Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот на Британска Колумбија
Новата интервенција за испраќање пораки, која истражувачите од Универзитетот во Британска Колумбија ја помогнаа да се развие, е поефикасна во промовирањето на здраво сексуално донесување одлуки и намалување на бременостите кај тинејџерите од сексуалното малцинство отколку повеќето постоечки интервенции во САД.
Girl2Girl, развиен и тестиран од Центарот за иновативни истражувања за јавно здравје (CIPHR) во Сан Клементе, Калифорнија, во партнерство со Центарот за стигма и издржливост меѓу ранливите младинци на UBC, е првата интервенција заснована на СМС конкретно насочена кон лезбејките и бисексуалните тинејџери.
„Повеќе од 30 години, истражувањата во САД, Канада и други земји покажаа дека лезбејките и бисексуалните девојки имаат поголем ризик за тинејџерска бременост отколку нивните хетеросексуални врсници“, рече д-р Микеле Ибара (таа/неа), извршен директор на CIPHR. и главен автор на студијата.
„Сепак, постоечките програми за едукација за сексуално здравје и за превенција од бременост кај тинејџерите не ги задоволуваа нивните уникатни потреби. Girl2Girl беше дизајниран да ги сподели знаењата, мотивацијата и вештините што им се потребни за да донесат безбедни и здрави одлуки“.
Во големото рандомизирано испитување, наведено во труд објавен денес во Педијатрија, позитивните ефекти на интервенцијата врз однесувањето траеја 12 месеци или повеќе. Испитувањето опфати 948 цисродови лезбејки и бисексуални девојчиња ширум САД на возраст од 14 до 18 години од различно потекло. Учесниците беа рандомизирани да добиваат или петнеделни СМС пораки секој ден за информации за сексуалното здравје приспособени на нивните потреби или петнеделни СМС пораки за исхрана, вежбање и друга промоција на здравјето.
„Girl2Girl ги става информациите буквално на дланка“, забележа д-р Ибара. „Тоа го прави подостапно за тинејџерите во руралните и оддалечените региони каде што услугите за сексуално здравје би можеле да бидат ограничени, и е прилагоден на реалниот свет на знаењето што им е потребно на лезбејките, бисексуалните и квир девојките, што можеби нема да бидат опфатени со сексуалното образование“.
Истражувачите открија дека оние кои ги добиле приспособените информации за сексуалното здравје имале зголемена употреба на кондоми и контрацепција пет месеци по започнувањето на програмата – надминувајќи ги резултатите од многу програми за превенција од тинејџерска бременост и повеќето интервенции за е-здравство. Позначајно, истражувачите откриле дека овие здрави однесувања се одржуваат 12 месеци по завршувањето на програмата.
„Следењето за повеќето интервенции во е-здравството и програмите за превенција на бременост кај тинејџерите е прилично кратко“, објасни коавторката д-р Елизабет Саевик (таа/неа), професорка по медицински сестри во UBC. „Ретко е да се имаат податоци дури и за шест месеци по програмата. Но, ние следевме девојчиња цели 12 месеци по завршувањето на интервенцијата и видовме континуирано позитивно однесување кон здравјето“.
Иако во тој период имаше премалку бремености во Girl2Girl и контролните групи за да се видат статистички значајни разлики, промените во однесувањето што доведуваат до бременост понудија ветувачки докази дека оваа програма помага да се промени долгорочното здравје во однесувањето, истакна д-р Saewyc, додавајќи дека интервенцијата би можела да им користи и на канадските тинејџери.
„Тинејџерската бременост е многу пониска во Канада отколку во САД, но нашето истражување открива дека лезбејките и бидевојките сè уште се изложени на двојно поголем ризик од хетеросексуалните девојки. Другите сексуални здравствени проблеми, како што се сексуално преносливите инфекции, остануваат загрижувачки овде во Канада“, таа кажа.
„Повеќето млади луѓе во Канада имаат мобилни телефони, а интервенцијата што допира до нив, и може да се прилагоди на нашиот канадски контекст, може да помогне да го затвориме јазот во резултатите од сексуалното здравје за сите млади луѓе.
Повеќе информации:
Едногодишно следење по интервенција за превенција на бременост за ЛГБ1 тинејџери: RCT, Педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-059172
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview