Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Ендрју Греам, Универзитетот во Западен Онтарио
Новото истражување на Факултетот за образование откри врска помеѓу времето на екранот и анксиозноста и депресијата кај децата.
Студијата, предводена од асистент професор по образование и канадска истражувачка фотелја за невронаука и нарушувања во учењето, Ема Дуерден, исто така откри дека децата биле на екраните повеќе од двојно од препорачаната дневна количина за време на пандемијата COVID-19.
Дуерден, кој ја води програмата за истражување на мозокот во развој, беше коавтор на студијата заедно со Дајан Сегуин и Амира Хмидан.
Објавено во јули во BMC Psychology, студијата се надоврзува на претходното истражување на Дуерден, кое покажа дека користењето на времето на екранот кај децата вртоглаво пораснало за време на пандемијата до просечно нешто помалку од шест часа дневно. Некои деца во претходната студија беа на нивните екрани неверојатни 13 часа дневно – речиси секоја будна минута.
„Бевме прилично изненадени од овие наоди, но секако ова беше период на криза за сите“, рече Дуерден.
„Во тоа време, се чинеше дека ова потенцијално може да биде изолиран период, па затоа решивме да ја започнеме студијата COMPASS-COVID-19 Управување со ставовите на родителите и училишниот стрес“.
COMPASS собра податоци од повеќе од 200 родители кои детално го користеле времето на екранот на нивните деца од ноември 2020 до ноември 2021 година.
Дури и со сите промени во тој период, укинувањето на ограничувањата за јавното здравје и понекогаш враќањето на училиштата на учење лично, користењето на времето пред екранот остана високо, во просек повеќе од четири часа дневно. Канадското педијатриско здружение препорачува децата над пет години да поминуваат два часа дневно на екраните.
Иако е изненадувачки, Дуерден вели дека има претходно истражување за тоа како раната употреба на екранот ја предвидува употребата на екранот подоцна во животот.
„Ако децата почнат да користат екрани кога се мали, тогаш поголема е веројатноста да ги користат кога се постари“, додаде Дуерден.
COMPASS, исто така, откри дека поголемата употреба на времето пред екранот е поврзана со анксиозност и депресија кај децата.
Додека други студии покажаа дека времето на екранот може да има негативно влијание врз менталното здравје на децата, Дуерден вели дека е изненадувачки да се види толку силна поврзаност.
„Она што, исто така, постојано го откривме во сите наши студии е дека стресот на родителите е клучен индикатор за времето на екранот“, додаде Дуерден.
„Ние сè уште не ја разбираме таа асоцијација, може само да се заклучи.
Истражувањето е во тек, а дополнителни податоци од семејствата регрутирани за студијата COMPASS ќе бидат објавени во наредните месеци. Со проучување на овие семејства во различни временски периоди, истражувачката група се надева дека ќе ги идентификува долгорочните ефекти на пандемијата врз децата.
Тимот на Дуерден прегледува и други студии објавени за користењето на времето пред екранот кај децата и од други места во светот.
„Беше навистина изненадувачки да се види бројот на студии објавени за толку краток временски период“, рече Дуерден, додавајќи дека исто така расте истражување за влијанието на времето поминато на екранот врз постарите возрасни лица и другите групи во општеството.
„Она што го откривме е дека ова е глобален здравствен проблем кај децата, воопшто немаше вистинска поврзаност со образовните или домашните фактори. Тоа значи дека нема да има едно решение за сите“.
Како што се расплетува истражувањето, Дуерден вели дека во меѓувреме има чекори што семејствата можат да ги преземат за да управуваат со времето на екранот на децата, а свесноста ќе служи како најважна алатка.
Таа, исто така, предлага семејствата да почнат да следат и да следат колку време децата поминуваат на екраните.
„За родителите кои учествуваа во нашето истражување, тие беа прилично изненадени кога цело време собраа дека мислеа дека нивните деца се на екраните“, додаде Дуерден.
Зоните без екран или времето без екран се други практични алатки и Дуерден вели дека е подеднакво важно старателите да го моделираат однесувањето што сакаат да го видат кај своите деца.
„Ако вашето дете има време без екран, тоа значи дека сите треба да имаат време без екран“.
Повеќе информации:
Амира Хмидан и сор., Употреба на медиумско време на екранот и ментално здравје кај деца на училишна возраст за време на пандемијата, BMC Psychology (2023). DOI: 10.1186/s40359-023-01240-0
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview