Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Mark Geil, The Conversation
Пресвртниците за доенчињата можат да бидат извор и на гордост и вознемиреност за новиот родител. Првите на бебето – првиот заб, првите чекори, првиот збор – се моменти на радост што многу родители веднаш ги споредуваат со графиконите на кои се наведени „нормални“ возрасни граници за секое достигнување.
За педијатар, овие пресвртници се корисни показатели за типичен или атипичен развој. Кога ќе се појават надвор од тој нормален опсег, можеби е време да се бара некоја основна причина, која би можела да овозможи рано откривање и интервенција доколку нешто не е во ред.
Од 2004 година, Центрите за контрола и превенција на болести на САД објавија збир на листи за проверка на пресвртници како дел од својата програма „Научете ги знаците. Дејствувајте рано“. Важните вештини се наведени за низа возрасти, овозможувајќи им на вознемирените родители да знаат дали бебето вообичаено се развива.
На почетокот на 2022 година, ЦДЦ објави големо ажурирање на пресвртниците. Новата верзија има многу посилна основа во истражувачките докази и се обиде да го поедностави јазикот и да им помогне на старателите да знаат кога да контактираат со давател на здравствена заштита. Меѓу сите промени, беше отстранета една голема пресвртница. Ползењето повеќе не се појавува во списоците за проверка на пресвртниците.
Како што доенчињата ја развиваат свесноста за светот околу нив, тие природно почнуваат да сакаат да го истражуваат. Мобилноста е портата за тоа истражување. Лазењето е вообичаено првата ефикасна стратегија на доенчето за да стигне од точка А до точка Б и често значи дека новите родители мора одеднаш да го заштитат својот дом и да се уверат дека сите точки Б се безбедни.
Лазењето е преодна фаза на мобилност – децата и возрасните се способни да ползат, но избираат да одат ако се способни да го сторат тоа – и често се преклопува со претходниците на одење, како што се влечење за да застанете и „крстарење“ додека се држите. на мебелот.
Истражувањата покажаа дека над 80% од доенчињата напредуваат преку лазење на рацете и колената за време на развојот на движење. Други користат алтернативни стратегии за лазење, како што се лизгање по дното или тркалање.
Светската здравствена организација проучувала стотици деца ширум светот и открила дека, во просек, децата развиваат лазење на рацете и колената до 8,5 месечна возраст. Но, тоа е само просек. Се разбира, бебињата се развиваат на свој распоред. Опсегот за започнување со ползи (првиот перцентил до 99-тиот) беше од 5,2 до 13,5 месеци. И 4,3% од бебињата во студијата целосно го прескокнале лазењето со рацете и колената.
Лекарите кои работат со деца долго време ја препознаваат важноста на моторниот развој. Научниците ги нарекоа моторните однесувања „суровина за перцепција, сознание и социјална интеракција“. Посебно, ползењето може да биде ран прозорец за разбирање на стратегиите за решавање проблеми на детето. Истражувачите користеле анализа на движењето на 4-6 месеци, кога некои бебиња се приближуваат до лазењето на рацете и колената, за рана дијагноза на нарушувања како што се аутизам и церебрална парализа.
Терапевтите се загрижени дека отстранувањето на ползењето од списокот на пресвртници значи дека ќе биде обезвреднувано, а важните физички, сензорни и когнитивни придобивки што ги дава за бебето ќе бидат пропуштени при оценувањето на детскиот развој.
Голем дел од резонирањето на ЦДЦ за отстранување на индексирањето од списокот на пресвртници е центрирано на податоци.
Педијатрите имаат графикони кои покажуваат колку брзо децата обично одат врз основа на нивната возраст, но такви нормативни податоци не постојат за ползење. Не постојат јасни, лабораториски засновани описи на различните видови на ползење. Ни недостасуваат долгорочни студии кои покажуваат кога бебињата преминуваат помеѓу моделите. И има многу малку студии за импликациите од прескокнување на ползење и одење директно на одење.
И покрај овие празнини во податоците, ползењето е изучувано скоро еден век, а истражувачите го користеле за да го разберат сложениот развој на повеќе невромоторни системи. Лазењето е исто така важно за разбирање на развојниот континуитет или од каде растат новите вештини.
Како и да е, ЦДЦ е точен: не постојат нормативни табели со податоци за ползење засновани на возраст како што има за одење.
Како биомедицински инженер кој е специјализиран за педијатриска биомеханика за движење, јас имам од прва рака познавање за овој недостаток на податоци за ползење.
Со децении користев техника наречена 3D анализа на движење за да соберам ситни детали за одењето на децата со губење на екстремитетите, церебрална парализа и други невромоторни состојби, сето тоа во обид да помогнам да се подобри нивната подвижност. Моите колеги и јас прикачуваме мали маркери на скелетните обележја како што се колковите и колената, а специјалните камери ги следат маркерите и го реконструираат движењето на скелетот.
Но, меѓу сите студии на мојата лабораторија за одење, завршив само една студија за 3D анализа на движење за ползење. Го испитавме движењето на многу мали деца со губење на екстремитетите во новиот протокол за протетски третман развиен овде во Детската здравствена заштита на Атланта – но беше навистина незгодно да се направи.
Моравме да создадеме нови мускулно-скелетни модели за нашиот систем за анализа. Моравме да користиме ситни рефлектирачки маркери, бидејќи бебињата имаат повеќе контакт со земјата отколку постарите деца, а голем маркер може да биде непријатен. Моравме да ги поставиме камерите под нови агли за да ги следиме тие мали маркери. Пелените создадоа голем предизвик, со оглед на нивното движење во однос на скелетот на бебето.
И како што може да потврди секој родител или старател, бебињата може да бидат тешка популација за работа. Тие не ги следат насоките добро, тие се темпераментни и ќе оттргнат рефлектирачки маркер од кожата и ќе го пукаат во устата за секунда ако им дозволите. Моравме да ги гледаме нашите испитаници како јастреби.
Накратко, ползењето е само потешко за учење отколку одењето.
За да се справиме со овој предизвик, јас и моите колеги сега се впуштаме во она што веруваме дека е најголемата лабораториска студија за развој на лазење кај доенчињата. Ги проучуваме бебињата од нивните први обиди за лазење па се до нивната транзиција кон одење.
Оваа студија се потпира на нова техника со патека за чувствителност на притисок што ги избегнува компликациите од 3D снимањето на движење. Ќе видиме 75 доенчиња кои вообичаено се развиваат, а исто така ќе проучуваме и деца со губење на екстремитетите и церебрална парализа.
Нашата цел е да стекнеме увид во тоа како децата преминуваат од лазење во одење, со надеж дека еден ден ќе им помогнат на давателите на здравствени услуги да го разберат раниот моторен развој и порано да ги забележат невромоторните проблеми.
Ние, исто така, се надеваме дека овие стотици посети на лабораторијата ќе резултираат со првиот нормативен сет на податоци за развојот на индексирање, адресирање на некои од прашањата што го поттикнаа ЦДЦ да го отстрани индексирањето од листата на пресвртници. Така, додека нашата лабораторија останува полна со играчки, Cheerios и марамчиња за бебиња неколку години, ние генерираме податоци кои би можеле да го подобрат разбирањето на родителите и лекарите за раниот моторен развој.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview