Итни случаи:  

Повикај доктор

Тим истражувачи од Универзитетот Нагоја во централна Јапонија истражувале како ограничувањата на активностите на децата за време на пандемијата COVID-19 влијаеле на нивните животни навики и нивните способности за вршење физички активности. Со споредување на податоците од медицинските прегледи пред и по почетокот на пандемијата, тие откриле дека физичките функции кај адолесцентите се влошуваат, вклучително и нивната динамична рамнотежа. Тие, исто така, откриле дека децата имаат повисоки телесни масти и полоши животни навики. Наместо недостаток на време за вежбање, ова можеби се должи на недостаток на квалитетно вежбање поради ограничувањата на активноста.За време на пандемијата COVID-19, во Јапонија, како и во другите земји, училиштата и спортските клубови се обидоа да го спречат ширењето на инфекцијата со намалување на физичкото образование и ограничување на физичките активности на отворено, клупските активности и спортот. Сепак, децата на кои им се ускратени можностите за физичка активност со социјални елементи може да развијат лоши навики. За време на пандемијата, децата, како и возрасните, го зголемија времето што го поминуваа гледајќи во телевизорот, паметните телефони и компјутерските екрани; помалку вежбале, а помалку спиеле. Ваквите промени во животниот стил можат да му наштетат на адолесцентните тела, што доведува до зголемување на телесната тежина и здравствени проблеми.
Посета на истражувачот Тадаши Ито и професорот Хидеши Сугиура од Катедрата за биолошка функционална наука на Медицинскиот факултет на Универзитетот Нагоја, заедно со д-р Јуџи Ито од Одделот за педијатрија во Универзитетската болница во Нагоја и д-р Нобухико Очи и д-р Коџи Норитаке од Аичи, Медицинскиот и рехабилитациониот центар за пречки во развојот, Mikawa Aoitori, спроведе студија на јапонски деца и ученици во основните и помладите средни училишта, на возраст од 9-15 години, со анализа на податоците од физичките прегледи пред и за време на пандемијата COVID-19. Тие ја оценуваа мускулната сила на децата, функциите на динамична рамнотежа, брзината на одење, процентот на маснотии во телото, времето на екранот, времето на спиење, квалитетот на животот и времето на физичка активност.
Истражувачите откриле дека по почетокот на пандемијата, децата имаат поголема веројатност да имаат намалена способност за рамнотежа при движење, поголем процент на маснотии во телото, пријавиле дека поминуваат повеќе време гледајќи во ТВ, компјутери или паметни телефони и помалку спијат. Бидејќи немало промени во времето поминато на физичка активност или бројот на јадени оброци, Сугиура и неговите колеги сугерираат дека влошувањето на физичките функции е поврзано со квалитетот на вежбањето на децата. Истражувачите ги објавија своите наоди во Меѓународниот весник за истражување на животната средина и јавно здравје.
„Од избувнувањето на новиот коронавирус во Јапонија по април 2020 година, децата не можеа да се вклучат во доволно физичко образование, спортски активности и игра на отворено на училиште. Стана јасно дека способноста за рамнотежа за време на движењето беше лесно засегната, навиките за животниот стил беа нарушен, а процентот на телесните масти веројатно ќе се зголеми“, објасни Ито. „Ова можеби се должи на пократкото време за играње на отворено и активностите во клубот, што ја попречуваше способноста на децата да ги научат моторните вештини неопходни за рамнотежа за време на движењето“.
„Ограничувањата на можностите на децата за физичка активност поради избувнувањето на новиот коронавирус имаа значително влијание врз развојот на физичката функција и начинот на живот и може да предизвикаат физичко влошување и здравствени проблеми во иднина“, предупреди Ито. „Особено, ризикот од повреда на децата може да се зголеми поради намалената функција на динамичка рамнотежа.
Резултатите сугерираат дека дури и откако новиот коронавирус ќе стане ендемичен, важно е да се земат предвид ефектите од социјалните ограничувања врз составот на телото на адолесцентите. Бидејќи физичките активности со социјален елемент може да бидат важни за здравјето, властите треба да дадат приоритет на спречување на намалувањето на физичката неактивност на децата и активно да ги охрабруваат да играат на отворено и да вежбаат.
Групата има некои препораки за семејствата загрижени за ефектите од затворањето на училиштата и другите мерки за коронавирус врз нивните деца. „Важно е децата да вежбаат способност за динамична рамнотежа, одржувајќи рамнотежа за да избегнат паѓање додека вршат движења“, советува Ито. „За да се подобри функцијата на рамнотежа кај децата, важно е да се вклучат подобрена содржина, како што се краткорочни програми за вежбање специјално дизајнирани за подобрување на функциите на рамнотежа.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview