Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Оксфорд
Клиничките истражувачи од Одделот за психијатрија на Универзитетот Оксфорд и Фондацијата за здравствена заштита во Оксфорд ги разгледаа меѓународните истражувачки докази во врска со влијанието на гледањето слики на самоповредување на интернет и на социјалните медиуми. Ова укажува дека гледањето такви слики обично предизвикува штета, иако наодите исто така ја истакнаа сложеноста на проблемот.
Во сите 15 истражувачки студии прегледани за трудот, објавени во Журналот за детска психологија и психијатрија, имаше докази дека гледањето слики на самоповредување има штетни ефекти. Ова вклучуваше зголемување на самоповредувањето, како преку поттикнување нагони за самоповредување и овозможување социјални врски со други кои се самоповредуваат, што може да го зајакне личниот идентитет на поединецот како некој што се самоповредува.
Сепак, девет од студиите, исто така, укажаа на некои „заштитни“ ефекти за некои млади луѓе, вклучително и намалување на нагонот за самоповредување за некои, социјална поврзаност со други луѓе и обезбедување и примање поддршка.
Студијата ги следи неодамнешните случаи кога гледањето слики поврзани со самоповредување и самоубиство е поврзано со смртни случаи од самоубиство на млади луѓе, што доведе до повици за законодавство, како што е законот за онлајн безбедност на ОК, кој моментално оди низ Парламентот. Но, до сега, имаше малку докази за истражување во оваа област.
Проф. за потенцијалното влијание на гледањето слики на самоповредување“.
„Сепак, мешаната природа на доказите укажува на сложеноста на прашањата во врска со ограничувањата на онлајн сликите на самоповредување. Додека повеќето луѓе би се согласиле дека платформите кои дозволуваат промоција на самоповредување или самоубиство треба да се ограничат, ситуацијата во врска со споделувањето – сликите на штета помеѓу поединци или групи на поединци се помалку јасни, особено затоа што, иако ова јасно може да биде штетно, може да биде и извор на поддршка и закрепнување“.
„Верувам дека резултатите од нашиот преглед обезбедуваат докази кои се корисни за тековната дебата за влијанијата на гледањето слики за самоповредување на интернет и на социјалните мрежи. Ова треба да се надополни со подлабоко истражување“.
Д-р Ен Стјуарт, консултант психијатар за деца и адолесценти во Oxford Health NHS Foundation Trust и друг автор на прегледот, рече: „Резултатите од овој преглед ја нагласуваат важноста за лекарите и секој што работи со млади луѓе да бидат свесни за потенцијалот влијанието на сликите за самоповредување на интернет или на социјалните медиуми и да се провери дали младото лице пристапува до таков материјал и е повредено од него“.
Д-р Карима Суси, клинички психолог, која го водеше прегледот додека го преземаше нејзиниот клинички докторат на Оксфордскиот институт за обука и истражување за клиничка психологија, рече: „Сликите можат да предизвикаат моќни емоции кои ја зголемуваат веројатноста поединците да се вклучат во однесувања поврзани со самоповредување . Гледањето слики, исто така, обезбедува начин со кој поединците можат да се поврзат едни со други и да добијат поддршка, која можеби не е достапна офлајн. Нашите наоди ја нагласуваат потребата да се решат факторите кои можат да придонесат за поединци кои бараат поддршка на интернет, и покрај потенцијалот за штета. наодите би можеле да се искористат за информирање за понатамошни истражувања и за проширување на свеста за потенцијално штетните и заштитните ефекти од гледањето слики на самоповредување на интернет“.
Тимот моментално спроведува понатамошни истражувања поврзани со ова прашање, вклучително и интервју за ментални слики на самоповредување кај млади луѓе со понова историја на самоповредување. Резултатите од ова ќе бидат достапни во блиска иднина.
Повеќе информации:
Карима Суси и други, Истражувачки преглед: Гледање слики од самоповредување на интернет и платформи на социјалните медиуми: систематски преглед на влијанието и поврзаните психолошки механизми, Журнал за детска психологија и психијатрија (2023). DOI: 10.1111/jcpp.13754
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview