Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Денис Томпсон
Употребата на екранот кај децата може да го промени нивниот мозок во развој додека тие влегуваат во адолесценцијата и да го зголеми ризикот од нарушувања на расположението, открива големата нова студија.
Децата на возраст од 9 и 10 години кои поминуваат повеќе време на паметни телефони, таблети, видео игри и ТВ покажале повисоки нивоа на депресија и анксиозност до 11 и 12 години, откриле истражувачите.
Понатаму, истражувачите поврзаа некои од овие нарушувања на расположението со реалните структурни промени што се случуваат во развојот на мозокот на децата, според извештајот објавен на интернет неодамна во Журналот за зависности од однесувањето.
„Постоеја специфични мозочни механизми кои делумно придонесоа за оваа врска, што значи дека од статистичка перспектива имаше промени засновани на мозокот кои се случуваа во текот на двегодишниот период што ја посредуваа врската помеѓу медиумската активност на екранот кај помалите деца и интернализирањето на загриженоста поврзана со депресијата. и анксиозност две години подоцна“, вели постариот истражувач д-р Марк Потенца. Тој е професор по психијатрија во Центарот за проучување на децата на Медицинскиот факултет Јеил, во Њу Хевен, Кон.
Процентот на нарушувања на расположението поврзани со структурните промени во мозокот е релативно мал, „од редот од 2% до 3%,“ истакна Потенца.
Но, експертите за детски развој ја поздравија студијата како важен чекор кон целосно разбирање како прекумерното време на екранот влијае на децата.
За студијата, Потенца и неговите колеги анализирале податоци за повеќе од 5.100 деца кои учествуваат во тековната студија за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (ABCD). Податоците вклучуваат скенирање на мозокот, психолошки проценки и следење на однесувањето на овие деца, почнувајќи од 9 до 10 години.
„Ова е првпат да имаме ваква база на податоци за да ги разгледаме проблемите од овој размер, така што тоа е револуционерно“, рече д-р Шерил Вилс, шеф на детска психијатрија во MetroHealth System во Кливленд. Вилс не бил вклучен во студијата.
„Во основа, оваа студија е прва што почна да ги разгледува или подобро да ги разбере процесите кои можат да бидат поврзани со влијанието на медиумската активност на екранот врз менталното здравје – како активноста на медиумите на екранот влијае врз развојот на мозокот и како тоа влијае на менталното здравје ,” таа рече.
„Иако наодите се скромни, ова е прва структурна асоцијација со овие промени“, додаде Вилс, кој исто така е член на одборот на Американската психијатриска асоцијација.
Кога истражувачите го погледнале првиот круг податоци за деца на возраст од 9 и 10 години, откриле врска помеѓу високото ниво на употреба на екранот и нарушувањата на расположението, како и „надворешните“ однесувања како агресија и дисциплина, рече Потенца.
Тие, исто така, забележаа модели на структурата на мозокот кај тие деца слични на оние поврзани со малолетното пиење во претходните студии, додаде тој.
Тие потоа ги следеа децата додека старееа, за да видат дали проблемите со менталното здравје продолжуваат и дали тие се во корелација со какви било понатамошни промени во мозокот.
Како 11- и 12-годишни деца, децата продолжија да имаат депресија и анксиозност поврзани со напорно користење на екранот, а нивните мозоци се променија на начини што ќе објаснат некои од тие нарушувања на расположението.
Сепак, студијата не ги поврза истите промени на мозокот со тешка употреба на екранот и проблеми со однесувањето како агресија, малтретирање или пркос.
Набљудуваните промени на мозокот ги вклучија и кортикалните мозочни региони вклучени во процесите на повисоко ниво како вниманието или емоционалната регулација, како и субкортикалните региони поврзани со нагоните на една личност, рече Потенца.
„Со оглед на тоа што оваа шема на структурни варијации на мозокот е поврзана со раното вклучување во однесувањето кое предизвикува зависност, тоа сугерира дека можеби има некои елементи кои се споделени помеѓу однесувањето кое предизвикува зависност во доменот на употреба на супстанции и неупотреба на супстанции – во овој случај, медиумите на екранот активност“, додаде Потенца.
Студијата ABCD ќе продолжи да ги следи истите деца како што стареат, а идните извештаи се очекува да дадат уште поголем увид во тоа како екраните влијаат на мозокот во развој, рече Мич Принстејн, главен научен директор за Американското психолошко здружение.
„Мислам дека повеќето од јавноста не сфаќаат колку се важни годините на пубертетот за развојот на мозокот“, рече Принштајн. „Сите знаеме дека мозокот на доенчињата се развива на навистина важни начини, но можеби не се сеќаваме дека развојот на мозокот на возраст од 12 до 16 години е исто така неверојатно чувствителен период“.
Вилс се согласи.
„Ова е првиот чекор, и ќе видиме како ќе продолжи ова, без разлика дали е доследно низ процесот на развој додека децата созреваат во возрасни или дали ова престанува на одредена возраст или дали се влошува на одредена возраст“, ​​рече Вилс. . „Тоа ни помага да почнеме да разбираме дека ова може да влијае на менталното здравје, тоа може да влијае на развојот на мозокот. А само времето ќе покаже колку се упорни промените, дали се менуваат или не со текот на времето и кои се исходите“.
Светот по пандемијата го направи поважно од кога било да се разбере влијанието што медиумите базирани на екран го имаат врз децата, рече Вилс.
„За време на КОВИД, многу образование се префрли на компјутери и медиуми на екранот. Иако децата главно се враќаат на училиште, наставниците користат екрани во поголема мера отколку претходно“, рече Вилс. „Обично во минатото вашето дете би се вратило дома, а потоа се грижите за активноста на медиумите на екранот, но тие веќе се враќаат дома од училиште бидејќи имале повеќе изложеност на училиште отколку претходно“.
Многу родители се обидуваат да ја ограничат активноста на екранот на децата со користење на тајмери ​​за да ги исклучат уредите кога децата ќе се заситат, рече Вилс. Тие, исто така, поставуваат други активности, „и во основа се обидуваат да ги натераат своите деца да се фокусираат на други работи наместо на екраните“.
Во меѓувреме, Принштајн им препорачува на родителите да постават тешко и брзо 21 часот. краен рок за користење на екранот.
„Едноставно ни треба тоа да биде правило. Не можеме да го нарушиме сонот. Спиењето е неверојатно важно за развојот на мозокот, а причина број еден зошто децата не спијат препорачан е поради нивните екрани“, рече Принштајн.
Родителите исто така треба да ги искористат предностите на тајмерите и контролите за да се уверат дека го ограничуваат она што децата можат да го прават на уредите и колку долго. „Тие не се совршени, но барем тоа е почеток“, рече Принштајн.
Конечно, родителите треба искрено да разговараат со своите деца за тоа дали самите деца се чувствуваат како премногу да користат екрани.
„Гледаме извонредна количина на проблематично користење на времето пред екранот“, рече Принштајн. „Со други зборови, користењето на времето пред екранот почнува да изгледа малку како зависност“.
Повеќе информации:
Европската мрежа за проблематично користење на Интернет има повеќе за ефектите од прекумерното користење на екранот.
Јихонг Жао и сор., Структурниот ко-развој на мозокот е поврзан со интернализирање на симптомите две години подоцна во групата ABCD, Journal of Behavioral Addictions (2023). DOI: 10.1556/2006.2023.00006
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview