Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Глазгов
Децата кои се доени исклучиво или се хранат со мешавина од формула и мајчино млеко во првите шест до осум недели од животот се изложени на помал ризик да имаат посебни образовни потреби и пречки во учењето, покажува новото истражување.
Истражувањето, предводено од Универзитетот во Глазгов и објавено во PLOS Medicine, проучувало податоци од повеќе од 190.000 деца за да се разбере влијанието на раното хранење на животот врз подоцнежниот развој. Наодите сугерираат дека хранењето со мајчино млеко во првите неколку недели од животот може да помогне да се намали ризикот од посебни образовни потреби или потешкотиите во учењето и тешкотиите кои често го предизвикуваат тоа.
Светската здравствена организација препорачува бебињата да се дојат во првите шест месеци, но многу жени се борат да дојат исклучиво толку долго. Оваа студија дава докази дека пократкото времетраење на неексклузивното доење сепак може да биде корисно за подоцнежниот развој на учењето на детето.
Истражувачите ги разгледале здравствените и образовните податоци за 191.745 деца родени во Шкотска од 2004 година наваму, а кои исто така посетувале државно училиште или училиште со посебни потреби помеѓу 2009 и 2013 година. Од оние вклучени во студијата, 66,2% од децата биле хранети со вештачко хранење, 25,3% биле доени, а само 8,5% биле мешани хранети во првите шест до осум недели.
Севкупно, 12,1% од децата во оваа студија имале посебни образовни потреби. Меѓутоа, кога ќе се спореди со вештачко хранење, историјата на мешано хранење во рана возраст и ексклузивно доење беа поврзани со намалување на ризикот од посебни образовни потреби – околу 10% и 20% помалку веројатно, соодветно. Згора на тоа, децата кои се доени исклучиво имале помала веројатност да имаат емоционални или бихејвиорални тешкотии (околу 20% помалку веројатно) и физички здравствени состојби (околу 25% помалку веројатно).
Бројот на деца во Шкотска со досие за посебни образовни потреби се зголеми речиси четири пати помеѓу 2010 и 2018 година, а до 2020 година речиси една третина од учениците во Шкотска имаа рекорд на посебни образовни потреби. Ова претставува значителен товар за образованието, здравството и социјалните сектори, како и што има значително влијание врз децата, нивните семејства и поширокото општество.
Децата со посебни образовни потреби доживуваат пониски образовни достигнувања, повисоки стапки на отсуство од училиште и исклучување и повисоки стапки на малтретирање и малтретирање, што може дополнително да влијае на нивното физичко и ментално здравје и благосостојба.
Д-р Мајкл Флеминг, кој ја водеше студијата на Факултетот за здравје и благосостојба на Универзитетот во Глазгов, рече: „Знаеме дека многу жени се борат исклучиво да дојат цели шест месеци препорачани од СЗО, но нашата студија обезбедува докази дека Пократкото времетраење на неексклузивното доење сепак може да биде корисно во однос на развојот на учењето на детето.
„Резултатите од оваа студија сугерираат дека начинот на хранење во повој може да биде модифициран фактор на ризик за причините за посебните образовни потреби, што пак има потенцијал да помогне да се намали товарот за засегнатите деца, нивните семејства и поширокото општество.
Децата кои се родени во приватни болници, приватно образовани или домашно школувани не беа вклучени во студијата.
Повеќе информации:
Лиза Ј. Адамс и сор., Метод на хранење доенчиња и специјална образовна потреба кај 191.745 шкотски ученици: Национална, група на популациска студија, PLOS Medicine (2023). DOI: 10.1371/journal.pmed.1004191
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview