Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Бирмингем
Поголем број на неухранети деца кои страдаат од заостанување и слабеење има во посиромашните домаќинства во Источна и Јужна Африка, додека повеќе деца со прекумерна тежина живеат во најбогатите домови, открива новото истражување.
Истражувачите сега бараат интегриран пристап во регионот за справување со „двојното оптоварување“ на детската неухранетост – коегзистенција на детска прекумерна исхрана (прекумерна тежина и дебелина) заедно со недоволна исхранетост (заостанување во раст и слабеење).
Феноменот во Источна и Јужна Африка е обратен од високо развиените земји, каде што повисока преваленца на деца со прекумерна тежина и дебели деца обично се среќава во пониските социо-економски групи.
Објавувајќи ги своите наоди во PLOS Global Public Health, група истражувачи ја открија големината на социо-економските и урбано-руралните нееднаквости во двојното оптоварување на неухранетост на ниво на население кај децата под пет години во регионот.
Коавторката Семира Манасеки-Холанд од Универзитетот во Бирмингем коментира: „Присуството на двојното оптоварување на неухранетост ги одразува тековните предизвици на регионот со сиромаштија, несигурност во храната, заразни болести, суши, поплави и конфликти, како и присуството на обезогената средина поттикната од глобализацијата и брзата урбанизација“.
„Нашите наоди повторно ја нагласуваат потребата за интегриран пристап за справување со двојното оптоварување на ниво на популација, со креаторите на политики насочени кон специфични популации кои се ранливи на детска неухранетост, за да се избегне понатамошно проширување на социо-економските и урбано-руралните нееднаквости.
Истражувачите се фокусираа на неухранетост во 13 од 17 приоритетни земји, како што е дефинирано од Светската здравствена организација – Коморос, Есватини, Кенија, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибија, Руанда, Јужна Африка, Танзанија, Уганда, Замбија и Зимбабве.
Распространетоста на закржлавен раст се движеше од 22,3% во Намибија до 42,8% во Мозамбик, додека распространетоста на губење варира од 2,3% во Руанда до 11,7% во Коморите. Преваленцата на прекумерна тежина (вклучувајќи ја дебелината) се движеше од 3,7% во Танзанија до 13,5% во Јужна Африка.
Коавторот Риши Калејачети, од Универзитетот во Ворвик, коментираше: „Адресирањето на овие нееднаквости поврзани со „двојното оптоварување“ во овој регион бара стратегии кои се однесуваат на тоа зошто одредени подгрупи станаа поизложени на овие проблеми со исхраната. Исто така, од витално значење е да се избегнат стратегии кои решаваат еден проблем со исхраната додека го влошуваат друг“.
Истражувачите го наведуваат ненамерното промовирање на прекумерна тежина и дебелина преку одобрување на високата потрошувачка на енергетски густа, но не нужно богата со микронутриенти храна како пример за такви несакани последици. Тие препорачуваат дека корисниците на програмите за дополнителна храна не треба да се избираат само според социо-економскиот статус, туку според нутриционистичката проценка и да се следат за променливите потреби и вистинската ефективност.
Со бавниот напредок во справувањето со детската недоволна исхранетост во Африка, глобалната здравствена заедница истовремено забележа брз пораст на детската прекумерна тежина и дебелина. Африканскиот регион има најголем товар на заостанување во детството и еден од најголемите оптоварувања на детска прекумерна тежина во Африка.
Поважно е тоа што регионот е на пат да ја постигне Целта 2 за одржлив развој на ОН да стави крај на сите форми на глад и неухранетост до 2030 година. СЗО смета дека двојното оптоварување на детската неухранетост е главен глобален здравствен предизвик за африканските земји – особено во источниот и јужниот дел Африка.
„Последиците од пандемијата COVID-19, зголемените цени на нафтата и храната веројатно ќе бидат време на влошување на социоекономските услови и намалена јавна потрошувачка“, додаде Семира Манасеки-Холанд. „Креаторите на политиките кои сакаат да се справат со двојното оптоварување на неухранетоста треба да донесат внимателни одлуки во врска со таргетирањето на ограничените ресурси.
Повеќе информации:
Риши Калејачети и сор., Социоекономски и урбано-рурални нееднаквости во двојното оптоварување на детската неухранетост на ниво на население во источниот и јужноафриканскиот регион, PLOS Global Public Health (2023). DOI: 10.1371/journal.pgph.0000397
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview