Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетскиот колеџ во Лондон
Има малку докази кои покажуваат дека тинејџерите во Велика Британија кои поминуваат повеќе време на социјалните мрежи имаат полошо ментално здравје, открива новото истражување на истражувачите од UCL.
Студијата, објавена во списанието „Journal of Medical Internet Research“, ја испитуваше врската помеѓу употребата на социјалните медиуми и менталното здравје кај повеќе од 3.000 учесници, на возраст меѓу 10 и 15 години, од анкетата за домаќинствата на Understanding Society.
Светската здравствена организација известува дека еден од седум адолесценти (на возраст од 10-19 години) доживува ментално растројство, а половина од сите ментални болести започнуваат на возраст од 14 години.
Бројот на млади луѓе со ментални здравствени состојби е зголемен во последните 20 години и социјалните мрежи често се наведуваат како една од причините.
За да го проценат ова, истражувачите го мереле бројот на часови поминати на социјалните мрежи на скала од пет точки од „ниту еден“ до „седум или повеќе часа“ на возраст од 12-13 години. Тие потоа ги испитувале податоците за самодовербата и социјалната поврзаност (т.е. имаат силни пријателства) на возраст од 13-14 години, пред конечно да го проценат менталното здравје на возраст од 14-15 години.
Наодите покажаа дека има малку докази кои сугерираат дека повеќе време поминато на социјалните мрежи е поврзано со подоцнежните ментални здравствени проблеми кај адолесцентите во ОК.
Сепак, можеби постои врска помеѓу социјалните медиуми и негативното влијание што тие го имаа врз самодовербата на младите.
Сега истражувачите повикуваат на превентивни стратегии и интервенции за подобрување на менталното здравје поврзано со користењето на социјалните медиуми – истовремено земајќи ги предвид факторите како што е самодовербата. Ова може да вклучи насочено образование за тоа како да управувате со социјалните медиуми.
Водечкиот автор, д-р Рут Плакет (Институт за епидемиологија и здравје на UCL) рече: „Нашите наоди даваат одредено уверување дека социјалните медиуми можеби не се толку штетни за менталното здравје на младите луѓе како што се мислеше досега“.
„Меѓутоа, исто така треба да бидеме свесни дека социјалните медиуми можат да имаат и позитивни и негативни ефекти врз менталното здравје на младите, а се уште има многу неодговорени прашања.
„На пример, иако се чинеше дека социјалната поврзаност не ја објаснува врската помеѓу употребата на социјалните медиуми и менталното здравје, нашата студија покажува дека е важно да се земат предвид факторите како самодовербата кога се обидуваме да ја подобриме менталната благосостојба на младите луѓе“.
Претходните прегледи на литературата и пресекните студии, вклучително и неодамнешниот труд предводен од UCL, покажаа дека користењето на социјалните мрежи може да биде поврзано со нарушувања во исхраната кај младите луѓе.
Сепак, новата студија користи анализа на лонгитудинална анкета за да обезбеди поголема јасност во однос на природата на врската, за да даде увид во влијанието на социјалните медиуми врз младите луѓе со текот на времето.
Д-р Плакет рече: „Она што го прави нашиот роман за анализа на лонгитудинално истражување е тоа што ја разгледува оваа врска со текот на времето и не откривме значително влијание врз менталното здравје генерално, што е слично на некои други лонгитудинални студии во оваа област“.
„Ова сугерира дека врската помеѓу двајцата е сложена и веројатно под влијание на неколку други фактори и треба да бидеме претпазливи во интерпретацијата на социјалните медиуми како причина за проблеми со менталното здравје“.
Студијата беше ограничена од релативно малата големина на примерокот во целосната анализа на случајот и можеби беше недоволно моќна. Но, беше направена анализа на чувствителност на поголем импутиран примерок каде беа пронајдени слични резултати.
Анализата исто така беше заснована на самопријавени податоци и може да не е во корелација со објективни мерки, како што е набљудуваното време поминато на социјалните медиуми.
Во меѓувреме, студијата се фокусираше само на оние со податоци на возраст од 12-13 и 14-15 години, што може да ја ограничи генерализираноста на наодите и анализите користејќи различни возрасти, или времето помеѓу возраста и анализата на траекторијата може да даде различни резултати.
Повеќе информации:
Рут Плакет и сор., Надолжното влијание на употребата на социјалните медиуми врз менталното здравје на адолесцентите во Обединетото Кралство: Надолжна опсервациска студија, Журнал за медицински интернет истражувања (2023). DOI: 10.2196/43213
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview