Итни случаи:  

Повикај доктор

Предвременото породување, пред 34-та недела од бременоста, е поврзано со пониски резултати во тестовите по математика и јазик како тинејџер во споредба со оние родени во 40-та недела, открива големата студија на данската популација објавена денес во The BMJ. Студијата, сепак, не откри значителна разлика во подоцнежната мозочна (когнитивна) функција кај бебињата родени помеѓу 34-39 недела и оние родени во 40 недела. И истражувачите признаваат дека когнитивните исходи не се предодредени при раѓање, туку се под големо влијание на социјалните околности.
Се проценува дека околу 15 милиони доенчиња се раѓаат предвремено, пред 37 недели од бременоста, секоја година во светот. Последните недели од бременоста се значајни за развојот на мозокот на фетусот, а се смета дека предвременото и предвременото раѓање имаат негативно влијание врз подоцнежната функција на мозокот.
Сепак, претходните студии беа релативно мали, првенствено ограничени на една мерка или не беа доволно приспособени за други фактори кои можеа да влијаат на резултатите.
За попрецизно да го одредат влијанието на гестациската возраст – времетраењето на бременоста во недели – при раѓањето на долгорочната когнитивна функција, истражувачите ги анализираа податоците за сите полноправни браќа и сестри родени во Данска од 1 јануари 1986 година до 31 декември 2003 година.
Во овој период се родени вкупно 1,2 милиони деца, од кои 792.724 имале барем еден полноправен брат или сестра роден во истиот период, што им овозможило на истражувачите да ги земат предвид наследните фактори како што е интелигенцијата на мајката.
Користејќи информации од регистарот низ целата земја, истражувачите ја анализирале гестациската старост при раѓање, заедно со резултатите од нивните испити на писмен дански јазик и математика на возраст од 15-16 години, и одделно, резултатите од тестовите за интелигенција што ги направиле 227.403 браќа на возраст од околу 18 години, при задолжителна воена регрутација. .
Во анализата беа земени предвид и потенцијално влијателни фактори, вклучувајќи го полот, родилната тежина, возраста на родителите и нивото на образование при раѓање, бројот на постари браќа и сестри и заедничките семејни фактори меѓу браќата и сестрите.
Истражувачите пресметале колку резултатот од испитот е над или под просечната оценка и го споредиле овој резултат за браќата и сестрите на секоја гестациска возраст со резултатот за браќата и сестрите родени на термин.
Севкупно, 44.322 (5,6%) од 792.724 деца се родени пред 37 недела. Од нив, само оние родени пред 34 недела имале значително пониски резултати од просечните математички резултати од оние родени на 40 недела, а оценките прогресивно се намалувале со зголемување на недоносливоста.
За писмениот јазик, сепак, само децата родени на или помали од 27 недели покажаа значително пониска оценка од просечната.
Анализата на резултатите од тестовите за интелигенција на воената регрутација, измерена во поени за коефициент на интелигенција, исто така покажа значително пониски резултати од тестот за оние родени пред 34 недела.
За оние кои се родени по 34 недели, имало помалку од 1 поен намалување на коефициентот на интелигенција, во споредба со оние родени во 40 недела. Но, имаше намалување на коефициентот на интелигенција за 2,4 поени за оние родени помеѓу 32-33 недела, намалување за 3,8 поени за 28-31 недела и намалување за 4,2 поени за оние родени на или пред 27 недели.
Ова е опсервациска студија, така што не може да се утврди причината и истражувачите исто така признаваат некои ограничувања. На пример, пушењето за време на бременоста не било забележано пред 1991 година, а резултатите од тестовите може да се разликуваат од реалните резултати, како што е приходот во текот на животот.
Но, тие велат дека студијата ја има предноста во големата големина на примерокот и дека нивниот дизајн за споредба на браќата или сестрите најверојатно е одговорен за други фактори како што е пушењето од мајката. Резултатите беа исто така слични по понатамошни анализи, како што се вклучување на деца кои не полагале испити, што сугерира дека наодите издржуваат внимателно испитување.
Иако основните причини за овие наоди сè уште не се јасни, истражувачите сугерираат дека бидејќи ниската когнитивна способност е поврзана со намален квалитет на живот и рана смрт, нивните наоди „ја нагласуваат потребата од повеќе истражувања за тоа како овие негативни исходи можат да се спречат“.
Тие додаваат: „Меѓутоа, когнитивните резултати не се предодредени при раѓањето, туку се под силно влијание на социјалните околности и негувањето, и затоа е оправдана раната интервенција за децата родени рано предвремено“.
Во поврзан уредник, канадските истражувачи признаваат дека когнитивните дефицити во раниот живот може да имаат доживотно влијание врз капацитетот и способностите на една личност.
Сепак, тие велат дека иако родителите и лекарите треба да бидат свесни за потенцијалните образовни и когнитивни тешкотии поврзани со предвремено породување, „родителите треба да се уверат дека големината на овие разлики не е секогаш значителна, особено за оние родени во подоцнежна бременост“.
И тие сугерираат дека споредбите на браќата и сестрите имаат предупредувања и дека бидејќи причините за предвремено раѓање се сложени и слабо разбрани, „напорите да се идентификуваат и подобрат другите социо-еколошки фактори би можеле да бидат поуспешен пристап за ублажување на сите поврзани неврокогнитивни дефицити“.
Повеќе информации:
Гестациска старост при раѓање и когнитивни исходи во адолесценцијата: целосна кохортна студија заснована на популација, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2022-072779
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview