Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Frontiers
Неисхранетоста за време на бременоста е еден од факторите поврзани со зголемен ризик од болести кај децата како што растат. Сепак, неухранетоста на мајките останува проблем за жените ширум светот.
Студиите на животни покажаа дека исхраната со малку влакна за време на бременоста ја нарушува функцијата на мозочните нерви кај потомството. Сега, во првата човечка група студија за поврзаноста на нутриционистичката нерамнотежа на мајката и развојот на мозокот кај доенчињата, истражувачите во Јапонија истражуваа дали истите ефекти можат да се најдат кај луѓето.
„Повеќето бремени жени во Јапонија консумираат многу помалку диетални влакна од препорачаниот внес“, вели д-р Кунио Мијаке, истражувач од Универзитетот во Јаманаши и прв автор на студијата објавена во Frontiers in Nutrition. „Нашите резултати обезбедија зајакнувачки докази дека недоволната исхранетост за време на бременоста е поврзана со зголемен ризик од доцнење во невро-развојот кај децата“.
Мијаке и сор. го спореди развојот на децата чии мајки имале најголем внес на диетални влакна со групи мајки кои конзумирале сукцесивно помалку влакна за време на бременоста.
Во споредба со групата со највисок внес, децата на мајките во групите со низок внес имаат поголема веројатност да покажат доцнења во невро-развојот. Ефектот на недоволно снабдување со мајчински влакна беше забележлив во неколку домени поврзани со функцијата на мозокот. Погодени беа комуникациските вештини, вештините за решавање проблеми и лично-социјалните вештини. Истражувачите откриле и доцнење во развојот на движењето и координацијата на големи делови од телото, како и во координацијата на помалите мускули.
Резултатите на истражувачите се засноваат на анализа на повеќе од 76.000 парови мајка-доенчиња од Јапонската студија за животна средина и деца. Тоа е тековен проект кој има за цел да разјасни како животната средина влијае врз здравјето на децата.
За да соберат информации за исхраната за учесниците, научниците користеле прашалник за фреквенција на храна, кој ги прашал испитаниците за нивниот статус на исхрана во текот на вториот и третиот триместар од бременоста. Доцнењата во развојот беа оценети во друг прашалник што беше испратен до родителите откако нивните деца ќе наполнат три години. Врз основа на одговорите на родителите, истражувачите покажаа корелација на внесот на мајчините влакна и развојот на мозокот на детето.
Истражувачите исто така откриле дека просечниот внес на диетални влакна во Јапонија е нешто повеќе од 10 грама на ден. Само 8,4% од јапонските трудници консумирале доволно влакна. Тие, исто така, истакнаа дека препорачаниот внес на влакна за бремени жени варира: додека во Јапонија препорачаниот дневен внес на диетални влакна е 18 грама секој ден, тој е 28 грама во САД и Канада. „Нашите резултати покажуваат дека нутриционистичките упатства за бремените мајки се клучни за да се намали ризикот од идни здравствени проблеми за нивните деца“, рече Мијаке.
Истражувачите укажаа и на одредени ограничувања на нивната студија. „Студиите со луѓе не можат да ги проценат ефектите на диеталните влакна сами. Иако оваа студија го разгледа влијанието на внесот на фолна киселина за време на бременоста, можноста за влијание на други хранливи материи не може целосно да се исклучи“, истакна Мијаке. „Покрај тоа, не можеше да се истражи внесот на диетални влакна од додатоците.
Повеќе информации:
Внесувањето на диететски влакна од мајката за време на бременоста и развојот на детето: Студија за животна средина и деца во Јапонија, граници во исхраната (2023). DOI: 10.3389/fnut.2023.1203669. www.frontiersin.org/articles/1 … ut.2023.1203669/full
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview