Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Икбал Питалвала, Универзитетот во Калифорнија – Риверсајд
Истражувањата покажаа дека консумирањето алкохол за време на бременоста може да го промени развојот на мозокот и однесувањето на бременото потомство. Во моментов, Центрите за контрола и превенција на болести советуваат да не консумираат алкохол од мајката за време на бременоста и наведуваат дека не постои познато безбедно ниво на консумирање. Кои се, сепак, последиците од мајките кои консумираат алкохол додека дојат?
Истражувачки тим од Универзитетот во Калифорнија, Риверсајд, извршил студија со глувци за да дознае.
Предводен од Кели Хафман, професорка по психологија, тимот откри дека изложеноста на доенчињата на алкохол преку мајчиното млеко може да има долготрајни ефекти врз нивниот развој. Поточно, младите глувци кои биле изложени на алкохол за време на раниот развој покажуваат помал раст на телото и мозокот, како и намалени кортикални должини – мерка за големината на мозокот. Студијата се појавува во Frontiers in Neuroscience.
Истражувањата покажуваат дека приближно 36% од мајките кои дојат во Соединетите Држави консумираат алкохол. Во Канада и Австралија, бројките се 20% и 60%, соодветно. Жените кои консумираат алкохол за време на бременоста почесто пијат додека дојат. Исто така, многу жени кои одлучуваат да се воздржат од пиење за време на бременоста, велат дека почнале повторно да пијат веднаш по породувањето.
Истражувачите се фокусираа на лактациона изложеност на етанол, или LEE, и развија нов модел на постнатална изложеност на алкохол кај глувци кои дојат. Во овој модел на глушец, потомството беше изложено на етанол преку доење од постнаталниот ден (P) 6 до P20 (одвикнување), период еквивалентен на детството кај луѓето.
Во споредба со контролите, LEE глувците имале намалена телесна и мозочна тежина, како и намалени неокортикални должини при одвикнување, продолжувајќи до раниот пубертет (возраст P30). Тежината на мозокот беше намалена во двете возрасти за мажи, и на P20 за жени; сепак, тежините на женскиот мозок P30 се опоравија за да ги контролираат нивоата. Ова откритие дава докази за половите специфични разлики поради LEE.
„Намалените телесни тежини и кај мажите и кај жените кај P20 и P30 се рефлектираат во човечките студии во кои децата изложени на етанол преку контаминирано мајчино млеко имаат помала телесна тежина и траектории на раст“, ​​рече Хафман. Според неа, намалувањето на тежината на телото и мозокот може да се објасни со неспособноста на цревата ефикасно да извлекува хранливи материи кога се внесува алкохол. Намалувањето на синтезата на протеините во тенкото црево може да ја блокира апсорпцијата на микро и макронутриенти.
Во однос на тоа како влијае на развојот на однесувањето на глувците LEE, Хафман рече дека тестовите за однесување што нејзиниот тим ги направил на LEE глувците сугерираат дека тие се впуштаат во однесување со поголем ризик и покажуваат абнормална регулација на стресот и зголемена хиперактивност.
„Така, жените треба да се воздржат од консумирање алкохол за време на доењето додека повеќе истражувања не можат да помогнат да се препорачаат безбедни практики на мајките во раното детство“, додаде таа.
Иако истражувачите исто така се залагаат жените да се воздржуваат од консумирање алкохол, исто така, за време на пренаталниот период, Хафман рече дека постојат спротивставени ставови за соодветното, безбедно однесување за пиење за време на периодот на доење.
„Свесни сме за неповрзаноста помеѓу заклучоците извлечени од научната литература и однесувањето на многу новопечени мајки“, рече таа.
Изложеноста на феталниот алкохол, од конзумирање на мајката за време на бременоста, е предмет на истражување околу 50 години. Лабораторијата на Хафман во UCR направи револуционерни откритија, вклучително и дека нарушувањата на спектарот на феталниот алкохол, или FASD, можат да бидат наследни, пренесувајќи трансгенерациски барем на третата генерација.
„Се надеваме дека нашата работа ќе ја зголеми јавната свест за безбедните мајчински практики“, рече Хафман.
Повеќе информации:
Роберто Ф. Перез и сор., Алкохол и лактација: Развојни дефицити во модел на глушец, Граници во невронауката (2023). DOI: 10.3389/fnins.2023.1147274. www.frontiersin.org/articles/1 … ns.2023.1147274/full
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview