Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Erin Digitale, Stanford University
Гледањето видеа што го одвлекуваат вниманието им помага на децата заболени од рак да ја избегнат потребата од анестезија за време на третманите со зрачење, покажа студија предводена од Стенфорд Медицин. Одвраќањето базирано на видео, исто така, ја намалува анксиозноста на децата и го подобрува нивниот квалитет на живот додека тие се подложени на терапија со зрачење.
Конечната верзија на студијата беше објавена онлајн на 8 мај во Меѓународниот весник за радијациона онкологија, биологија, физика. Учесниците во студијата, 81 дете на возраст од 3 до 10 години, се лекувале од различни форми на рак во 10 педијатриски болници низ САД.
„Многу е важно пациентите да не се движат за време на третманот со зрачење и да не се вознемирени или да имаат трауматизирачко време за време на третманот“, рече ко-виш автор на студијата, д-р Сузан Хиникер, асистент професор по онкологија за зрачење на Школата Стенфорд. на медицината. Хиникер е онколог за зрачење во Stanford Medicine Children’s Health и Stanford Health Care и беше дел од тимот што го разви видео поставувањето.
„Многу мали деца речиси можат да соработуваат со третманот, но да се биде сам во просторијата за третман 20 до 30 минути и да мора да бидат навистина мирни може да биде доста предизвик“, рече таа. „Ако можеме да ги натераме да обрнат внимание на нешто, како што е видеото во кое уживаат, тоа навистина помага.
Хиникер го дели постарото авторство на студијата со Карл Буш, д-р, кој бил клинички вонреден професор по радијациона онкологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд во времето кога била спроведена студијата. Ко-водачи на студијата се Паулина Гуткин, која беше клинички истражувач во Медицина Стенфорд кога беше спроведена студијата и сега е студент по медицина на Медицинскиот колеџ во Висконсин, и Лори Скинер, д-р, клинички доцент по зрачење онкологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд.
Повеќето мали деца на кои им е потребна радиотерапија добиваат општа анестезија за да ги задржат мирни за време на третманот, што овозможува зраците на зрачење да бидат насочени токму кон нивните тумори. Но, анестезијата има недостатоци. Повторените дози на општа анестезија носат ризици за мозокот на децата. Анестезијата бара и прекуноќно постење, го продолжува времето што децата и семејствата мора да го поминат во болница за секој третман, ги зголемува трошоците за лекување и бара од децата да издржат повеќе лупење и поттикнување.
За многу деца, „зонирањето“ на омиленото видео е подобра опција, открија истражувачите – особено со оглед на тоа што на децата може да им требаат до 35 сесии на зрачење, обично испорачани пет дена во неделата за повеќе недели.
„Сметаме, за децата и нивните семејства, искуството во текот на тие недели третман навистина е важно“, рече Хиникер.
За да прими радиотерапија, пациентот лежи на маса за лекување додека зраците на зрачење се насочени кон нивниот тумор. Во зависност од локацијата на туморот, на пациентот може да му се постави уред кој е прикачен на масата за да го спречи да го поместува делот од телото што се третира.
Истражувачите тестираа поставка за гледање видео развиена во Стенфорд Медицин Детско здравје. Се состои од безжичен проектор прикачен на масата зад детето и тенок пластичен екран пропустлив на зрачење, кој е поставен на местото каде што детето може да го види додека се лекува. Екранот за гледање не влијае значително на дозата на зрачење.
Со видео одвлекување наместо анестезија, децата не мораа да постат преку ноќ пред третманите со зрачење, што значеше дека може да го закажат третманот во различни периоди од денот, а не само во раните утрински часови. Секој пациент ги избра видеата што сака да ги гледа, обично детски емисии достапни на услугата за стриминг. Родител може да го придружува детето во просторијата за лекување и да остане додека детето не се постави на масата и не почне да го гледа видеото што го одбрал.
Со одвраќање на видеото, 78% од децата во студијата можеле да се задржат барем една сесија на радиотерапија од 10 до 30 минути без анестезија. Претходните студии покажаа дека помалку од половина од децата на возраст од 3 до 10 години може да толерираат радиотерапија без анестезија. Децата во студијата добија просечни 28 сесии на третмани и избегнуваа анестезија во просек од 20 сесии секоја од нив. Сите 10 центри за третман на рак успеаја да донесат видео одвраќање, што значи дека најмалку половина од нивните пациенти можеа да избегнат анестезија.
Успехот со одвраќањето на видеото зависел делумно од возраста на детето: меѓу децата на 3 или 4 години, 55% избегнувале анестезија, додека стапките за деца од 5 до 7 години и од 8 до 10 години биле 81%. и 85%, соодветно.
Добивките од користењето на видео одвраќање беа најголеми кај 3- и 4-годишните деца, рече Хиникер. Без одвраќање, други студии открија дека помалку од 10% од децата во оваа возрасна група можат да избегнат анестезија.
„За најмалите пациенти, тоа може да направи најголема разлика“, рече таа.
Истражувачите, исто така, го мереле квалитетот на животот со стандардизирани прашалници дадени на родителите на сите пациенти, а исто така и на пациентите на возраст од 5 до 10 години. За децата на возраст од 5 до 7 години, и пациентите и нивните родители пријавиле дека вкупниот квалитет на живот и физичкиот изглед на пациентите се подобриле, а анксиозноста од третманот се намалила во текот на терапијата со зрачење. Анксиозноста при третман, исто така, значително се намалила кај децата на возраст од 8 до 10 години. Резултатите за анксиозност се намалени повеќе кај децата кои успеале да користат видео одвраќање отколку кај оние на кои им била потребна анестезија.
Избегнувањето на анестезија ги намали и трошоците за третманите на децата. Претходните истражувања проценуваа дека типичната цена за анестезија за шестнеделен курс на педијатриска радиотерапија е 50.000 долари или околу 1.667 долари по сесија на третман. Истражувачите проценуваат дека заштедите на трошоците од избегнување на анестезија во тековната студија се околу 2,3 милиони долари. Еднократниот трошок за инсталирање на видео системот за одвлекување на вниманието во медицинска установа е околу 500 долари, рече Хиникер.
Истражувачите ги прошируваат типовите на пациенти кои можат да имаат корист. Секое дете кое прима терапија со зрачење во детската болница Лусил Пакард Стенфорд може да користи видео одвраќање, а тимот го нуди тоа на одредени возрасни пациенти кои може да имаат корист од одвраќањето, како што се оние со доцнење во развојот, анксиозност или значителна болка. Тимот на Stanford Medicine планира да ја сподели технологијата со други центри за рак во САД.
Тие, исто така, започнуваат истражувачки проекти за тестирање на технологијата на локации со ниски ресурси во Танзанија и Индија, каде што пристапот до анестезија е ограничен.
„Во овие поставки, гледате повисоки стапки на напуштање на лекувањето, а некои пациенти воопшто не можат да се лекуваат“, рече Хиникер, додавајќи дека е возбудена што радиотерапијата ќе биде достапна за децата пациенти со рак кои инаку нема да ја добијат.
Повеќе информации:
Paulina M. Gutkin et al, Изводливост на аудио-визуелен потпомогнат терапевтски амбиент во радиотерапија (AVATAR) систем за избегнување на анестезија кај педијатриски пациенти: мултицентрично испитување, Меѓународен весник за радијациона онкологија, биологија, физика (2023). DOI: 10.1016/j.ijrobp.2023.03.063
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview