Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
by Justin Jackson , Medical Xpress
Истражувачите од Франција сугерираат поврзаност помеѓу надворешните температури на околината и респираторниот систем кај човечкото новороденче. Истражувањето беше предводено од Институтот за напредни биолошки науки, Универзитетот Гренобл Алпи. Во извештајот од истражувањето, 343 новороденчиња биле анализирани за функцијата на белите дробови во неделите по раѓањето. Податоците потоа беа во корелација со надворешните температури на околината на кои беа изложени нивните домашни населби во различни временски рамки.
Студијата „Асоцијација на пренатална и постнатална изложеност на топли или ладни температури на воздухот со функцијата на белите дробови кај малите доенчиња“ е објавена во списанието JAMA Network Open.
Метрополитенската област Гренобл, каде што живеат сите учесници, се наоѓа во живописна долина опкружена со алпски планини со контрастна клима од континентални, океански, медитерански и планински влијанија. Најстудената температура забележана во текот на тригодишното истражување беше -2°C (28,4°F), а највисоката беше 32°C (89,6°F). Иако не се пријавени конкретни податоци за домовите, евидентирано е и забележано дека „72% од мајките и/или татковците имале барем магистерски студии“, барем што имплицира дека многу од домовите имале функционални системи за греење и ладење.
Беа користени две мерења на функцијата на белите дробови, анализа на плимното дишење (респираторна стапка) и тест за испирање со повеќекратен здив со азот (за волумен на белите дробови и вентилација), направени на возраст од два месеци. Тестовите беа снимени во текот на 10 минути за време на спиењето со помош на маска за лице за доенчиња и исклучувајќи ги од анализата првите 20 до 30 вдишувања за да се овозможи стабилизирање на шемата на дишење на новороденчето.
Резултатите од функционалните тестови на белите дробови за спиење на новороденчињата беа споредени со два временски периоди на изложеност во престојот на надворешен студ или топлина. Податоците за долгорочна изложеност ги вклучија првите 35 недели од бременоста и четирите недели по раѓањето, игнорирајќи го неуредниот дел помеѓу (не сите бремености се точно 40 недели). Анализите не беа приспособени за гестациската возраст при раѓање. Краткорочното изложување се смета за надворешна температура во неделата пред да се спроведат тестовите.
Од новороденчињата, 183 (53%) биле машки и не покажале поврзаност со претходната изложеност на нивниот дом на надворешна топлина или студ.
Помеѓу 160 женски новороденчиња (47%), долгорочната изложеност на топлина во домот беше поврзана со намален функционален преостанат капацитет (користејќи 24°C наспроти 12°C во гестациските недели 20-35 и недели 0-4 по породувањето) и зголемено респираторно стапка (користејќи 24°C наспроти 12°C во гестациските недели 14-35 и недели 0-1 по породувањето).
Долготрајната изложеност на студ во местото на живеење на женките беше поврзана со помал функционален резидуален капацитет (користејќи 1°C наспроти 12°C во гестациските недели 15-29) и помал волумен на плима (користејќи 1°C наспроти 12°C за време на бременоста 14-35 недели и 0-4 недели по породувањето).
Додека истражувачите истакнуваат неколку ограничувања на тековната студија, можеби е доволно да се сугерира дека е потребно дополнително истражување.
Повеќе информации:
Ariane Guilbert et al, Здружение на пренатална и постнатална изложеност на топли или ладни температури на воздухот со функција на белите дробови кај мали доенчиња, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.3376

© 2023 Science X Network.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview