Итни случаи:  

Повикај доктор

Транзицијата во средно училиште може да биде предизвик за адолесцентите, бидејќи тие мора да се прилагодат на новите врснички групи и академски средини. Една нова студија од Универзитетот во Илиноис истражува како стратегиите за справување со младите комуницираат со биолошките одговори за да се предвиди социјалното и академското прилагодување. Студијата е објавена во списанието Developmental Psychobiology. Кога се соочувате со стресни ситуации, постојат неколку стратегии кои младите можат да ги користат.
„Ги категоризираме одговорите за справување на младите како справување со ангажманот и справувањето со неангажманот. Типични стратегии за справување со ангажманот вклучуваат реконструирање на проблемот и размислување за него позитивно, преземање активности за промена на ситуацијата и регулирање на негативните емоции. Некои стратегии за справување со неангажман се избегнување или отфрлање на проблемот , или посакувајќи проблемот никогаш да не постоел“, вели Ксијаомеи Ли, докторант на Одделот за човечки развој и семејни студии (HDFS) во U of I и главен автор на трудот.
Покрај стратегиите за справување со однесувањето, младите доживуваат неволни биолошки стресни реакции како што се зголемен пулс и проток на крв. Истражувачите сакаа да разберат како физиолошките реакции комуницираат со реакциите во однесувањето кај младите и што значи тоа за социјално и академско прилагодување за време на транзицијата во средно училиште, важна развојна пресвртница за адолесцентите.
Студијата опфати примерок од деца во текот на нивниот последен семестар од петто одделение и повторно откако започнаа средно училиште. Младите и нивните мајки беа поканети во универзитетска истражувачка лабораторија, каде што пополнија контролни листи за тековните врсници и академски стресови. Младите беа опремени со електроди за мерење на срцевите реакции. Прво, тие гледаа релаксирачко видео за природата за да ги утврдат основните мерки. Потоа, тие имаа два разговори од пет минути со нивните мајки за врсник и академски проблем по нивен избор.
На крајот од посетата на лабораторијата, и повторно на последователна посета околу седум месеци подоцна, младите, мајките и наставниците завршија анкети за социјалното и академското приспособување на младите.
Студијата е дел од поголем, тековен проект во истражувачката лабораторија на Кели Ту, вонреден професор во HDFS и коавтор на трудот. Претходно, Ту и Ли погледнаа како интеракцијата мајка-младост влијаеше на одговорите на справувањето со младите. Во оваа студија тие се фокусираа на регулаторните одговори на младите во однос на приспособувањето.
Како што се очекуваше, истражувачите открија дека почестата употреба на стратегии за справување со ангажманот е генерално поврзана со подобро социјално и академско прилагодување. Сепак, имаше некои умерени ефекти на физиолошките одговори.
Автономниот нервен систем е составен од симпатичкиот нервен систем (СНС) и парасимпатичниот нервен систем (ПНС), кои ги регулираат кардиоваскуларните функции. Ли ги споредува овие системи со педалата за гас и сопирачката – додека засилените активности на СНС го зголемуваат отчукувањата на срцето и го подготвуваат за однесување „бори се или бегај“ („гас“), подобрените активности на ПНС промовираат одмор и релаксација на кардиоваскуларниот систем со намалување на отчукувањата на срцето (“кочница”). Координацијата помеѓу двата системи помага да се вклучите во адаптивни одговори на стрес.
Во оваа студија, истражувачите се фокусираа на основната срцева автономна регулација (CAR), што укажува на комбинираната активност на SNS и PNS за време на одмор. Ова може да се манифестира како посилна активност во двата системи (коактивација) или послаба активност во двата системи (коинхибиција). Општо земено, поголема основна линија на CAR укажува на пофлексибилна телесна состојба за вклучување во одговори на стрес, додека помала основна линија на CAR укажува на недоволно возбудена, откачена телесна состојба.
„Гледајќи ја комбинацијата на двата домени, добиваме посеопфатен преглед на целокупниот систем за одговор на стресот, како во однесувањето, така и преку меѓусебно поврзани активности во двете гранки на автономниот нервен систем. капацитет“, наведува Ту.
Ли и Ту открија дека младите со помал CAR имаат помала веројатност да се приспособат добро, дури и ако имаат добри стратегии за справување.
„Важно е да ги научиме младите на стратегиите за справување кои се поврзани со подобри резултати од социјалното и академското прилагодување. Но, за младите со послаба основна линија на CAR, можеби ќе треба да ги измениме тие стратегии. На пример, ако му кажете на младиот да се вклучи со стресен фактор , но тоа не е она што нивното тело ги подготвува да го прават, тогаш тоа не мора да доведе до подобро приспособување. Многу е важно да постои совпаѓање помеѓу стратегиите за однесување и биолошкиот капацитет за да се постигне подобар исход“, вели Ли.
Практичарите кои работат со млади можеби не знаат дали некој има висок или низок регулаторен капацитет, но интервентните програми би можеле да вклучат биофидбек или практики на внимателност и медитација, таргетирајќи ги и биолошките и бихејвиоралните одговори за да им помогнат на младите да се подготват за подобро приспособување, сугерираат истражувачите.
„Функционирањето на автономниот нервен систем (АНС) може да биде под влијание на факторите на животната средина, како што е хроничниот стрес. Затапените или хипер-возбудените физиолошки стресни одговори може да ја олеснат или попречат употребата на стратегии за однесување, заедно информирајќи ги различните резултати за прилагодување на младите. Моделите на одговорите на АНС се релативно стабилна во текот на детството, но сепак може да има простор за промени и податливост“, објаснува Ту.
Истражувањата често се прават со ризични млади и се фокусираат на грижи за менталното здравје, но оваа студија содржи примерок од заедницата на млади кои се соочуваат со секојдневни предизвици, обезбедувајќи пошироко разбирање за социјалните и академските животи на адолесцентите за време на важна развојна фаза.
Повеќе информации:
Xiaomei Li et al, Младинско справување и срцево автономно функционирање: Импликации за социјално и академско прилагодување, Развојна психобиологија (2022). DOI: 10.1002/dev.22338
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview