Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Маријана Штајн, Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампејн
Новите мајки може да очекуваат лишување од сон во првите неколку години од животот на бебето. Но, премалиот сон може да влијае на здравјето и на мајката и на детето. Една нова студија од Универзитетот во Илиноис Урбана-Шампејн ги разгледува шемите на спиење на мајките и доенчињата, идентификувајќи ги предвидувачите и дава препораки за всадување здрави навики.
„Првите две години се навистина критичен период каде што се одвива многу развој, а спиењето е важно за здравјето. Сакавме да ја разгледаме поврзаноста на спиењето на мајката и детето и дали тоа се менува со текот на времето“, вели Тијанјинг Каи, сега постдокторски истражувач на Универзитетот Нортвестерн. Таа работеше на истражувањето како докторант на Катедрата за човечки развој и семејни студии (HDFS), дел од Колеџот за земјоделски, потрошувачки и еколошки науки (ACES) во U. of I.
„Идентификувавме две различни групи, група со слаб сон кај мајките каде мајките спијат од 5 до 6 часа навечер и просечна група на мајчински сон, која ги исполнува националните препорачани упатства за спиење со 7 до 8 часа навечер. Децата во групата со слаб сон на мајката, исто така, спиеја помалку, иако разликата не беше толку голема како кај мајките“, рече Каи.
Истражувачкиот тим следел родители на 464 доенчиња во првите две години од животот. Мајките завршија анкети за рутините пред спиење, времетраењето на спиењето на нивното дете, ноќното будење и проблемите со спиењето на возраст од 3, 12, 18 и 24 месеци.
Семејствата беа дел од STRONG Kids 2, програма во U. of I. која промовира исхрана и здрави навики во семејства со мали деца. Ко-директорката на STRONG Kids 2, Барбара Физе, почесен професор на HDFS и Шерон Донован, професорка по наука за храна и човечка исхрана, исто така придонесоа во студијата.
Мајките кои одговараат на нискиот мајчински профил на сон имале просечно 5,74 часа сон навечер на 3 месеци и 5,9 часа на 12 до 24 месеци, додека нивните деца имале 9,6 и 10,52 часа, соодветно. Во просечниот профил на сон, мајките добивале 7,31 часа на 3 месеци и 7,28 часа на 12 до 24 месеци, додека детскиот сон во просек изнесувал 9,99 часа на 3 месеци и 11 часа на 12 до 24 месеци.
Истражувачкиот тим, исто така, идентификуваше фактори кои влијаат на количината на сон на мајката. Не е изненадувачки, еден од најсилните предвидувачи е ноќното будење сигнализирано од доенчињата, што значи дека доенчето е поверојатно да го предупреди родителот ноќе. Ова може да биде или затоа што овие бебиња се буделе почесто или затоа што мајките имале поголема веројатност да се разбудат кога доенчињата се мешаат, истакна Каи.
Мајките кои имале подолги работни часови имале поголема веројатност да бидат во групата со слаб сон на 3 месеци, иако тоа веќе не е фактор за 12 месеци. Понатаму, оние кои го доеле своето бебе на 12 месеци имале поголема веројатност да бидат во просечната група на спиење.
Со текот на времето, многу семејства преминаа од групата со низок кон просечен сон, бидејќи моделите на спиење на доенчињата се консолидираа. На 3 месеци, 60% биле во групата со слаб сон на мајката и 40% биле во просечна група, додека на 12 месеци бројките биле обратни. Повеќето од оние кои биле во просечната група на спиење на 3 месеци продолжиле да бидат такви во текот на целиот период на студијата.
Истражувачите открија дека пораното време за спиење и постојаните рутини се поврзани со подобри обрасци на спиење, што ја потврдува претходната студија од Fiese и Cai.
„Ако родителите можат да воспостават рутини пред спиење на три месеци, тоа го подобрува времетраењето на спиењето и ги намалува проблемите со спиењето“, рече Физе. „Родителите може да се чувствуваат преоптоварени и да не сфаќаат дека го имаат ова во нивниот пакет со алатки. Нешто едноставно како што е рано поставување на редовно време за спиење и рутини, како на пример читање приказна на вашето дете пред да легне. Можеби не мислите дека тие разбираат, но ритамот на вашиот глас воспоставува предвидливост и можете да ја проширите оваа рутина пред спиење во текот на првите неколку години од животот.
Истражувачите забележаа дека не забележале никакви значајни разлики поради демографските карактеристики во примерокот.
„Образованието на мајките, приходот или етничката припадност не предвидуваа членство во групата за спиење во периодот од 3 до 24 месеци; сите родители се соочуваа со слични предизвици. Мислам дека раѓањето бебе е одлично изедначување за многу работи, иако мајките кои треба да се вратат на работа или да работат подолго може да имаат поголем притисок“, рече Донован.
И покрај тоа, постојат чекори што секој може да ги преземе за да ги подобри навиките пред спиење и шемите на спиење.
„Да ги легнете децата порано и да се обидувате да ги исполните упатствата на Американската академија за педијатрија е навистина важно бидејќи студиите покажаа дека спиењето е поврзано со многу неврокогнитивни исходи и здравје кај децата. Родителите можат да бидат доста проактивни дури и рано во животот за да ги тргнат децата на десната нога“, заклучи таа.
Истражувањето е објавено во Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.
Повеќе информации:
Tianying Cai et al, The Relations Between Maternal and Infant Sleep Duration Across the First Two Years, Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics (2023). DOI: 10.1097/DBP.00000000000001195
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview