Итни случаи:  

Повикај доктор

Способноста да се усвои перспективата на друга личност е важна за општественото сознание и, следствено, за човечкиот соживот. Но, во кој момент од развојот на детето можеме да го направиме тоа? Д-р Јулија Волф од Институтот за филозофија II на Универзитетот Рур во Бохум, Германија, испитува дали глумењето игра дава индикација за способноста да се припишуваат ментални состојби на други луѓе. Според нејзината теза, дури и двегодишните деца можат да се преправаат дека пијат чај и на тој начин да усвојат перспектива што не ја одразува реалноста. Но, дури подоцна децата можат да им припишат перспектива на другите што не ја споделуваат.
Џулија Волф ја објави својата работа во списанието Synthese на 14 декември 2022 година.
Зошто Сара отиде во кујната?
Секој ден ја прифаќаме перспективата на другите луѓе за да го разбереме нивното однесување: Да речеме, Сара отиде во кујната. Признавам дека го направи тоа затоа што сакаше да земе кафе и верува дека има кафе во кујната. „Важно е што ова важи и кога јас самата не сакам кафе, или кога знам дека всушност кафето е снемало и затоа нема да може да се добие во кујната“, објаснува Џулија Волф.
„Со други зборови, за да ги разберете другите, важно е да можете да ја прифатите нивната перспектива, дури и ако таа се разликува од вашата. Способноста да се направи ова е клучна пресвртница во развојот на општественото сознание. Доказите сугерираат дека оваа способност обично се развива околу четиригодишна возраст.
Деца од две години се преправаат дека пијат чај
Но, дури и порано од тоа, децата имаат способност да се преправаат дека играат. Се преправаат дека перничето на софата е мачка, а тулата за играчки е воз. Кога се впуштаат во ова намислено верување, децата обично не го сметаат за реалност, туку совршено разбираат што е реално, а што не. Така, изгледа дека дури и двегодишните деца покажуваат високо развиени когнитивни вештини во преправаната игра, како што е способноста да се направи разлика помеѓу преправањето и реалноста, а со тоа и да се усвојат различни перспективи за ситуацијата.
Плус, преправаната игра е општествен феномен: децата исто така се преправаат дека играат со други. Ако некој се преправа дека истура чај во празната чаша на детето, детето може да го следи примерот и да се преправа дека пие од таа чаша. „Ова покажува дека децата не само што се способни да заземат алтернативни перспективи, туку и да заклучат перспектива на друга личност од нивното однесување и соодветно да реагираат“, елаборира Џулија Волф.
Но, дали тоа значи дека децата можат да им припишат ментална состојба на другите на толку рана возраст? „Според мое мислење, не е така“, вели Џулија Волф. Додека играта со преправање бара од децата да споделуваат заедничка перспектива на преправање, тоа не бара од нив да прават разлика помеѓу сопствената перспектива и онаа на друга личност.
„Ако детето се преправа дека е на чајна забава со својот татко, нема потреба да прави разлика помеѓу сопствената перспектива и онаа на својот татко“, посочува истражувачот. „Напротив, преправаната перспектива е споделена. Така, нема потреба да се припишуваат ментални состојби на друга личност“.
Контекстот е тој што се брои
„Сепак, преправаната игра останува од клучно значење за теориите за развојот на општественото сознание“, вели Волф. Тоа не само што укажува дека е можно да се заземе друга перспектива во некои контексти, туку и дека децата се способни да прифатат перспектива што е во спротивност со реалноста – спротивно на она што некои други теории го тврдат. Згора на тоа, фактот што тие се свесни дека она што се преправа не е реално укажува дека тие исто така се способни да ги координираат овие различни перспективи до одреден степен.
„Ова сугерира дека голем дел од способноста за усвојување перспективи, што е неопходно за општественото сознание и припишувањето на менталните состојби, е веќе присутно во раното детство“, вели Џулија Волф. „Тогаш, она што треба да го земеме предвид е: во каков контекст се вградени децата и до кој степен овој контекст може да го поддржи усвојувањето на други перспективи?
Трудот е објавен во списанието Synthese.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview