Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Diabetologia
Една нова студија објавена во Diabetologia открива дека поединците кои доживеале неволји во детството се изложени на зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2 (T2D) во раната зрелост.
Истражувањето беше спроведено од страна на доцент Леони К. Елсенбург и неговите колеги од Одделот за епидемиологија, Одделот за јавно здравје, Универзитетот во Копенхаген, Копенхаген, Данска, и имаше за цел да утврди дали постои врска помеѓу неволјите во детството и развојот на T2D во рана зрелост (16-38 години) кај мажите и жените.
Светската преваленца на T2D меѓу адолесцентите и младите возрасни значително се зголеми во текот на минатиот век, првенствено поттикната од промените во начинот на живот и стапките на дебелина. Ова е особено загрижувачко бидејќи раниот почеток на болеста (пред 40-годишна возраст) се чини дека има поагресивна патологија, а засегнатите лица се на работоспособна возраст, може да бараат доживотно лекување и да се соочат со зголемен ризик од компликации. Овие фактори заедно го прават идентификувањето на факторите на ризик за T2D во раната зрелост прашање од клучно значење за јавното здравје.
Неволјите во детството може да вклучуваат искуства како што се малтретирање, физичка или ментална болест во семејството и сиромаштија, а се поврзуваат со развојот на дијабетес дури и кај младите возрасни. Несаканите настани и околности може да предизвикаат физиолошки стресни реакции и да влијаат на однесувањето на нервниот систем, хормоните и имунолошкиот одговор на телото. Тие исто така можат да влијаат на менталната благосостојба и да доведат до промени во однесувањето кои негативно влијаат на здравјето, како што се лошиот сон, пушењето, намалената физичка активност и седечкото однесување, зголемената употреба на алкохол и нездравата исхрана, што може да доведе до дебелина и зголемен ризик од развој. T2D.
Претходните истражувања открија поврзаност помеѓу малтретирањето во детството и развојот на T2D во младата зрелост, но доказите за поврзаноста со други видови на неволји се оскудни и недостасуваат проценки специфични за полот. Авторите, исто така, забележуваат: „Постои потреба од методолошки подобрувања во оваа истражувачка област, вклучително и потреба од проспективни студии користејќи објективни и посеопфатни мерки за неволјите во детството“.
Истражувачите користеа податоци од данската кохортна студија за животниот курс (DANLIFE), која вклучува потекло и неволји во детството на децата родени во Данска од 1 јануари 1980 година. За да се овозможи следење од 16-годишна возраст па наваму, примерокот од студијата беше ограничен на тие поединци родени до 31 декември 2001 година и исклучени лица на кои им е дијагностициран дијабетес во детството, оние со недоволни податоци за коваријатни фактори и сите кои емигрирале или починале пред 16-годишна возраст.
Оваа испитувана популација беше поделена на пет групи на неволји во детството врз основа на годишните пребројувања на изложеност (од 0 до 15 години) на неволји во секоја од трите димензии: материјална депривација (семејна сиромаштија и родителска долгорочна невработеност), загуба или закана од загуба (родителска соматска болест, соматска болест на брат или сестра, родителска смрт, смрт на брат или сестра) и семејна динамика (сместување во згрижувачко семејство, родителска психијатриска болест, психијатриска болест на брат или сестра, злоупотреба на алкохол од родителите, злоупотреба на дрога од страна на родителите и одвојување на мајката).
Во овие пет групи, децата доживеаја:
Од испитуваната популација од 1.277.429, вкупно 2.560 жени и 2.300 мажи развиле T2D за време на следењето, кое траело просечно 10,8 години. Авторите откриле дека во споредба со групата со „ниски неволји“, ризикот од развој на T2D во раната зрелост е поголем кај сите други групи на неволји и кај мажите и кај жените. Во групата „високи неволји“, која се карактеризира со високи стапки на неволји во сите три димензии, ризикот од развој на дијабетес бил 141% поголем кај мажите и 58% повисок кај жените, што се преведува во 36,2 и 18,6 дополнителни случаи на 100.0000 личност-години кај мажите и жените, соодветно.
По прилагодувањето на нивото на образование на родителите, големината за гестациската старост и предвременото раѓање, проценките на ефектот беа намалени, особено кај жените во групата со „високи неволји“. Во споредба со нивните колеги кои доживеале ниски неволји во детството, нивниот дополнителен ризик за развој на T2D бил намален од 58% на 23%, што се претвори во 6,4 дополнителни случаи на 100.000 лице-години наместо 18,6 на 100.000 лице-години. Најголем дел од намалувањето на проценетиот ризик беше резултат на прилагодувањето на нивото на образование на родителите.
Авторите откриле дека релативните ризици од развој на T2D по неволјите во детството биле помали кај жените отколку кај мажите во сите групи. Дополнително, апсолутните ефекти (во однос на бројот на дополнителни случаи на дијабетес на 100.000 луѓе-години) исто така беа пониски кај жените отколку кај мажите, освен во случајот на доживување материјална депривација во детството, каде апсолутниот ефект беше споредлив меѓу мажите. и жените.
Студијата открива дека индивидуите изложени на неволји во детството, како што се сиромаштија, болест или смрт во семејството, и дисфункционалните домаќинства се изложени на поголем ризик од развој на дијабетес тип 2 во младата зрелост во споредба со оние кои доживуваат ниски нивоа на неволји во детството. Овие наоди се зајакнати со големата големина на оваа студија заснована на популација, како и нејзината слобода од пристрасност за селекција или потсетување. Дополнително, авторите истакнуваат дека постои блиска врска помеѓу нивото на образование на родителите, искуството на децата во неволја, што објаснува некои од набљудуваните асоцијации.
Истражувачите заклучуваат дека дел од случаите на T2D кои се појавуваат во младата зрелост веројатно би можеле да се спречат преку рани интервенции насочени кон основните причини за неволјите во детството, за да се намали или дури и да се елиминира нивниот негативен ефект врз животот на децата.
Повеќе информации:
Дијабетологија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview