Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Лансет
Осум евтини и лесно спроведливи докажани интервенции за бремени жени во 81 земја со низок и среден приход (LMICs) би можеле да спречат околу 566.000 мртвородени и 5,2 милиони бебиња годишно да се раѓаат предвремено или мали за гестациска возраст – некои со ниско раѓање тежина – чии влијанија би влијаеле и на долгорочното здравје и економскиот резултат, се вели во новата серија од четири трудови објавена во The Lancet.
Дополнително, осумте интервенции (повеќе микронутриенти, балансирани протеински енергетски додатоци, аспирин, третман на сифилис, едукација за откажување од пушење, превенција од маларија во бременост, третман на асимптоматска бактериурија и прогестерон обезбедени вагинално) заедно со две докажани интервенции кои можат да го намалат компликациите од предвремено породување (антенатални кортикостероиди и одложено стегање на врвката) имаат потенцијал да спречат 476.000 смртни случаи на новороденчиња. Серијата ги проценува трошоците за спроведување на овие интервенции на 1,1 милијарди долари во 2030 година.
Во новата анализа, серијата Lancet за мали ранливи новороденчиња проценува дека, од 135 милиони бебиња родени живи во 2020 година, едно од четири (35,3 милиони) се родени предвремено или мали за гестациска возраст – некои со мала тежина при раѓање. Серијата ја обединува оваа група под нов термин: мали ранливи новороденчиња (SVN). Овие бебиња се родени во секоја земја, со мнозинство во Субсахарска Африка и Јужна Азија.
Авторите нагласуваат дека, во секој регион, напредокот во намалувањето на предвременото раѓање и ниската родилна тежина е рамна линија и надвор од целите – Глобалната цел за исхрана повикува на 30% намалување на бебињата со ниска родилна тежина до 2030 година од основната линија во 2012 година, но проценетата годишна стапка на намалување е само 0,59%.
Во глобалниот повик за акција, серијата се залага за повисок квалитет на грижата за жените за време на бременоста и при раѓањето, и конкретно за зголемување на интервенциите за бременост во 81 LMIC, за кои серијата проценува дека може да спречи приближно 32% од мртвородените деца. 20% од смртните случаи на новороденчиња и 18% од сите SVN раѓања во тие земји.
Со оглед на тоа што над 80% од раѓањата се во установи, авторите нагласуваат дека сега е можно подобро собирање податоци и користење на податоци, осигурувајќи дека секоја бременост е датирана со точна гестациска старост и сите новороденчиња – како и сите мртвородени деца – измерени и класифицирани од SVN тип.
Покрај тоа што помага да се обезбеди квалитетна нега, серијата вели дека подоброто собирање податоци е од суштинско значење за да се информира напредокот и да се поттикне одговорноста. Броењето на мртвородени деца е важно за да се опфати целосниот товар, бидејќи новите анализи во серијата нагласуваат дека 74% од мртвородените деца се родени предвремено за подгрупа земји.
Професорот Пер Ашорн, Универзитетот Тампере, Финска и главен автор на серијата, вели: „И покрај неколкуте глобални обврски и цели насочени кон намалување на исходот на SVN од 1990 година, секое четврто бебе во светот е „раѓано премало“ или „прерано родено“. Нашата серија сугерира дека веќе имаме знаење да го смениме сегашниот тренд и да спасиме животи на 100.000 бебиња годишно по цена од 1,1 милијарда долари, дел од она што го добиваат другите здравствени програми. Ни требаат национални актери, со глобални партнери, итно да се даде приоритет на акција, застапување и инвестирање“.
Повеќе информации:
Серија за мали ранливи новороденчиња „Лансет“, „Лансет“ (2023). www.thelancet.com/series/small-vulnerable-newborns
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview