Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Кралскиот колеџ во Лондон
Новото истражување од Институтот за психијатрија, психологија и невронаука (IoPPN) на Кралскиот колеџ во Лондон покажа дека кога едниот родител доживува вина како симптом на депресија за време на детството на нивното дете, тоа предизвикува симптоми на депресија кај другиот родител и продолжува да влијае на детето. емоционална благосостојба.
Трудот, објавен во Британскиот журнал за психијатрија, откри дека кога еден родител го доживеал специфичниот симптом на депресија, чувството на вина, за време на детството на нивното дете, тоа ги активирало симптомите на депресија кај другиот родител и има дополнително влијание врз емоционалното добро на детето. -да се биде во рана адолесценција.
Истражувачите проучувале 4.492 трио мајка-татко-дете од Авон лонгитудинално проучување на родители и деца (ALSPAC), голема група од 14.000 семејства во Англија. Родителите сами ги пријавиле своите симптоми на депресија кога нивното дете имало 21 месец, а емоционалните потешкотии на детето пријавени од мајка биле измерени кога детето имало 9, 11 и 13 години.
Наодите сугерираат дека специфичните симптоми „каскади“ од родител, до родител, до дете, се централни за истовремената депресија кај родителите и зголемената ранливост кај децата, обезбедувајќи потенцијални цели за интервенции.
Алекс Мартин, научен соработник во King’s IoPPN и главен автор на студијата, рече: „Симптомите на депресија често може да се појават кај мајките и татковците и заедно можат да имаат значително влијание врз емоционалната благосостојба на нивното дете. Сепак, малку е разбрано за механизмите на ниво на симптоми кои се во основата на истовремената појава на симптоми на депресија во семејствата“.
Мартин рече: „Нашата студија користеше мрежна анализа – метод кој идентификува групи на особини и анализира како тие влијаат еден на друг – за да идентификува специфични симптоми кои можат да поминат меѓу родителите и се поврзани со подоцнежните емоционални тешкотии кај децата. Откривме дека особено чувството на вина , се појави како „каскада“ од родител, до родител, до дете.
„Да се ​​стане родител е една од најголемите транзиции што повеќето луѓе ќе ги искусат. Се разбира, повеќето луѓе сакаат да бидат најдобриот родител што можат, што може да создаде огромен притисок, понекогаш манифестирајќи се со преголеми чувства на вина. Нашите наоди сугерираат дека овие чувства може да имаат долготрајно негативно влијание врз децата додека растат“.
Кога го истражувале влијанието на симптомите на родителска депресија врз емоционалната благосостојба на подоцнежните деца, истражувачите откриле дека за мајките, чувството на вина, анхедонија (неможноста да се чувствува задоволство), паниката и тагата биле многу поврзани со емоционалните тешкотии кај децата. Авторите предлагаат дека ова може делумно да се објасни со влијанието на депресијата врз родителството на мајките и преносот на депресивните стилови на размислување од мајките на нивните деца.
За татковците, само симптомот на чувство на преоптоварување бил директно поврзан со детските емоционални тешкотии. Сепак, чувството на вина и анхедонија кај татковците се чинеше дека се индиректно поврзани со детските емоционални тешкотии кога и мајките ги искусуваа истите симптоми.
Истражувајќи ја депресијата на мајката и таткото на ниво на симптоми, истражувачите идентификуваа специфични симптоми кои можат да играат улога во заемно зајакнување и активирање на симптомите на депресија помеѓу родителите. Кога ги доживеал едниот родител, мислите за самоповредување, исто така, предизвикале и ги зајакнале симптомите на депресија кај другиот родител, но не продолжиле да влијаат на подоцнежната емоционална благосостојба на детето.
Проф. патека од татко до мајка до дете. Вината, како и другите симптоми идентификувани во оваа студија, затоа може да обезбедат клинички цели кога депресијата се јавува исто меѓу родителите. Со намалување на овие влијателни симптоми, може да се намали активирањето на пошироката мрежа на депресија меѓу родителите“.
Повеќе информации:
Алекс Ф. Мартин и други, Симптоми на депресија на мајката и таткото и детските емоционални тешкотии: мрежен модел, Британскиот весник за психијатрија (2023). DOI: 10.1192/bjp.2023.8
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview