Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
by BIAL Foundation
Стресот на почетокот на човечкиот живот се чини дека е силно поврзан со слаб сон од детството до зрелоста, со голема веројатност дека најраните детерминанти за нарушување на сонот кај децата може да се најдат во матката. Неколку студии ги поврзуваат мајките симптоми на ментални нарушувања за време на бременоста, а особено симптомите на депресија и анксиозност, со послаб сон кај децата до три години.
Сепак, иако повеќето од досегашните студии покажуваат дека сонот во детството е под влијание на стресната пренатална средина, остануваат некои важни празнини, имено недостатокот на истовремена проценка помеѓу асоцијациите на пренаталниот стрес со различните аспекти на детскиот сон (на пр., времетраењето и квалитет) и во различни периоди на развој или неуспехот да се реши каква било потенцијална интеракција помеѓу генетската предиспозиција и ефектите врз животната средина во поврзаноста помеѓу пренаталниот стрес и детскиот сон.
Десана Коцевска и колегите ја истражуваа пренаталната средина преку квантифицирање на стресните фактори за мајките за време на бременоста низ повеќе домени, вклучувајќи негативни животни настани (на пр., смрт во семејството), контекстуални стресори (на пример, лоши услови за домување, финансиски тешкотии), родителски стресови (на пр. родителска психопатологија, злоупотреба на супстанции) и интерперсонални стресори (на пр., тешкотии во семејните односи).
Покрај тоа, тие ги проучувале и квалитативните аспекти на спиењето (проблеми слични на несоница) и времетраењето на спиењето, кај деца меѓу 2 месеци и 6 години, пријавени од старателот и потврдиле дали генетската предиспозиција за лош сон го модифицира ефектот на пренаталниот стрес. на спиење низ детството.
Во нивната статија „A Longitudinal Study of Stress during Pregnancy, Children’s Sleep and Polygenic Risk for Poor Sleep in the General Pediatric Population“, објавена во јули во списанието Research on Child and Adolescent Psychopathology, авторите укажуваат дека добиле информации од деца и нивните старатели од The ​​Generation R Study, потенцијална група заснована на популација од феталниот живот наваму, која вклучи 9.778 бремени мајки од Ротердам, Холандија.
Користејќи ја оваа група, тие го проучувале влијанието на пренаталниот психосоцијален стрес врз спиењето на 4.930 деца на возраст од 2 месеци, 18 месеци, 2, 3 и 6 години. Резултатите за полигенскиот ризик (заеднички ефекти на повеќе генетски варијанти низ геномот) за несоница беа исто така утврдени во потпримерок од 2.063 деца.
Резултатите покажаа поголем вкупен пренатален стрес поврзан со повеќе проблеми со спиењето во сите временски периоди помеѓу 2 месеци и 6 години. Сепак, поврзаноста со пократко времетраење на спиењето беше поизразена до 2-годишна возраст, што се чини дека се намалува со возраста.
Според истражувачите од холандскиот институт за невронаука, Медицинскиот центар на Универзитетот Еразмус и Vrije Universiteit Amsterdam, ова се чини дека е прва студија која покажа дека стресната пренатална средина е во интеракција со полигенскиот ризик за слаб сон за да го обликува сонот на децата.
„Интересно е што нашите резултати покажуваат дека пренаталниот стрес, а особено негативните животни настани, комуницираат со генетската одговорност за несоница да ги влоши проблемите со спиењето на возраст од 6 години, но не и на порана возраст“, ​​вели Коцевска.
Повеќе информации:
Десана Коцевска и сор., Надолжна студија за стресот во текот на бременоста, детскиот сон и полигенскиот ризик за слаб сон кај општата педијатриска популација, Истражување за психопатологија на децата и адолесцентите (2023). DOI: 10.1007/s10802-023-01097-2
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview