Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Justin Jackson , Medical Xpress
Меѓународен тим од 100 истражувачи на 70 локации во 17 земји не откри намалување на смртноста за третман воден од мониторинг на церебрална оксиметрија кај екстремно недоносените доенчиња.
Во трудот „Следење на церебрална оксиметрија кај екстремно предвремено родени бебиња“, објавен во списанието New England Journal of Medicine, истражувачите известуваат за исходот од испитувањето во фаза 3 во кое биле проучувани 1.579 екстремно недоносени доенчиња за да се процени ефективноста на третманите информирани од церебралниот кислород. следење на нивото наспроти никакво следење во средина на интензивна нега во првите 72 часа по раѓањето. Доенчињата можеа да се запишат доколку се помлади од 28 недели од гестациската возраст при раѓање, доколку е донесена одлука да се обезбеди целосна животна поддршка и доколку е можно започнување на мониторинг на церебрална оксиметрија во рок од шест часа по раѓањето.
Доенчињата во групата за оксиметрија (n=772) биле подложени на мониторинг на церебрална оксиметрија 72 часа по раѓањето, мерено со сензорот за мали возрасни INVOS на Medtronic. Еластичен завој фиксирал сонда со блиску инфрацрвени извори на светлина и сензори на главата на доенчето. Континуирано се прикажуваше сигнал што укажува на процентот на заситеност на хемоглобинот со кислород. Сигналот првенствено прикажувал информации од вените во кортексот и субкортексот директно под сондата.
Третманот воден од мониторинг на церебрална оксиметрија во првите 72 часа по раѓањето не беше поврзан со помала инциденца на смрт или тешка повреда на мозокот на 36 недели постменструална возраст од вообичаената нега. Смрт или тешка повреда на мозокот се случила кај 272 од 772 доенчиња (35,2%) во групата со церебрална оксиметрија, во споредба со 274 од 807 доенчиња (34,0%) во групата со вообичаена нега.
Оценетите сериозни несакани дејства беа смрт, тешка повреда на мозокот, бронхопулмонална дисплазија, ретинопатија кај предвремено родени деца, некротизирачки ентероколитис и доцен почеток на сепса. Инциденцата на сериозни несакани дејства не се разликуваше помеѓу двете групи, бидејќи праговите на статистичка значајност (+/- 7,5%) не беа исполнети. Со оглед на тоа зошто дополнителната интервенција не успеа да обезбеди дополнителна корист, истражувачите шпекулираат за потенцијалните проблеми во испитувањето.
Како можна слабост, авторите ја посочуваат програмата за обука што ја дизајнирале за да воспостават компетентност со системот. Обуката беше изборна и вклучуваше болници со мало или никакво искуство со церебрална оксиметрија, што можеше да резултира со недостиг на благодарност за дополнителните податоци од мониторингот.
Временската рамка можеше да има влијание бидејќи мониторингот не се вршеше во породилната сала или во првите неколку часа во единицата за неонатална интензивна нега и беше вклучена само 72 часа.
Дополнително, главната цел на церебралната оксиметрија е хипоксично-исхемична повреда на мозокот, така што факторите кои не се детектираат со оксиметрија можеби се одговорни за смрт или тешка повреда на мозокот кај многу од овие екстремно недоносени доенчиња.
Пријавени се и несакани реакции, вклучувајќи сериозно оштетување на кожата и физичка повреда поврзана со уредот за оксиметрија. Додека интеракцијата на пациентот со уредот е прилично ограничена (сензорот е залепен на челото), жиците што ги поврзуваат сензорите со единицата за следење може да предизвикале критично поместување на ендотрахеалните цевки или ендоваскуларните линии.
Клиничките интервенции насочени кон подобрување на респираторниот или кардиоваскуларниот статус и транспортот на кислород што настанале како реакција на оксиметрискиот мониторинг можеби ќе требаше подобро да се управуваат, што ќе доведе до негативни резултати.
Иако уредот за церебрална оксиметрија може да обезбеди корисни информации во некои сценарија, студијата ја нагласува тешкотијата во додавањето интервенции во високо сложената средина на единицата за интензивна нега и доенчињата кои веќе се подложени на повеќе интервенции.
Повеќе информации:
Матијас Л. Хансен и сор., Мониторинг на церебрална оксиметрија кај екстремно предвремено родени бебиња, Медицински весник на Нова Англија (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2207554

© 2023 Science X Network.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview