Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите од UCL и Универзитетот во Гана успешно предвиделе дали децата имаат анемија користејќи само збир на слики од паметен телефон. Студијата, објавена во PLOS ONE, ги собра истражувачите и лекарите од UCL Engineering, UCLH и Korle Bu Teaching Hospital, Гана, за да истражат нова неинвазивна дијагностичка техника со помош на фотографии од окото и лицето од паметен телефон.
Напредокот може да го направи скринингот за анемија пошироко достапен за децата во Гана (и други земји со низок и среден приход) каде што има високи стапки на состојбата поради недостаток на железо, бидејќи алатката за скрининг е многу поевтина од постоечките опции и дава резултати во една седница.
Трудот се надоврзува на претходните успешни истражувања преземени од истиот тим за истражување на употребата на апликација – neoSCB – за откривање на жолтица кај новородените бебиња.
Анемијата е состојба која предизвикува намалена концентрација на хемоглобин во крвта, што значи дека кислородот не се транспортира ефикасно низ телото.
Тоа влијае на две милијарди луѓе на глобално ниво и може да има значително влијание врз развојните резултати кај децата, зголемувајќи ја нивната подложност на заразни болести и нарушувајќи го нивниот когнитивен развој.
Најчеста причина за анемија на глобално ниво е недостатокот на железо, но други состојби како што се загуба на крв, маларија и српеста анемија исто така придонесуваат.
Првиот автор, д-р. Кандидатот Томас Вемис (UCL Medical Physics & Biomedical Engineering) рече: „Паметните телефони се глобално популарни, но истражувањата кои користат слики од паметни телефони за дијагностицирање болести покажуваат општ тренд на доживување потешкотии при пренесување резултати на различни групи луѓе.
„Возбудени сме што ги гледаме овие ветувачки резултати во група која често е недоволно застапена во истражувањето за дијагностика на паметни телефони. Достапна и сигурна техника за проверка на анемија со помош на паметен телефон може да доведе до долгорочни подобрувања во квалитетот на животот на голем број луѓе .
Традиционално, дијагнозата на анемија бара да се земат примероци од крв, што може да биде скапо за пациентите и системите за здравствена заштита. Тоа може да создаде нееднаквости поврзани со трошоците за патување во болница за тест на крвта. Честопати, семејствата треба да направат две патувања, да земат примерок од крв и потоа да ги соберат резултатите, бидејќи примероците се транспортираат меѓу клиниката и лабораторијата за анализа.
Во 1980-тите, рачниот уред, HemoCue, беше развиен за да обезбеди понепосредни резултати, но ова носи значителни почетни и тековни трошоци, како и сè уште потребен е примерок од крв со боцкање со прст.
Истражувачите знаеле дека хемоглобинот има многу карактеристична боја поради начинот на кој ја апсорбира светлината, па затоа имале за цел да развијат процедура за фотографирање на паметни телефони и нивно користење за да предвидат дали е присутна анемија.
Тие анализираа фотографии направени од 43 деца на возраст под четири години, кои беа регрутирани да учествуваат во студијата во 2018 година. Сликите беа од три региони каде што се јавува минимална пигментација на кожата во телото (белата на окото, долната усна и долниот очен капак ).
Тимот откри дека кога тие биле евалуирани заедно за да се предвиди концентрацијата на хемоглобинот во крвта, тие биле во можност успешно да ги откријат сите случаи на поединци со најтешка класификација на анемија и да откријат поблага анемија со стапки кои веројатно ќе бидат клинички корисни.
Главниот истражувач д-р Теренс Леунг (UCL Medical Physics & Biomedical Engineering) рече: „Од 2018 година, работиме со Универзитетот во Гана на достапни начини за подобрување на здравствената заштита со помош на паметни телефони. По нашиот успех во скринингот на неонатална жолтица, ние сме толку возбуден сум што гледам дека техниката на сликање со паметен телефон може да се примени и за скрининг на анемија кај мали деца и доенчиња“.
Вишиот автор д-р Џудит Мик (UCLH) додаде: „Анемијата е значаен проблем за доенчињата, особено во земјите со низок и среден приход, и се надеваме дека овој вид на технологија ќе доведе до порано откривање и лекување во блиска иднина“.
Повеќе информации:
Изводливост на смартфон колориметрија на лицето како алатка за скрининг на анемија за доенчиња и мали деца во Гана, PLOS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0281736
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview