Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Children’s National Hospital
Зголемениот стрес на мајката за време на пандемијата COVID-19 ја промени структурата, текстурата и другите квалитети на плацентата кај бремените мајки – критична врска помеѓу мајките и нивните неродени бебиња – според новото истражување од Институтот за развој на мозокот при Детската национална болница.
Објавени во Scientific Reports, наодите ја истакнуваат потценетата врска помеѓу менталното здравје на бремените мајки и здравјето на плацентата – критичен орган што се развива за време на бременоста за да ги храни и заштити бебињата. Долгорочното невро-развојно влијание врз нивните деца е под истрага.
„За време на пандемијата, мајките беа изложени на низа негативни стресни фактори, вклучувајќи социјално дистанцирање, страв од умирање, финансиска несигурност и многу повеќе“, рече Кетрин Лимперопулос, д-р, шеф и директор на Институтот за развој на мозокот, кој го предводеше истражувањето. . „Сега знаеме дека овој витален орган е променет за многу мајки и од суштинско значење е да продолжиме да го истражуваме влијанието што ова може да го има врз децата кои се родени за време на оваа глобална јавно здравствена криза“.
Тимот на д-р Лимперопулос спореди магнетна резонанца (МРИ) на 165 жени кои биле бремени пред март 2020 година со 63 жени кои забремениле за време на пандемијата. Оние кои се бремени за време на пандемијата не беа свесно изложени на COVID-19 и тие збирно постигнаа значително повисоки резултати на прашалниците за мерење на стресот и депресијата. Тие беа регрутирани во Children’s National како дел од клиничкото испитување насочено кон намалување на зголеменото ниво на стрес кај бремените жени за време на пандемијата.
Плацентата е привремен орган кој расте за време на бременоста за да обезбеди кислород, хранливи материи и имунолошка заштита на бебињата, а нејзиното здравје е од витално значење за благосостојбата на фетусот во развој. Податоците покажаа клучни промени во тоа како плацентата растела и се развивала кај жените бремени за време на пандемијата, особено во споредба со растот и развојот на плацентата кај жените кои биле бремени пред пандемијата. Промените во развојот на плацентата, исто така, беа поврзани со родилната тежина на новороденчето при породувањето. Важно е дека овие промени се чини дека се поврзани со симптомите на стрес и депресија кај мајката.
Земени како целина, наодите сугерираат дека нарушувањата измерени на развојот на плацентата во утробата може да влијаат на способноста на плацентата да го поддржува здравјето и благосостојбата на фетусот. „Продолжуваме да ги следиме овие дијади мајка-бебе за да го одредиме долгорочното функционално значење на овие плацентарни промени во матката“, рече д-р Лимперопулос.
Истражувањата покажаа дека плацентата се прилагодува на негативните промени во мајчината средина и статусот на менталното здравје, а нарушувањата во функцијата на плацентата влијаат на развојот на мозокот на новороденчето и на невро-однесувањето и темпераментот на децата.
Истражувањето на д-р Лимперопулос за проучување на породувањето во услови на пандемијата се надоврзува на нејзината обемна работа што го истражува влијанието на стресот на мајката врз неродените деца, вклучувајќи го и неговиот негативен ефект врз структурата на мозокот и биохемијата. Таа, исто така, работи на третмани и интервенции за подобра поддршка на новите семејства. Нејзината програма, DC Mother-Baby Wellness, ги обединува партнерите од заедницата за да обезбеди целосна грижа за идните и новите мајки со зголемени резултати за стрес, анксиозност и депресија.
„Кога е рано идентификуван, стресот на мајката е модифициран фактор на ризик кој може да се третира со психотерапија, социјална поддршка и други персонализирани интервенции засновани на докази“, рече д-р Лимперопулос. „Очекуваме континуирано истражување во оваа област за подобро да ги разбереме механизмите зад овие биолошки промени и потребите на мајките и децата кои се раѓаат за време на пандемии, природни катастрофи и други значително стресни настани.
Повеќе информации:
Haleema Saeed et al, Влијание на психолошкиот стрес на мајката за време на пандемијата COVID-19 врз плацентарната морфометрија и текстура, научни извештаи (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-33343-4
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview