Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон
Една нова студија од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис сугерира дека растењето во сиромаштија може да влијае на поврзувањето на мозокот на детето.
Студијата, објавена на 27 јуни во JAMA Network Open, укажува на врска помеѓу сиромаштијата во соседството и домаќинството и трактатите на белата маса на мозокот, кои овозможуваат комуникација помеѓу мозочните региони. Белата материја игра клучна улога во помагањето на мозокот да ги процесира информациите.
Наодите произлегуваат од најголемата долгорочна студија за развојот на мозокот и здравјето на децата спроведена во САД – Студијата за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (ABCD), која беше лансирана од Националниот институт за здравство (NIH) во 2015 година. Универзитетот Вашингтон е национален лидер во студиите на мозокот во развој и е едно од 21-то место за проучување низ целата земја што учествува во студијата ABCD, која следи скоро 12.000 деца, почнувајќи од 9 до 10 години, најмалку една деценија.
„Интегритетот на белата материја е многу важен во развојот на мозокот“, рече првиот автор Жаолонг (Адриан) Ли, техничар за истражување на невровизуелизација во Одделот за психијатрија. „На пример, слабостите во белата маса се поврзани со визуелно-просторните и менталните здравствени предизвици кај децата. мерки.”
Истражувачите, исто така, открија дека дебелината кај децата и пониските когнитивни функции може да го објаснат, барем делумно, влијанието на сиромаштијата врз разликите во белата маса. Генерално, децата кои растат во сиромаштија имаат поголем ризик од дебелина и пониски резултати на тестовите за когнитивна функција отколку нивните врсници во населбите и домаќинствата со повисоки приходи. Последново може да се должи, делумно, на ограничениот пристап до збогатување на сензорна, социјална и когнитивна стимулација.
„Нашето откритие дека дебелината и когнитивното збогатување може да бидат релевантни посредници, доколку се потврдат, ќе обезбеди силна поддршка за управување со здрава тежина и поттикнување на когнитивно стимулирачки активности за поддршка на здравјето на мозокот кај децата во неповолна положба“, рече Тамара Херши, д-р, Џејмс С. МекДонел, професор по когнитивна невронаука и професор по психијатрија и радиологија.
Истражувањето беше спроведено во Истражувачкиот центар за невроимиџинг лаборатории во универзитетскиот институт за радиологија Малинкродт.
Белата материја, густо набиените нервни влакна длабоко во мозокот, ја добива својата бела боја од масната супстанција што ги опкружува нервните влакна. Масната обвивка е одговорна за брзиот пренос на информации по патиштата на нервните клетки. Организацијата и поврзаноста помеѓу овие трактати го поддржуваат учењето и правилната комуникација низ мозочните региони. Нарушувањето на овие комуникациски патишта е поврзано со физички предизвици, како и со полоши резултати за менталното здравје.
Научниците ја користеа јавно достапната база на податоци ABCD Study, преку која беа во можност да го моделираат движењето на водата како показател за интегритетот на белата материја при скенирањата на мозокот на 8.842 деца на возраст од 9 до 11 години. Исто како камењата, камчињата и камењата влијаат на протокот на водата во река, различни структури на мозочните клетки создаваат бариери кои ја попречуваат дифузијата на водата. Истражувачите откриле помалку насочено движење на молекулите на водата во мозокот на децата кои живеат во сиромаштија, што означува структурни промени во областите на белата материја. Тие, исто така, открија поголема содржина на вода во сферичните простори во мозокот, што навестуваше можна невроинфламација кај децата кои живеат во сиромаштија.
Околината на детето е сложена, вклучува и влијанија од соседството и семејството. Обесправените населби страдаат несразмерно од невработеност, сиромаштија и диспаритет во приходите. Домовите со еден родител се почести, а жителите обично се помалку образовани, остваруваат помал приход и поседуваат помал имот.
„Нашата анализа откри дека сиромаштијата во соседството е поврзана со разликите во белата маса и наводното присуство на имуни клетки. Најдовме слична врска кога го гледаме социо-економскиот статус на домаќинството, земајќи ги предвид годишниот приход и образованието на родителите“, рече Ли.
„Нееднаквоста во богатството и доходот се забрзува во САД“, вели авторот Скот Марек, д-р, асистент по радиологија и психијатрија. „Ние и другите почнуваме да ја гребеме површината за тоа како нееднаквоста може да му наштети на мозокот во развој и да влијае на резултатите од менталното здравје. Нашите наоди го нагласуваат оддалечувањето од мислењето дека социоекономијата е унитарна конструкција. За здравјето на мозокот не се важни само училиштата или родителството. Веројатно тоа е собирање на многу фактори од соседството и семејниот живот“.
Херши, кој го раководи Истражувачкиот центар за невровизуелизација и е автор со кореспонденција, предупреди дека студијата гледала само во една временска точка. Затоа, прерано е да се знае дали сиромаштијата ги поттикнала мозочните разлики што се гледаат во студијата, рече таа. Сепак, студијата ABCD продолжува да ги следи запишаните деца преку скенирање на мозокот и когнитивно тестирање со потенцијал за идни долгорочни студии за развој на мозокот кај деца во неповолна положба.
„Се надеваме дека оваа работа ќе ги охрабри идните студии да ги испитаат факторите на ризик по здравјето во големи и надолжни примероци кои еден ден би се претвориле во интервенција“, рече Херши.
Повеќе информации:
Асоцијации помеѓу социоекономскиот статус, дебелината, когницијата и микроструктурата на белата материја кај децата., JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.20276
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview