Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Џејн Кели, Универзитетот во Вирџинија
На многу начини, правилата владеат со животот на децата.
Гледајте на двете страни пред да ја преминете улицата, ставете ги валканите садови во машината за миење садови, кренете ја раката на час ако имате прашање, не сечете во редот – овие насоки се заштитните огради на животот. Тие ја поставуваат основата на моралот и се надеваме дека водат до здрави возрасни животи.
„На околу 3, 4 или 5 години, децата навистина се усогласуваат со фактот дека постојат правила во светот и дека од нив се очекува да ги следат, па дури и очекуваат и другите да ги следат“, вели Универзитетот во Вирџинија. – изјави психологот Амриша Ваиш.
Новата работа од нејзината лабораторија за ран социјален развој помага да се утврди кога малите деца почнуваат да препознаваат специфичен вид прекршувачи на правила: измамници. Новиот труд на тимот, насловен „Измамник за да победите: Детски проценки за прекршување на правилата поволни наспроти неповолни“, неодамна беше објавен во списанието Когнитивен развој.
Тимот на Ваиш покажа група од 5-годишни деца и група 7-годишни деца, сите од областа Шарлотсвил, неколку видеа од луѓе кои играат едноставни игри. За да победи во „тркачката игра“, играчот мора да започне така што ќе застане внатре во почетната кутија, во лепена лента на земја, и кога ќе биде сигнализирано, да трча прв да стигне до целта.
Потоа децата гледаа двајца играчи во видеото како го прекршуваат правилото за стартната кутија. Една играчка реши да започне зад стартната ложа, што очигледно не и помогна. Другиот ја започна трката пред стартната ложа, земајќи неправедна предност, а со тоа и мамејќи. Тимот на Ваиш направи пост-мортема со децата за да дознае на која возраст малите деца почнуваат да ги препознаваат овие нијанси.
„Прашањето беше: „Како реагираат децата на прекршување на правилата?“, објаснуваат Ваиш, Памела Феинур Едмондс и Френклин С. Едмондс Џуниор, вонреден професор по психологија на Дискавери. „Ние конкретно бевме заинтересирани дали децата разбираат некои од нијансите на прекршувањето на правилата, во смисла дека не сите прекршувања на правилата се подеднакво лоши“.
Нејзиниот тим ги праша децата кој играч играл пофер и кој играч повеќе им се допаѓа. Прашаа и дали некој изневерил. Севкупно, двете возрасни групи покажаа слични модели.
„Двете возрасти повеќе негативно го оценуваа поволниот играч или измамникот отколку играчот со неповолна положба“, рече Ваиш. „Сепак, 7-годишните полесно го разликуваа поволниот од неповолниот играч и имаа поголема веројатност негативно да го оценат поволниот играч“.
Потоа истражувачите му дадоа на секое дете по три цвеќиња на подарок помеѓу двајцата играчи. Ваиш објасни дека чекорот му помага на нејзиниот тим подобро да ги разбере перцепциите на децата.
„Со оваа задача, дури и ако децата не ни кажат во нивните вербални одговори, тие можат да ни покажат во нивното споделување однесување нешто за тоа како се чувствуваат за секоја од овие поединци, бидејќи тие се принудени да му дадат на еден поединец повеќе цвеќиња. од другиот“.
Децата на двете возрасти му доделија повеќе цвеќиња на играчот кој беше во неповолна положба, тој што ја започна трката зад стартната ложа.
Кога беа прашани да ги оправдаат своите одговори, „постарите деца повеќе се потпираат на морално релевантни образложенија како што се изневерувањето, правичноста и предностите што ги добива изневерувачот, додека помалите деца повеќе се повикуваат на образложенија засновани на правила – на пример, наведувајќи дека било прекршено правило“, рече Ваиш.
„Но, дури и некои 5-годишници дадоа морални образложенија, а некои 7-годишници дадоа образложенија засновани на правила. Значи, ја гледаме промената помеѓу 5 и 7 години како постепено зголемување на моралното размислување за кршењето правила и неговите последици. “, рече Ваиш.
Истражувачкиот труд заклучува дека распознавањето на разликите е витална вештина за децата: „Оваа развојна вештина не само што го покажува новото разбирање на малите деца за нијансите и сложеноста на прекршувањето на правилата, туку исто така ќе биде од витално значење бидејќи децата сè повеќе ги избираат своите социјални партнери и мора да научат да идентификувајте добри партнери, и подеднакво, избегнувајте партнери кои би можеле да ги изневерат“.
Повеќе информации:
Кристина Марлоу и други, Измамник за победа: Детски проценки за поволно наспроти неповолно кршење на правилата, Когнитивен развој (2023). DOI: 10.1016/j.cogdev.2023.101328
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview