Итни случаи:  

Повикај доктор

Повеќето бебиња родени од мајки со COVID-19 биле разделени по раѓањето, што резултирало со ниски стапки на доење и контакт кожа на кожа за време на екот на пандемијата, според новата глобална студија. Меѓународното истражување, предводено од Детскиот истражувачки институт Мардок во соработка со Европското здружение за педијатриска и неонатална интензивна нега (ESPNIC), покажа дека преносот на COVID-19 од мајка на бебе бил редок и генерално благ кога се случил. Но, и покрај ова, речиси половина од сите бебиња не примиле мајчино млеко, при што само една четвртина биле доени, а поголемиот дел од мајките и бебињата немаат контакт кожа со кожа веднаш по раѓањето.
Професорот за деца Мардок, Дејвид Тингеј, рече дека студијата, најголемата за глобалната грижа насочена кон семејството за време на COVID-19, истакна како обезбедувањето добри мерки за контрола на инфекции значително влијаеле на неонаталната пракса во последните неколку години.
„Речиси на половина од сите новороденчиња во испитувањето им беше одбиен ран и близок контакт со нивната мајка, што покажува колку е тешко да се балансираат мерките за контрола на инфекцијата со препораките за поврзување мајка-бебе, особено во првата година од пандемијата“, рече тој. „Охрабрувачки, лекарите постепено се прилагодуваа за да овозможат поголема грижа насочена кон семејството како што напредуваше пандемијата, особено употребата на мајчиното млеко“.
Студијата, објавена во eClinicalMedicine, опфати 692 бебиња родени од мајки со САРС-КоВ-2 во 13 неонатални единици за интензивна нега низ 10 земји, вклучувајќи ги Бразил, Франција, Италија и САД, кои учествуваа во испитувањето EPICENTER.
Откриено е дека 54 отсто од новороденчињата биле одвоени од нивната мајка, а само 7 отсто имале физички контакт пред разделбата. Стапките на хранење на мајката со мајчиното млеко биле ниски и изнесувале 53 проценти, а само 24 проценти се хранеле исклучиво со мајчиното млеко. Но, контактот и доењето се зголемија со текот на времето од 23 проценти во пролет 2020 година на 70 проценти во зима 2020/21 (сезони на северната хемисфера).
Дополнително, 73 проценти од оние што се одвоени од нивната мајка биле примени во единица за интензивна нега за новороденчиња или во градинка за специјална нега без никакви симптоматски или основни состојби за да се земе предвид приемот. Само 5 проценти од бебињата родени од заразени мајки биле позитивни на САРС-КоВ-2 и повеќето случаи биле благи.
Д-р.
„Практиките за грижа во центарот на семејството, како што се доењето, заедничкото живеење и контактот кожа на кожа се клучни за благосостојбата на мајките и новороденчињата, дури и на оние на кои им е потребна интензивна нега“, рече таа.
„Мајчиното млеко му обезбедува на бебето исхрана и го поддржува растот и развојот. Доењето може да помогне во заштитата на бебето и мајката од одредени болести и болести кои опфаќаат астма, дебелина, дијабетес тип 1 и синдром на ненадејна смрт на доенчиња. Контактот кожа на кожа им помага на бебињата да се прилагодат на животот надвор од утробата и ги поддржува мајките да започнат доење и да развијат блиски, љубовни односи со своето бебе“.
Професорот Тингеј рече дека влијанието на COVID-19 врз грижата во центарот на семејството треба да се земе предвид кога се ажурираат упатствата за контрола на инфекцијата.
„Пандемијата COVID-19 создаде невидени предизвици за здравствените услуги, вклучително и испораката на грижа насочена кон семејството“, рече тој. Упатствата за управување со новороденчиња родени од заразени мајки првично беа формулирани во контекст на многу непознати и често различни и засновани на експертски консензус наместо докази.
„Охрабрувачки наод беше зголеменото обезбедување на практики за грижа насочена кон семејството како што напредуваше пандемијата, дури и кога самата мајка беше многу болна. Се надеваме дека лекарите и медицинските сестри ќе ги искористат искуствата од пандемијата за подобра грижа насочена кон семејството секогаш кога мајката или бебето не е добро.
„Силно ги охрабруваме здравствените служби да продолжат со имплементација на практики за грижа во центарот на семејството во текот на идните фази на оваа пандемија за да се осигураат дека новороденчињата и мајките ги добиваат најдобрите можни здравствени придобивки.
Повеќе информации:
Роден во изолиран свет: Семејно-центрирана грижа за бебиња родени од мајки со КОВИД-19 Мултинационалната кохортна студија EPICENTER, eClinicalMedicine (2023). DOI: 10.1016/j.eclinm.2022.101822
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview