Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од страна на Националниот институт за здравство
Државите кои обезбедуваат посилни мрежи за социјална заштита имаат помали социо-економски разлики во развојот на мозокот и менталното здравје на децата на возраст од 9 до 11 години, според истражувањето поддржано од Националниот институт за злоупотреба на дроги (NIDA) при Националниот институт за здравство. Разликата во структурата на мозокот меѓу децата од домаќинствата со високи и ниски приходи беше повеќе од една третина помала во државите со поголема парична помош отколку во оние што нудат помалку, а разликата во симптомите на ментално здравје беше намалена за речиси половина.
Студијата, објавена во Nature Communications, го нагласува влијанието што може да го имаат социо-економските нееднаквости врз развојот на мозокот на детето, но покажува дека овој јаз може да се ублажи преку државните програми за борба против сиромаштијата, како што се заработениот данок на доход, привремената помош за сиромашните семејства. и Медикејд.
Наодите ги рефлектираат податоците од големата, повеќестрана студија за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (Студија ABCD), предводена од NIDA. Истражувачите од Универзитетот Харвард во Кембриџ, Масачусетс, и Универзитетот Вашингтон, Сент Луис, ги анализираа податоците од студијата ABCD од повеќе од 10.000 млади во 17 држави кои се разликуваат по нивните трошоци за живот и политиките против сиромаштијата.
Појавените докази покажаа дека децата од семејства со пониски приходи во однос на децата од семејства со повисоки приходи покажуваат помал волумен на хипокампусот. Хипокампусот игра клучна улога во меморијата и емоционалното учење.
„Повеќе студии открија поврзаност помеѓу мозочните промени прикажани во ова истражување и значајните влијанија како што се ниските резултати од тестовите, недостатокот на подготвеност за училиште и факторите на ризик за нарушувања на расположението“, рече директорката на NIDA, м-р Нора Волков. „Истражување на факторите на политиката кои се поврзано со развојот на мозокот и менталното здравје е важен дел од подоброто разбирање на здравствените нееднаквости кои влијаат на луѓето во текот на нивниот живот, почнувајќи од критичните периоди на развој“.
Повторувајќи ги наодите од помалите студии, истражувачкиот тим прво потврди дека понискиот семеен приход е поврзан со помал волумен на хипокампусот и повеќе симптоми на состојби на ментално здравје како анксиозност, депресија, агресија, импулсивност и невнимание кај учесниците на возраст од 9 до 11 години. . Тие очекуваа овие разлики меѓу семејствата со висок наспроти низок приход да се влошат во поскапите држави, каде што високата цена на живот предизвикува дополнителен притисок врз домаќинствата со ниски приходи.
Како што се претпоставува, разликите во волуменот на хипокампусот помеѓу децата од семејства со високи и ниски приходи биле поголеми во државите со повисоки трошоци за живот. Сепак, достапноста и вредноста на придобивките од програмите за монетарна помош во државите со повисоки трошоци за живот го намалија овој диспаритет за 34%, а слично, во државите со проширување на Medicaid, диспаритетот беше намален за 43%. Генерално, поскапите држави со трошоци за живот со програми против сиромаштијата во поскапите држави имаа потесни јазови во разликите поврзани со приходите во структурата на мозокот. Слични нивоа беа забележани во државите со најниски трошоци за живот.
Дополнително, разликата поврзана со приходите во некои симптоми на ментално здравје како анксиозност и депресија беше за 48% помала во скапите држави со поголеми парични придобивки отколку во државите со помали парични бенефиции. Овие обрасци останаа значајни кога се контролираа бројните општествени, економски и политички карактеристики на државно ниво, вклучувајќи ја густината на населението, еднаквоста во образованието, стапките на затворање и родовата еднаквост.
„Поврзаноста помеѓу структурата на мозокот и околината со ниски ресурси не е неизбежна“, вели авторот на студијата Дејвид Вајсман, д-р, постдокторски соработник во Лабораторијата за стрес и развој на Универзитетот Харвард. „Детскиот мозок поминува низ значителен развој и има зголемена пластичност или капацитет за понатамошни промени врз основа на нивната околина. Овие податоци сугерираат дека политиките и програмите кои работат на намалување на социјалните и здравствените нееднаквости можат директно да допрат до децата во обесправени средини и да помогнат во поддршката на нивното ментално здравје. ”
Повеќе информации:
ГД Вајсман и сор., макроекономските фактори на државно ниво ја ублажуваат поврзаноста на нискиот приход со структурата на мозокот и менталното здравје кај децата во САД, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-37778-1, www.nature.com/articles/s41467-023-37778-1
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview