Итни случаи:  

Повикај доктор

Осакатувањето на женските гениталии е практика длабоко вкоренета во културните традиции ширум светот. Светската здравствена организација го дефинира како што ги опфаќа сите процедури кои вклучуваат отстранување на делови од надворешните женски генитални органи од немедицински причини. Сечењето се практикува од различни причини. Некои заедници го користат како обред на премин. Некои тоа го гледаат како начин за подобрување на хигиената и естетиката, сексуалната зрелост, способноста за брак и социјалната припадност.
Во Кенија, девојчињата најчесто се изложени на рез за време на училишниот распуст. Тие имаат долг период далеку од училиште и оттука се смета дека имаат време да заздрават од процедурата без контрола. Постои зголемен ризик за девојчињата за време на долгите празници бидејќи училиштата во Кенија се затворени околу два месеци, од 25 ноември 2022 година до 23 јануари 2023 година.
Женското генитално осакатување беше официјално признаено како форма на насилство врз жените и кршење на човековите права во Декларацијата за елиминација на насилството врз жените од 1993 година. Завршувањето на истиот придонесува за постигнување на целите за одржлив развој. Во 2012 година, Генералното собрание на ОН го прогласи 6 февруари за Меѓународен ден на нулта толеранција за осакатување на женските гениталии.
Кенија е страна и ја ратификуваше конвенцијата за осакатување на женските гениталии, заедно со другите кои се фокусираат на правата на жените и децата. Земјата го донесе Законот за забрана за осакатување на женските генитални органи од 2011 година.
Истражувањето за демографско и здравје во Кенија ја става преваленцата на осакатување на женските гениталии во Кенија на 21% од жените на возраст од 15-49 години во 2014 година. Преваленцата е повисока кај Сомалијците (94%), Самбуру (86%), Кисии (84%) и Масаи (78%).
Во 2019 година, поранешниот претседател Ухуру Кенијата вети дека ќе стави крај на осакатувањето на женските гениталии во Кенија до 2022 година и заедничките напори извршени од владата и другите засегнати страни ја унапредија борбата за ставање крај на овој порок. Пандемијата на КОВИД го забави спроведувањето на програмите за интервенција за да се стави крај на практиката.
Амреф Здравје Африка (и неговиот поврзан Меѓународниот Универзитет Амреф) неколку години работеа на ставање крај на осакатувањето на женските гениталии преку интервенции во центарот на заедницата и генерирање докази. Една од нејзините ветувачки интервенции е алтернативниот обред на премин предводен од заедницата кој ги поддржува девојчињата да поминат низ транзицијата без да бидат исечени.
За да ја истражиме ефективноста на овој алтернативен обред на премин, нарачавме студија за влијание во 2019 година. Студијата се фокусираше на Масаи во округот Каџиадо во Кенија – едно од жариштата за осакатување на женските гениталии – каде што оваа интервенција се обидуваше 10 години.
Студијата покажа дека интервенцијата имала позитивно влијание. Тоа придонесе за намалување на преваленцата на осакатување на женските гениталии. Паднаа и раните и принудни бракови на деца, како и тинејџерските бремености.
Амреф се надева дека овој доказ ќе помогне да се забрзаат напорите за напуштање на практиката, а особено кај заедниците кои ја практикуваат како обред на премин, од детството до зрелоста.
Алтернативен обред
Алтернативниот обред беше дизајниран и создаден од тимови кои вклучуваат вратари на заедницата, културни и верски старешини, реформирани секачи и административни службеници на окрузите. Вклучени се и жени и мажи.
Членовите на заедницата се вклучени во алтернативните обреди за да се осигураат дека:
Тимовите избираат девојки кои ќе го поминат алтернативниот обред на премин. Церемонијата трае четири до пет дена. Овој модел нуди алтернатива на ритуалното сечење, но се обидува да ги задржи позитивните аспекти на културните ритуали и прослави околу женската возраст.
Новиот ритуал ги комбинира аспектите на традиционалната церемонија со едукативните компоненти на сексуалното и репродуктивното здравје, човековите права и родовите норми.
Програмата ја поддржува самодовербата и способноста на девојчињата да ја искористат својата моќ.
Позитивно влијание
Досега се одржани алтернативни церемонии на премин за над 20.000 девојки.
Стапките на преваленца на женските генитални гениталии се намалија за 24,2 процентни поени, од средна вредност од 80,8% пред алтернативниот обред, на 56,6% потоа (помеѓу 2009 и 2019 година). Дополнително, интервенцијата придонесе за зголемување на училишните години за девојчињата за 2,5 години, од просечни 3,1 на 5,6 години.
Студијата покажува дека стапката на принудни бракови – која растеше со просечна стапка од 1,2% – сега е намалена за 6,1%, што претставува вкупен пад од 7,3 процентни поени.
Слично на тоа, тинејџерската бременост – која се зголемуваше за 1,5% годишно, се намали за 6,3% во последните 10 години. Ова претставува пад од 7,8 процентни поени.
Преку оваа интервенција, Амреф може да создаде поволна средина која промовира заштита на девојчињата од сечењето. Исто така, ги намалува тинејџерските бремености и детските бракови, додека ги зголемува шансите на девојчињата да добијат формално образование.
Амреф сега соработува со заедницата Масаи во редизајнирање и зајакнување на алтернативниот обред.
Алатката за дигитално следење
Како резултат на консултативните состаноци со заедниците и засегнатите страни, се појави потребата да се осигура дека девојчињата ќе останат заштитени и несериозни. Amref разви и пилотираше дигитална алатка за следење на девојките од алтернативниот обред. Тоа му овозможува на Амреф да го следи здравјето, образованието и социо-економската благосостојба на девојчињата, тесно соработувајќи со здравствените работници и наставниците во заедницата.
Алатката веќе обезбеди некои прелиминарни податоци за млади девојки следени ретроспективно, кои треба да се следат до 25-годишна возраст. Ќе продолжи да се подобрува и за пошироко ширење во иднина.
Корисно е да се создаде база на податоци за корисниците на алтернативните обреди и нивните семејства. Ова ни овозможува да го следиме нивниот напредок по обуката и со тоа да обезбедиме заштита на децата преку обезбедување дека тие ќе останат на училиште и дека не се предмет на намалување. На овој начин, можеме да обезбедиме психолошка поддршка и да ги ангажираме девојчињата за активности во заедницата, како што се училишните клубови и дијалозите меѓу генерациите.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview