Итни случаи:  

Повикај доктор

Во една неодамнешна студија за лажење кај мали деца, на прашањето дали гледале во играчка, 40% од децата лажно признале дека гледале, иако не го правеле тоа. Кога толку многу деца измислуваат невистини без никаква корист, има нешто повеќе од едноставно дрско лажење. Истражувачите од Полска и Канада ја тестирале самоконтролата на децата на возраст од 18 месеци барајќи од нив да не ѕиркаат во играчка. Истите 252 деца беа повторно тестирани на две години, а потоа повторно шест месеци подоцна. Само 35% од младите учесници не го послушале барањето да не гледаат, но 27% од гледачите лажно тврделе дека направиле како што им било кажано.
Уште од мали нозе децата се учат дека лажењето е морален пропуст. Сепак, во некои социјални контексти, децата може да бидат охрабрени да лажат. Многу родители експлицитно им кажуваат на своите деца да не ја искривуваат вистината, нагласувајќи ја важноста да се биде искрен. Сепак, тие даваат и нијансирани пораки за искреноста. На пример, тие би можеле да тврдат дека понекогаш е прифатливо да се кажуваат бели лаги за да се заштитат чувствата на другите луѓе.
Има многу причини поради кои децата во студијата можеби дале лажни признанија. Беа толку млади што можеби имаа проблем да го разберат прашањето. Знаеме дека децата имаат тенденција да кажат „да“ полесно од возрасните кога се поставуваат прашања „да-не“.
Истражувањата покажуваат дека децата треба да ги истражат и тестираат границите на новиот концепт пред да го разберат. Играта и учењето се испреплетени, особено кај децата.
Fibbing се појавува во предучилишните години. Децата од две години знаат како да го направат тоа. Лажењето оди рака под рака со напредокот на социјалните вештини на децата. Иако лажењето се смета за проблематично однесување, тоа исто така укажува на здрав развој на мозокот кај децата и е когнитивна пресвртница.
Првичните лаги на децата се долги само неколку зборови. Како што се развиваат нивните когнитивни вештини, нивните лаги стануваат посложени. Лагите вклучуваат повеќе зборови и може да се одржуваат подолг период.
Не раскажувајте приказни
За да лажат, децата треба да направат три работи. Прво, тие треба да имаат доволно самоограничување за да ја надминат нивната тенденција да ја кажуваат вистината. Во психологијата, ова го нарекуваме инхибиторна контрола.
Второ, тие треба да пристапат до краткорочна меморија, како и истовремено да создаваат алтернативни сценарија. И трето, децата треба да бидат способни да се менуваат напред-назад помеѓу постапувањето според вистината и однесувањето во согласност со лагата што ја конструираат (когнитивна флексибилност).
Децата почесто кажуваат бели лаги кога имаат високо емоционално разбирање: вештини кои им помагаат да ја разберат природата, причините и последиците од емоциите поврзани со нив и со другите.
Стиловите на родителство играат улога во развојот на белите лаги. Децата кои лажат за да ги заштитат туѓите чувства имаат поголема веројатност да бидат воспитани од родители со авторитативен стил кои ги негуваат, поддржуваат и одговараат на потребите на нивните деца. Спротивно на тоа, децата кои се изложени на казнено опкружување имаат поголема веројатност да лажат и да се држат до лагата, можеби како самозаштита од сурова казна.
Поставување на пример
Однесувањето на возрасните може да влијае на тоа дали децата лажат или не. Децата кои набљудуваат друго лице или добиваат награда за кажување вистина или казна за кажување лага, имаат поголема веројатност да ја кажат вистината.
Слично на тоа, децата кои набљудуваат како нивните врсници се наградени за признавање на погрешно дело имаат поголема веројатност да ја кажат вистината. Затоа, возрасните треба да бидат свесни дека децата обрнуваат внимание на постапките исто како и на зборовите.
Поттикнувањето на децата да ја кажуваат вистината со тоа што не лажат пред нив и наградувајќи ги за кажување на вистината, дури и кога постапиле на непожелен начин, може да ги поттикне да бидат искрени во иднина.
Како возрасни, многумина од нас се борат да признаат како нијансите на сиво помеѓу искреноста и нечесноста се социјалниот лубрикант на животот. Комедијата „The Invention of Lying“ од 2009 година, со Рики Џервејс и Џенифер Гарнер во главните улоги, е сместена во алтернативна реалност во која лажењето не постои. Првиот лик што научи како да лаже во овој филм, Марк, првично лаже за своја корист, но сфаќа дека нечесноста може да се искористи за да им се помогне на другите, како да се утеши неговата мајка на умирање.
Кон крајот на „Изумот на лажењето“, ликот на Гарнер, Ана го прашува Марк зошто не ја искористил својата моќ да лаже за да ја манипулира да се омажи за него. Тој одговара дека „не би се броело“. Ако можеме да бидеме искрени со себе за врската со лажењето, можеме да им помогнеме на нашите деца да научат да ја кажуваат вистината кога е најважно.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview