Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Дион Сиа, Медицинско училиште Дјук-НУС
Симптомите на депресија и анксиозност кај младите од Сингапур резултираа со тоа што просечно пропуштаат 190 часа или 24 дена од училиште, според истражувањето на родителите во Сингапур од Медицинскиот факултет Duke-NUS и Институтот за ментално здравје (IMH). Истражувањето исто така покажа дека училишниот учинок на овие млади опадна за околу 63%. Истражувањето е објавено во списанието Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.
Додека младите пропуштија во просек 24 дена поради нивните симптоми, 13% од нив пропуштија три месеци или повеќе. Родителите пријавиле слично намалување на способноста на нивното дете да се вклучи во други секојдневни активности, откривајќи дека овие состојби се проникнуваат во сите аспекти од животот на детето.
„Вистинските ефекти од нетретираните состојби на менталното здравје кај младите ќе се прошират и во зрелоста кога тие се помалку способни да добијат наградни и високо платени работни места поради слабите училишни резултати и другите предизвици кои произлегуваат од нивната болест“, рече професорот Ерик Финкелштајн, здравствен работник. економист од Дјук-НУС за здравствени услуги и системи за истражување (HSSR) и виш автор на студијата. Оваа студија следи од слична анкета меѓу возрасните во Сингапур објавена неодамна, која покажа дека депресијата и анксиозноста кај возрасните се одговорни за дури 2,9% намалување на БДП поради приближно 1 од 5 возрасни кои имаат такви симптоми.
Ова последно истражување, спроведено помеѓу април и јуни 2022 година, праша 991 родител за нивните деца, вкупно 1.515 млади, со цел да се измери состојбата на менталното здравје на младите. Првичната скрининг анкета идентификуваше 104 родители чии деца, на возраст од 4 до 21 година, имале симптоми на депресија или анксиозност. Овие родители потоа пополнија посеопфатна анкета со прашања за отсуствата од училиште, училишните резултати и користењето на здравствената заштита.
Одговорите на родителите покажаа дека скоро 12% од младите имале симптоми конзистентни со депресија, додека приближно 13% имале симптоми конзистентни со анксиозност; вкупно, 16,2% од младите биле пријавени дека имаат симптоми кои се во согласност со барем една од овие состојби. И покрај ова, само 15% имале формална дијагноза од здравствен работник, што сугерира дека многумина остануваат нетретирани.
Ова може да објасни зошто речиси две третини од засегнатите млади имале непланирана посета на одделот за итни случаи, а на нешто повеќе од половина им била потребна стационарна хоспитализација во текот на изминатата година. Родителите пријавиле дека трошеле просечно 10.250 S$ на медицинска нега како резултат на состојбата на менталното здравје на нивните деца. На ниво на население, директните трошоци за здравствена заштита за овие состојби кај младите се проценуваат на 1,2 милијарди американски долари.
Асистентот Ајрене Тео од програмата ХССР на Дјук-НУС и коавтор на студијата додаде: „Резултатите од нашата студија покажуваат дека се потребни поголеми напори за да се охрабрат и децата и возрасните да ги искористат предностите од многуте можности за да добијат ментално здравје. третмани во Сингапур“.
„Овие наоди укажуваат на важноста на раната интервенција за да се намали ризикот од долгорочни компликации и да се подобрат исходите. За да се случи ова, неопходно е свесност за менталното здравје и писменост. На пример, ако родителот ги препознае симптомите (свеста) и знае што да прави (писменост), тие би можеле да го охрабрат детето да зборува за тоа или да предложат помош“, рече вонреден професор Даниел Фунг, главен извршен директор на Институтот за ментално здравје и коавтор на студијата.
Проф. Финкелштајн додаде: „Заедно со поголем пристап до третмани засновани на докази, треба да спроведуваме програми за скрининг и за децата и за возрасните за рано да ги идентификуваме состојбите на менталното здравје, подобро да ги користиме програмите за поддршка од врсници и да ги зголемиме напорите за дестигматизирање на менталното здравје. високата преваленца и трошоците за ментална болест и кај децата и кај возрасните, успешната стратегија за ментално здравје треба да го преземе истото ниво на итност како Сингапурската војна против дијабетесот“.
Повеќе информации:
Парт Чодавадија и други, Употреба на здравствена заштита и трошоци на сингапурската младина со симптоми на депресија и анксиозност: резултати од веб-панел од 2022 година, Детска и адолесцентна психијатрија и ментално здравје (2023). DOI: 10.1186/s13034-023-00604-z
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview