Итни случаи:  

Повикај доктор

Анализата на податоците за самоубиствата објавени денес заклучува дека сезонските флуктуации на самоубиствата кај адолесцентите и младите на возраст од 10 до 24 години може да ги објаснат контроверзните наоди дека стапката на самоубиства кај адолесцентите се зголемила со објавувањето на серијата на Нетфликс „13 причини зошто“. Истражувањето, направено од д-р Ден Ромер, истражувачки директор на Центарот за јавна политика во Аненберг (APPC) на Универзитетот во Пенсилванија, ги анализира неделните податоци за самоубиства во САД за адолесценти и млади возрасни лица во период од шест години од 2013 до 2018 година. Студијата на Ромер открива дека сезонските промени и другите фактори го елиминираат очигледниот ефект на самоубиство заразен пријавен од објавувањето на првата сезона на „13 Reasons Why“.
Сезонскиот модел на самоубиство на адолесцентите, исто така, се чини дека ја следи учебната година, со опаѓање во летните месеци кога младите не одат на училиште – асоцијација на која не и се посвети големо внимание во научната литература.
Првата сезона на „13 Reasons Why“ беше објавена на 31 март 2017 година. Многу објавена студија од други истражувачи тврди дека открила значително зголемување на самоубиствата кај адолесцентните момчиња во април 2017 година, како и во март, месецот пред издание на шоуто, додека второто истражување покажало ефект и кај девојчињата во април. Други студии открија постепено зголемување на приемите во болница по објавувањето на шоуто.
Новото истражување на Ромер, објавено во списанието „Suicide and Life Threating Behavior“, ги испитува податоците за самоубиствата во САД за месецот пред и по објавувањето на серијата, под хипотезата дека неделните податоци можат да дадат појасно објаснување од месечните податоци за очигледниот пораст забележан во март , пред излегувањето на серијата. Неговата анализа ја разгледува и алтернативната хипотеза дека зголемувањето во март и април 2017 година би можело да ги одрази годишните сезонски зголемувања на стапката на самоубиства.
„Стапката на самоубиства се зголемува во пролетта кај адолесцентите и младите, исто како и кај сите други“, рече Ромер. „Порастот во пролетта беше коинциденција со објавувањето на „13 Reasons Why“ на самиот крај на март. Кога ќе го контролирате тоа, очигледното зголемување исчезнува. Заклучокот е дека немаме никакви докази за да го покажеме тоа „13 причини зошто“ имаше ефект врз самоубиството што се однесува до националните стапки“.
Загриженост за шоуто на Нетфликс
Во „13 причини зошто“ беше прикажана средношколка која умрела од самоубиство и оставила 13 снимки од искуства во своето училиште што ја објаснуваат нејзината одлука да стави крај на својот живот. Последната епизода, која графички ја прикажува нејзината смрт, предизвика бурни реакции бидејќи ги прекрши препораките против прикажување на такви портрети.
Во духот на препораките за прикажување на самоубиството во медиумите, Нетфликс на крајот ја избриша сцената и вклучи предупредувања на почетокот на секоја епизода за да им даде на гледачите однапред известување за потенцијално вознемирувачката содржина и да обезбеди ресурси за оние на кои им треба советување.
Во студија од 2019 година, група истражувачи (Бриџ и сор.) тврдеа дека откриле зголемување на самоубиствата кај младите од 10 до 17 години во март и април 2017 година, и во период од 10 месеци, почнувајќи месецот пред Нетфликс да ја објави серијата. Ова го поттикна Ромер да спроведе повторна анализа на ефектите од првата сезона врз самоубиството.
Користејќи модел кој го зема предвид порастот на самоубиствата што се случија во последниве години кај адолесцентите и други статистички фактори, Ромер не најде ефект кај девојчињата, но најде ефект кај момчињата. Тој очигледен ефект беше тешко да се објасни бидејќи се случи еден месец пред објавувањето на шоуто. Студијата на Бриџ забележа дека промотивниот трејлер за серијата почнал да се емитува на 1 март 2017 година, а зголемувањето на самоубиствата во тој месец го припишува на „промотивниот период“ за серијата.
„Бевме скептични за наодот дека шоуто има одржлив ефект врз самоубиството“, рече Ромер, чија повторна анализа од 2020 година беше објавена во PLOS ONE. „Наоѓањето ефект за момчињата беше неочекувано ако портретирањето на женски протагонист предизвика зараза.
Друга студија на Ромер и колегите со група млади луѓе на возраст од 18 до 29 години и пред и кратко по втората сезона на „13 Reasons Why“ обезбеди подлабока анализа на ефектите од серијата. Оваа анализа покажа дека оние кои почнале да ја гледаат втората сезона, но престанале да ја гледаат, имаат особено веројатност да доживеат зголемување на ризикот од самоубиство.
Сепак, оние кои ја гледале целата втора сезона доживеале намалување на ризикот од самоубиство и поголема подготвеност да им помогнат на другите во неволја, во споредба со оние кои или не ја гледале емисијата или кои престанале да ја гледаат. Овие наоди сугерираат дека оние кои биле изложени на најголем ризик од несакана реакција – најранливите – можеби не ја гледале ни последната епизода од првата сезона.
Други истражувачи пронајдоа позитивни ефекти од шоуто со зголемување на перципираното разбирање за ризиците од самоубиство и сочувство за оние кои се изложени на ризик од самоубиство. Една неодамнешна студија од истражувачи од UCLA покажа дека од адолесцентите од кои било побарано да ја гледаат третата сезона на „13 Reasons Why“, 88% отишле на интернет за да зборуваат за менталното здравје, а 92% барале информации за теми за ментално здравје.
Според д-р Јалда Т. – квалитетни ресурси заедно со приказната“.
Ризици од самоубиство во школската година
Ромер забележува дека сезонскиот модел на неодамнешните самоубиства на адолесцентите „се чини дека ја следи учебната година со опаѓање во текот на летните месеци“, во согласност со претходното, неповрзано истражување на податоците во 18 држави за периодот 2000-2014 година. Наодите, вели Ромер, „сугерираат дека школувањето може да биде фактор на ризик за самоубиство“, иако тој додава дека е „тешко да се извлечат причински заклучоци од трендовите на ниво на население во школувањето и самоубиството“ со оглед на тоа што „училиштето како искуство е премногу разновидно да биде фактор на ризик за самоубиство“.
Сезонскиот модел забележан кај адолесцентите беше очигледен и за младите мажи на возраст од 19 до 24 години, што укажува на истиот сезонски модел на намалено самоубиство во текот на летото. Наодите нагласуваат како адолесцентите и младите на факултетска возраст се изложени на зголемен ризик од самоубиство во текот на учебната година, шема што не е забележана кај возрасните. Навистина, младите луѓе на возраст од 25 до 29 години не покажаа летен пад, но наместо тоа покажаа летен пораст, што е шема што обично се гледа кај постарите возрасни лица.
Даниел Ромер и сор., Реанализа на мостот и сор. студија за самоубиство по објавувањето на 13 причини зошто, PLOS ONE (2020). DOI: 10.1371/journal.pone.0227545
Флоријан Арент и соработниците, Истражување на штетните и корисните ефекти од гледањето на 2-та сезона од 13 причини зошто: Резултати од американско панел истражување со два брана, Социјални науки и медицина (2019). DOI: 10.1016/j.socscimed.2019.04.007.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview