Итни случаи:  

Повикај доктор

Една нова студија е првата што ја споредува изложеноста на звук на фетусот во последните 16 недели од бременоста со нивните предвремено родени врсници според возраста. Анализата открива длабоки разлики во нивната изложеност на бучава, јазикот и биолошките звуци на мајката, со импликации за развојот на доенчињата. Наодите се објавени во Journal of Pediatrics.
Заедно со другите предизвици кои доаѓаат со раното раѓање, предвремено родените бебиња се изложени на сосема поинаков звучен пејзаж од фетусите кои остануваат во утробата за целиот тек на бременоста, рече професорот по наука за говор и слух Брајан Монсон од Универзитетот во Илиноис, Урбана-Шампејн. , кој ја водеше студијата со истражувачи и лекари во болницата на Фондацијата Карле во Урбана. Студијата ќе им помогне на лекарите да развијат начини да им дадат на недоносените бебиња изложеност на звук повеќе како онаа на фетусот, рече тој.
„Интраутерината средина е уникатна, со постојани, првенствено нискофреквентни звуци на кардиоваскуларниот и дигестивниот систем на мајката и гласот што се пренесува на феталното уво преку плодовата вода“, напишаа истражувачите. „Исто така, присутни се туѓите блиски вокализации, музика и други звуци во воздухот кои се удираат на стомакот на мајката.
Спротивно на тоа, доенчињата во болничките единици за неонатална интензивна нега често се изложени на различни електронски и механички звуци, вклучувајќи ги и звучните сигнали на алармите. Тие се изложени на јазикот, но само кога медицинските сестри или родителите зборуваат во близина. Пред оваа студија, доказите и неформалните набљудувања сугерираа дека предвремено родените бебиња слушаат многу помалку јазик во текот на денот отколку нивните колеги сè уште во утробата.
Сепак, претходните студии зедоа само површен поглед на разликите, рече Монсон. На пример, некои собирале податоци за изложеност на звук само во неколку временски точки во текот на престојот на предвремено родено новороденче во NICU. Некои студии ја споредуваа изложеноста на предвремено родени новороденчиња со оние на доносените новороденчиња, наместо да ја следат изложеноста во матката за да го долови истиот развојен прозорец во секоја група.
Претходните истражувања покажаа дека недоносените бебиња кои поминуваат неколку недели во болнички НИКУ често заостануваат зад доносените доенчиња во однос на возраста во усвојувањето на јазикот и другите невроразвојни пресвртници во раниот живот, велат истражувачите. Аудитивната функција започнува кај фетусот уште во 23-та недела од бременоста, рече Монсон. Подоцна во бременоста, фетусот со здрава аудитивна функција ќе почне да го препознава гласот или јазикот на својата мајка.
Во новата студија, Монсон и неговите колеги анализирале повеќе од 23.000 часа податоци за аудитивна изложеност собрани од 27 типично развојни фетуси и 24 недоносени бебиња. Студијата ја собра „екстраутерината“ звучна изложеност на фетусите барајќи од нивните мајки да носат 24-часовни аудио-снимки двапати неделно до 14 недели во третиот триместар од нивната бременост. Тимот, исто така, снимал 24-часовни податоци за изложеност на звук во NICU три пати неделно за секое предвремено родено бебе во студијата.
Користејќи автоматизиран алгоритам, истражувачите ги анализираа податоците за да бараат разлики во обемот и видовите на изложеност на звук што ги доживуваат фетусите во матката и предвремено родените бебиња во NICU.
„Најдовме петкратно зголемување на изложеноста на јазикот во близина на ден за фетусите во однос на недоносените бебиња“, рече Монсон. „Тоа, според мене, е алармантна разлика.
Двете групи се разликуваа и по количината на тишина и бучава што ја слушаа, како и во времето на овие звучни изложувања. Лишени од звуците што вообичаено се слушаат во утробата, „многу недоносените бебиња исто така поминуваат долги периоди во тишина, состојба која никогаш не се јавува во матката“, напишаа истражувачите.
„Замената на јазичната изложеност беа звуци како механички шум и аларми од основната опрема во NICU“, рече Монсон.
За доенчињата во NICU, изложеноста на звукот беше рамномерно распоредена во текот на 24-часовниот период, додека фетусите доживуваат многу поизразен ден/ноќен циклус на звуци. Поправањето на оваа разлика може да им овозможи на недоносените доенчиња да воспостават здрав деноноќен ритам, рече Монсон.
„Ова е период од животот кога аудитивниот нервен систем предвидува здрава изложеност на звук за да созрее правилно“, рече Монсон. „Овие разлики би можеле да имаат негативни ефекти врз овие мали бебиња и нивните мозоци во развој“.
Повеќе информации:
Брајан Б. Монсон и сор. DOI: 10.1016/j.jpeds.2022.12.042
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview