трајни ментални здравствени проблеми, покажуваат новите докази.
Во студија на над 7.500 ирски деца, истражувачите од Универзитетот во Кембриџ и Универзитетскиот колеџ во Даблин открија дека децата изложени на „непријателско“ родителство на тригодишна возраст имаат 1,5 пати поголема веројатност од нивните врсници да имаат симптоми на ментално здравје кои се квалификуваат како „висок ризик“. до деветгодишна возраст.
Непријателското родителство вклучува често груб третман и дисциплина и може да биде физички или психолошки. Тоа, на пример, може да вклучува редовно викање на децата, рутинско физичко казнување, изолирање на децата кога тие не се однесуваат лошо, оштетување на нивната самодоверба или казнување на децата непредвидливо во зависност од расположението на родителите.
Истражувачите ги забележаа симптомите на менталното здравје на децата на возраст од три, пет и девет години. Тие ги проучувале и интернализирањето на симптомите на менталното здравје (како што се анксиозноста и социјалното повлекување) и надворешните симптоми (како што се импулсивно и агресивно однесување и хиперактивност).
Откриено е дека околу 10% од децата се во група со висок ризик поради лошо ментално здравје. Децата кои доживеале непријателско родителство имале многу поголема веројатност да спаѓаат во оваа група.
Важно е дека студијата јасно покажува дека стилот на родителство не ги одредува целосно резултатите од менталното здравје. Менталното здравје на децата е обликувано од повеќе фактори на ризик, вклучувајќи го полот, физичкото здравје и социо-економскиот статус.
Меѓутоа, истражувачите тврдат дека професионалците за ментално здравје, наставниците и другите практичари треба да внимаваат на потенцијалното влијание на родителството врз детето кое покажува знаци на лошо ментално здравје. Тие додаваат дека дополнителната поддршка за родителите на децата за кои веќе се смета дека се изложени на ризик би можела да помогне да се спречат овие проблеми да се развијат.
Студијата беше преземена од Јоанис Кацантонис, докторски истражувач на Факултетот за образование на Универзитетот во Кембриџ и Џенифер Сајмондс, вонреден професор на школата за образование на UCD. Тоа е објавено во списанието, Epidemiology and Psychiatric Sciences.
„Фактот дека едно од 10 деца биле во категоријата со висок ризик за проблеми со менталното здравје е загрижувачка и треба да бидеме свесни за улогата што може да ја игра родителството во тоа“, рече Катсантонис. „Ние за момент не сугерираме дека родителите не треба да поставуваат цврсти граници за однесувањето на нивните деца, но тешко е да се оправда честа сурова дисциплина, со оглед на импликациите за менталното здравје.
Сајмондс рече: „Нашите наоди ја нагласуваат важноста да се направи се што е можно за да се осигура дека родителите ќе бидат поддржани да им дадат топло и позитивно воспитување на своите деца, особено ако пошироките околности ги ставаат тие деца во ризик од лоши резултати на менталното здравје. Избегнување на непријателска емоционална клима кај Домот нема нужно да спречи појава на лоши резултати за менталното здравје, но веројатно ќе помогне“.
Додека родителството е нашироко признаено како фактор кој влијае на менталното здравје на децата, повеќето студии не истражувале како тоа влијае на нивното ментално здравје со текот на времето, или како се поврзува и со интернализирање и со екстернализирање на симптомите заедно.
Истражувачите користеле податоци од 7.507 учесници во лонгитудиналната студија „Растење во Ирска“ за деца и млади луѓе. Податоците за менталното здравје беа земени со помош на стандардна алатка за проценка наречена Прашалник за силните страни и тешкотии. Секое дете доби композитна оценка од 10 за нивните екстернализирани и интернализирани симптоми на возраст од три, пет и девет години.
Беше искористена втора стандардна проценка за мерење на стилот на родителство што го доживуваат децата на тригодишна возраст. Родителите беа профилирани врз основа на тоа колку тие се наклонети кон секој од трите стилови: топло родителство (поддршка и внимателна кон потребите на нивното дете); конзистентна (поставување јасни очекувања и правила); и непријателски.
Истражувачите откриле дека, врз основа на траекториите по кои се развивале нивните симптоми на ментално здравје на возраст од три до девет години, децата спаѓаат во три широки категории. Повеќето (83,5%) биле со низок ризик, со ниски резултати на интернализирање и екстернализирање на симптомите на тригодишна возраст кои потоа паднале или останале стабилни. Неколку (6,43%) беа со благ ризик, со високи почетни резултати кои се намалуваа со текот на времето, но останаа повисоки од првата група. Останатите 10,07% беа со висок ризик, со високи почетни резултати кои се зголемија на возраст од девет.
Непријателското родителство ги зголеми шансите на детето да биде во категоријата со висок ризик за 1,5 пати, а категоријата со благ ризик за 1,6 пати, до деветтата година. Утврдено е дека постојаното родителство има ограничена заштитна улога, но само против децата кои спаѓаат во категоријата „благ ризик“. На изненадување на истражувачите, сепак, топлото родителство не ја зголеми веројатноста децата да бидат во групата со низок ризик, веројатно поради влијанието на други фактори врз резултатите од менталното здравје.
Претходните истражувања ја истакнаа важноста на овие други фактори, од кои многумина ги потврди и новата студија. Девојчињата, на пример, имаат поголема веројатност да бидат во категоријата со висок ризик отколку момчињата; Децата со самохрани родители имале 1,4 пати поголема веројатност да бидат ризични, а оние од побогато потекло имале помала веројатност да покажат загрижувачки симптоми на ментално здравје до средината на детството.
Катсантонис рече дека наодите ја нагласуваат важноста на раната интервенција и поддршка за децата кои се изложени на ризик од потешкотии во менталното здравје и дека тоа треба да вклучува приспособена поддршка, насоки и обука за новите родители.
„Соодветната поддршка може да биде нешто едноставно како давање јасни, ажурирани информации на новите родители за тоа како најдобро да се управува со однесувањето на малите деца во различни ситуации“, рече тој. „Очигледно постои опасност дека стилот на родителство може да ги влоши ризиците за менталното здравје. Ова е нешто што лесно можеме да преземеме чекори за да го решиме“.
Повеќе информации:
Јоанис Катсантонис и други, Хетерогеност на населението во развојните траектории на интернализирање и екстернализирање на симптомите на менталното здравје во детството: диференцијални ефекти од стилот на родителство, епидемиологија и психијатриски науки (2023). DOI: 10.1017/S2045796023000094
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview