Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од Центарот за детска онкологија принцезата Максима
Петгодишното преживување на сите деца со акутна лимфна леукемија (АЛЛ) продолжи да се зголемува на 94%. Ова е очигледно од студијата на 800 холандски деца. Во рамките на студијата, беа испитани модифицираните протоколи за третман за четири подгрупи.
Утврдено е дека модификациите имаат позитивни ефекти врз преживувањето и квалитетот на животот. На пример, ризикот од повторување на болеста стана дури три пати помал кај децата со агресивен облик на леукемија. Проф. д-р Роб Питерс вели: „Петгодишната стапка на преживување кај децата со акутна лимфна леукемија драстично се зголеми од 1960-тите, од нула на 94%, но последните чекори се најтешки“.
Акутната лимфна леукемија е најчеста форма на детски карцином во Холандија. Секоја година на околу 110 деца им се дијагностицира оваа форма на рак. Прогнозата е добра за многу деца, но сè уште не за секое дете. За да се подобрат стапките на преживување и квалитетот на животот за сите деца со леукемија, протоколот за третман постојано се прилагодува со текот на годините врз основа на нови научни сознанија.
Резултатите од студијата на протоколот за третман АЛЛ-11, предводени од истражувачите од центарот „Принцес Максима“, беа објавени денеска во списанието „Журнал за клиничка онкологија“.
Помеѓу април 2012 година и јули 2020 година, повеќе од 800 деца во Холандија беа третирани според овој протокол. Студијата го разгледа ефектот на модифицираниот третман кај одредени групи деца со леукемија, вклучувајќи ги и оние со таканаречената абнормалност на Икарос. Проф. д-р Роб Питерс, педијатриски онколог и медицински директор на Центарот „Принцес Максима“, ја предводеше клиничката студија. Тој вели: „Во светот постои широк интерес за ова истражување, бидејќи сè уште не беше познато како да се подобри терапијата за децата со леукемија Икарос“.
Децата со абнормалност на Икарос во ДНК на нивните клетки на леукемија имаат поголема веројатност да им се врати болеста по третманот. Во оваа студија, овие деца добија дополнителна година на хемотерапија „фаза на одржување“ покрај првите две години од третманот. Оваа модификација доведе до три пати помал ризик од враќање на ракот: тоа се случи само кај 9% од нив, во споредба со 26% од децата во претходниот протокол за лекување.
Во протоколот ALL-11, лекарите и истражувачите исто така го разгледаа ефектот од помалку интензивниот третман за три други групи деца. Тие вклучуваат деца со абнормалност на ДНК во нивните клетки на леукемија што е поврзана со многу висока стапка на излекување и деца со Даунов синдром кои страдаат од многу несакани ефекти од терапијата.
На овие деца им биле дадени помали количини на антрациклини, посебен тип на хемотерапија што го зголемува ризикот од оштетување на срцето и инфекции. Модификацијата се покажа како добар избор: децата имаа иста или уште подобра стапка на преживување додека нивниот квалитет на живот се подобри поради помал ризик од инфекции и помал ризик од оштетување на срцето.
Проф. д-р Роб Питерс вели: „Петгодишната стапка на преживување на децата со акутна лимфобластична леукемија е неверојатно зголемена од 1960-тите, од нула на 94%, но последните чекори се најтешки. Сега сме еден чекор поблиску до лекување Сите деца со АЛЛ. Исто така, успеавме да отстраниме лек кој дава ризик од оштетување на срцето во голема мера од третманот на деца со помалку агресивни болести. Така, најновите резултати за децата со леукемија се вклопуваат токму во нашата мисија: повеќе лек, со помалку несакани ефекти“.
Повеќе информации:
Подобрен исход за акутна лимфобластна леукемија со продолжување на терапијата за бришење на IKZF1 и намалување на терапијата за други ризични групи, Журнал за клиничка онкологија (2023). DOI: 10.1200/JCO.22.02705
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview