Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Школата за јавно здравје Mailman на Универзитетот Колумбија
Пандемијата COVID-19 имаше долготрајно влијание врз менталното здравје на адолесцентите и употребата на супстанции, според новата студија заснована на популација заснована на одговорите на анкетата од национален примерок од над 64.000 13-18-годишни северноамериканци и исландски. адолесценти проценети пред и до две години по пандемијата.
Студијата беше спроведена од страна на факултетот на колеџот за наставници на Универзитетот Колумбија и школата за јавно здравје Меилман и тим од исландски и други северноамерикански клинички, бихејвиорални и социјални научници. Наодите се објавени во The Lancet Child & Adolescent Health.
Истиот истражувачки тим објави студија заснована на население во The Lancet Psychiatry во 2021 година, покажувајќи зголемување на депресивните симптоми и намалување на менталната благосостојба кај адолесцентите од 13 до 18 години во рок од една година од глобалното ширење на COVID-19 пандемски. Беше забележан и пад во употребата на супстанции, особено пушењето цигари, употребата на електронски цигари и интоксикацијата со алкохол. Проширувајќи ги овие наоди, оваа нова студија покажува дека негативниот ефект врз менталното здравје на адолесцентите опстојува и до две години по пандемијата.
„Загрижувачки е тоа што сè уште гледаме зголемување на проблемите со менталното здравје кај адолесцентите две години по пандемијата. И ова се случува и покрај тоа што социјалните ограничувања беа олеснети во Исланд“, рече Торхилдур Халдорсдотир, доцент по психологија на Универзитетот во Рејкјавик и виш автор. на студијата.
Почетното намалување на пушењето цигари и употребата на електронски цигари, забележано кратко по доаѓањето на пандемијата, исто така се задржа до две години по пандемијата. Фреквенцијата на интоксикација со алкохол кај адолесцентите, сепак, се чини дека се враќа на нивоата пред пандемијата.
„Секако дека е позитивно да се види дека намалувањето на пушењето цигари и испарувањето е задржано“, рече д-р Ингибјорг Ева Торисдотир, главен аналитичар на податоци во Планет Јут и главен автор на студијата. Таа продолжи: „Ќе треба да ја следиме интоксикацијата со алкохол кај адолесцентите во наредните години, особено со оглед на зголемувањето на проблемите со менталното здравје“.
Поврзаноста на статусот на имиграција, престојот, социјалната поддршка на родителите и времетраењето на ноќниот сон со менталното здравје на адолесцентите и употребата на супстанции исто така беше испитувана во оваа студија. Социјалната поддршка од родителите и просечното спиење од 8 часа навечер беше поврзано со подобро ментално здравје и помала употреба на супстанции кај адолесцентите.
Врската помеѓу статусот на имиграција и престојот со менталното здравје на адолесцентите беше помалку јасна. Овие наоди сугерираат дека изложеноста на стрес, како пандемијата COVID-19, влијае на сите адолесценти до одреден степен, а не само на ранливите подгрупи.
Како такви, „креаторите на политиката треба да размислат за спроведување големи превентивни напори засновани на докази кои се фокусираат на депресивни симптоми за да се ублажи негативниот ефект на пандемијата“, рече Џон Алегрант, професор по здравствено однесување и образование на Чарлс Ирвин Ламберт на колеџот за наставници и професор на социомедицински науки на Школата за јавно здравје во Колумбија Мејлман и висок соработник истражувач во студијата.
Повеќе информации:
Ingibjorg Eva Thorisdottir et al, Ефектот на пандемијата COVID-19 врз менталното здравје на адолесцентите и употребата на супстанции до март, 2022 година, во Исланд: повторена, вкрстена студија заснована на население, The Lancet Child & Adolescent Health (2023) . DOI: 10.1016/S2352-4642(23)00022-6
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview