Итни случаи:  

Повикај доктор

Доенчињата со многу мала родилна тежина (VLBW) се изложени на значително поголем ризик за хронични здравствени проблеми и невроразвојни попречености во споредба со доносените доенчиња. Добро е докажано дека обезбедувањето мајчино млеко на доенче (исто така познато како обезбедување мајчино млеко) за време на хоспитализацијата во единицата за неонатална интензивна нега (NICU) е поврзано со намален ризик од повеќекратни морбидитети поврзани со предвремено раѓање. Иако вкупната стапка на снабдување со мајчино млеко во САД се зголеми во последната деценија, расните/етничките нееднаквости опстојуваат. Бидејќи поголемиот дел од возрасните кои не зборуваат англиски јазик во Масачусетс се шпанци, истражувачите веруваат дека мајчиниот јазик, различен од англискиот, може да ја отслика големата шпанска/бела разлика во снабдувањето со мајчино млеко забележана во државата и потенцијално да придонесе за разликата во црно/белата исто така. Сепак, врската помеѓу мајчините не-англиски говорници на примарен јазик и доењето кај недоносените популации е сложена.
„Потребно е разбирање на клучните фактори кои придонесуваат за набљудуваните расни/етнички нееднаквости во снабдувањето со мајчиното млеко за да се осмислат и спроведат приспособени интервенции“, рече д-р Ерика Кордова Рамос, асистент професор по педијатрија на Бостонскиот универзитет Чобанијан и Медицинскиот факултет. нова студија.
За подобро да го разберат ова прашање, истражувачите од Медицинскиот центар во училиштето и Бостон (BMC) ја испитуваа поврзаноста на мајчината раса/етничка припадност и јазик со кое било и ексклузивно мајчино млеко што им се дава на доенчињата на НИЦУ. Тие, исто така, го проучувале времето до прекин на мајчиното млеко за време на хоспитализацијата во NICU меѓу расните/етничките и јазичните групи. Тие открија дека примарен јазик на мајката е поврзан со продолжување на доењето во текот на хоспитализацијата во NICU.
„Забележително, откривме спротивни асоцијации за мајките шпанско и црнки во нашата држава. Кај мајките од шпанско потекло, мајките кои не зборуваат англиски наспроти англискиот јазик имале пониски стапки на снабдување со млеко. стапки на снабдување со млеко. Овие разлики веројатно ја рефлектираат сложената интеракција на социјалните и културните фактори кои влијаат на продолжувањето на снабдувањето со мајчино млеко кај мајките на расните/етничките малцинства на доенчиња VLBW“, додава Кордова Рамос, која исто така е неонатолог во BMC.
Според истражувачите, оваа студија ја нагласува важната хетерогеност што постои меѓу расните/етничките групи што често се занемарува во набљудувачките и интервентните студии. Тие претпоставуваат дека разликите што ги пронашле за мајките од Шпанија и црнки во државата вклучува географска структура и акултурација на популации кои не зборуваат англиски, културни норми, социоекономски фактори и структурен расизам кои придонесуваат за продолжување на доењето на мајките.
Овие наоди се појавуваат на интернет во списанието Breastfeeding Medicine.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview