Итни случаи:  

Повикај доктор

Емоционалното малтретирање, познато и како психолошко насилство, е тешко да се препознае и евидентира и во истражувањето и во практиката. Затоа истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Лајпциг спроведоа многу елаборирана студија за психолошките ефекти што злоупотребата, занемарувањето и емоционалното малтретирање ги имаат врз децата и адолесцентите. Примери за емоционална злоупотреба вклучуваат кога родителите ги изложуваат своите деца на екстремно понижување, се закануваат дека ќе ги стават во дом или ги обвинуваат за сопствената психолошка вознемиреност или самоубиствени мисли. Физичкото насилство меѓу родителите, забележано од децата, исто така игра клучна улога. „Нашите наоди од студијата јасно покажуваат дека емоционалното малтретирање не е само многу честа форма на малтретирање, туку и психијатриски последици кои се слични или дури и потешки од другите форми на малтретирање“, објаснува водачот на студијата и последен автор д-р Ларс Вајт. , водач на истражувачка група на Одделот за детска и адолесцентна психијатрија, психотерапија и психосоматика во Универзитетската болница во Лајпциг.
Во нивната студија на 778 деца, истражувачите од Лајпциг, заедно со истражувачите од други германски универзитети, откриле дека 80 отсто од децата и адолесцентите кои пријавиле дека биле малтретирани, исто така, доживеале емоционално малтретирање. Ова го прави емоционалното малтретирање најчеста форма на злоупотреба на деца.
Покрај тоа, истражувачите беа во можност да покажат дека, од сите форми на малтретирање, емоционалното малтретирање има најсилни ефекти врз психата на децата и адолесцентите, дури и во споредба со облиците на малтретирање на кои вообичаено добиваат многу поголемо внимание, како што е физичката злоупотреба. . Кај помалите деца на возраст од три до осум години, емоционалното малтретирање првенствено водеше до проблеми во однесувањето, додека кај постарите деца беше поверојатно да доведе до депресија и анксиозни нарушувања.
Резултатите се објавени во списанието Child Maltreatment.
Податоците за семејството беа собрани со опсежни интервјуа. Покрај тоа, истражувачите анализираа досиеја од канцелариите за благосостојба на младите за докази за искуства со малтретирање. Примерокот се состоеше од 306 деца и адолесценти со и 472 учесници без искуство на малтретирање. Меѓу другите извори, тие беа регрутирани преку канцелариите за регистрација на жителите, дневните центри, центрите за детска и младинска психијатрија и канцелариите за благосостојба на младите во градовите Лајпциг и Минхен.
„Особено сме благодарни за поддршката од канцелариите за благосостојба на младите бидејќи тоа ни овозможи да регрутираме семејства за студијата кои имале исклучително тешки искуства и кои инаку е тешко да се дофатат за истражувачки проекти“, коментира д-р Јан Кеил, главен автор на студијата и истражувачот на Медицинскиот факултет.
Наодите илустрираат дека ризикот од развој на психијатриски нарушувања по малтретирање е веќе зголемен во раното и средното детство, што ја нагласува потребата од рана интервенција.
„Покажуваме дека формата на емоционално малтретирање, која вклучува емоционално запоставување на децата, мора да се сфати како своја димензија. Треба да има поголем фокус на тоа и во истражувањето и во третманот, на пример од педијатрите“, вели д-р. Франциска Шленсог-Шустер, главен автор на студијата, неодамна виш лекар во Универзитетската болница во Лајпциг, а сега главен лекар на Универзитетот Психијатриски Диенсте (УПД) во Берн, Швајцарија.
Што се однесува до секојдневниот живот на семејствата, психологот д-р Вајт објаснува: „Треба да ги едуцираме родителите за почесто да ја земаат перспективата на детето. Неодамна, пред 30 години, вообичаеното мислење беше дека децата треба да се остават да плачат и дека она што го доживуваат во детството и онака го забораваат. Но, сè повеќе има целосна промена во ставовите и ценење што треба да допреме до најмалите деца кога тие покажуваат тешки емоции, како што се лути или тажни“.
Повеќе информации:
Франциска Шленсог-Шустер и сор., Од малтретирање до психијатриски нарушувања во детството и адолесценцијата: Релевантноста на емоционалното малтретирање, малтретирање со деца (2022). DOI: 10.1177/10775595221134248
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview