Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Дејвид Џеј Хил, Универзитет во Бафало
Скоро секој знае дека чадот од цигарите е штетен за бебињата. Дали горивата за готвење како природен гас, пропан и дрво треба да се гледаат слично кога се користат во затворени простории?
Тоа е резултатот од новата студија предводена од истражувачите од Универзитетот во Бафало, кои ја разгледаа изложеноста на загадениот воздух во затворените простории и раниот детски развој во примерок од повеќе од 4.000 парови мајка-дете во САД.
„Изложеноста на нечисто гориво за готвење и пасивниот чад за време на бременоста и во раниот живот се поврзани со доцнење во развојот кај децата“, вели Александра Грипо, прва авторка на студијата, објавена во октомвриското издание на Environmental Research.
„Иако е познато дека чадот од цигарите е штетен за време на бременоста, на горивото за готвење не може да се гледа на ист начин“, додава Грипо, која работеше на студијата додека магистрираше по епидемиологија на Факултетот за јавно здравје и здравствени професии на УБ. „Пасните печки се главен придонесувач за нивото на јаглерод моноксид и азот диоксид во затворените простории, при што некои семејства ги користат повеќе пати на ден.
Употребата на чисто гориво значеше готвење со електрична енергија, вклучително и микробранова печка, и греење со електрична енергија или соларна енергија, додека корисниците на нечисто гориво ги вклучуваат оние кои користеле едно или повеќе горива освен електрична енергија.
Додека шпоретите на гас беа на удар во последниве години, бидејќи градовите низ земјата се преселија за да ги забранат новите згради, истражувачите нагласуваат дека оваа студија се фокусираше на повеќе од само природен гас.
„Откривме дека децата изложени на какво било нечисто гориво за готвење имаат зголемен ризик од доцнење во развојот“, вели Кексин Жу, д-р, ко-прв автор на студијата кој работел на истражувањето како доктор по епидемиологија. студент на УБ; Жу сега е постдокторски соработник во Центарот за фармакоепидемиологија и третман на Рутгерс.
Поради малиот број случаи, истражувачите не беа во можност да ги испитаат асоцијациите за специфични типови на гориво, забележува Жу. „Врз основа на нашата студија, потребни се идни истражувања со големи примероци за да се истражи врската помеѓу употребата на шпорети на гас и развојот на детето.
Анализата опфати 4.735 парови мајка-дете, запишани помеѓу 2008 и 2010 година во Студијата KIDS Upstate, голема група на раѓања на населението што ги следеше пресвртниците во детскиот развој до тригодишна возраст. Информациите за загадувањето на воздухот во затворените простории за време на бременоста и постнаталниот период беа самопријавени од учесниците.
Изложеноста на загадениот воздух во затворен простор беше оценета со собирање информации за изложеноста на децата на горива за готвење, горива за греење и пасивно пушење на околу 4 месеци, 12 месеци и 36 месеци. Учесниците беа прашани какво гориво обично се користи за готвење и греење и дали живеат со некој што пуши.
Прашалникот за возрасти и фази, родителски инструмент за оценување што се користи за скрининг на развојот на децата и достигнувањата на пресвртницата, се користеше за мерење на развојот на детето во пет развојни домени: комуникација, бруто и фини моторни вештини, лично-социјални и решавање проблеми.
Се верува дека е првата студија која го испитува влијанието на горивата за готвење, горивата за греење и пасивното пушење врз развојот на детето, измерено во петте развојни домени во САД, според д-р Лина Му, д-р, постар автор на студира и вонреден професор по епидемиологија и здравје на животната средина во Училиштето за јавно здравје и здравствени професии на УБ. Му беше дел и од истражувачкиот тим на Upstate KIDS Study.
Изложеноста на нечисто гориво за готвење од бременоста до 36-месечна возраст ги зголеми шансите за неуспех на кој било развојен домен за 28%, бруто моторниот домен за 52%, а лично-социјалниот домен за 36%. Истражувачите забележале значителни асоцијации на нечисто готвење со неуспешни домени и специфични домени кај доенчиња на млади мајки, самци (бременост со едно бебе) и машки бебиња, но не и кај доенчиња од постари мајки, несамохрани или женски доенчиња.
Во оваа студија, 21,5% од жените пријавиле изложеност на пасивен чад за време на бременоста, а 14,2% изјавиле дека биле активни пушачи за време на бременоста. Имаше позитивна поврзаност на пасивното изложување на чад со неуспехот во доменот за решавање проблеми кај децата на мајки непушачи.
„Пасивното пушење или пасивното пушење е исто така важен извор на загадување на воздухот во затворените простории и не треба да се игнорираат“, вели Жу.
„Пасивниот чад содржи токсанти, како што е олово, кои можат да му наштетат на развојот на децата“, додава Жу. „Откривме дека пасивното изложување на чад може да ја зголеми веројатноста за неуспех во доменот за решавање проблеми кај малите деца на мајки непушачи. Затоа, заштитата на децата од пасивен чад е важна за подобрување на нивното здравје и благосостојба.
Други коавтори на УБ во студијата вклучуваат Метју Бонер, д-р, вонреден професор на Катедрата за епидемиологија и здравје на животната средина, и Полин Мендола, д-р, претседател и професор на Катедрата за епидемиологија и здравје на животната средина. Дополнителни коавтори се од Националниот институт за детско здравје Јунис Кенеди Шрајвер и Универзитетот во Албани Факултетот за јавно здравје.
Повеќе информации:
Александра Грипо и соработници, Изложеност на загадување на воздухот во затворени простории и раниот детски развој во студијата KIDS Upstate, Environmental Research (2023). DOI: 10.1016/j.envres.2023.116528
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview